Παραιτήθηκε ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ, υπεύθυνος για την έρευνα στο σκάνδαλο διαφθοράς εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το περιβόητο Qatar Gate. Πρόκειται για εξέλιξη που θα μπορούσε γενικότερα να καθυστερήσει την έρευνα.

Ads

Η παραίτηση του Κλεζ έγινε μετά από αίτημα εξαίρεσης που κατέθεσε τη Δευτέρα ο δικηγόρος του ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, βασικού υπόπτου στην υπόθεση. Ο δικηγόρος του Ταραμπέλα υποστήριξε ότι ο Κλεζ ήταν από την αρχή προκατειλημμένος λόγω των δεσμών του με την ευρωβουλευτή Μαρία Αρένα. 

Αν και η Αρένα δεν έχει ανακριθεί ούτε κατηγορηθεί από τους εισαγγελείς,  διατηρούσε στενή επαφή με τον φερόμενο ως εγκέφαλο του σκάνδαλου Πιερ Αντόνιο Παντζέρι. Ο γιος της Αρένα και ο γιος του Κλεζ, είναι συνιδιοκτήτες της ίδιας εταιρείας και γνωρίζονται εδώ και πολλά χρόνια, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα της εταιρείας και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η πιθανή σύγκρουση συμφερόντων οδήγησε τον διάσημο ανακριτή στην παραίτηση από την υπόθεση.

Διαβάστε επίσης: Εύα Καϊλή: Προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για παραβίαση της βουλευτικής της ασυλίας

Ads

«Ως προληπτικό μέτρο και προκειμένου να επιτραπεί στο δικαστικό σύστημα να συνεχίσει το έργο του με ηρεμία και να διατηρήσει τον απαραίτητο διαχωρισμό μεταξύ ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και επαγγελματικών ευθυνών, ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ μας ενημερώνει ότι αποφάσισε απόψε να αποσυρθεί από την υπόθεση. Αυτό παρά την απουσία αποτελεσματικών στοιχείων που θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία κάθε εμπλεκόμενου ατόμου και το ουσιαστικό έργο που έχει κάνει αυτός και οι ανακριτές σε αυτή την υπόθεση»,αναφέρει το δελτίο τύπου της βελγικής εισαγγελείας. 

Τέλος, επισημαίνει ότι «άλλος ανακριτής, ο οποίος έχει ήδη παρέμβει πολλές φορές στο παρελθόν στην υπόθεση, είναι αυτός που θα αναλάβει την έρευνα».