Τουλάχιστον 2,6 εκατομμύρια ευρώ έλαβαν Αντόνιο Παντσέρι και Φραντσέσκο Τζόρτζι από Κατάρ, Μαρόκο και Μαυριτανία όπως ισχυρίζεται ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής, αναφέρουν σε νέα εκτενέστατα δημοσιεύματά τους η βελγική εφημερίδα Le Soir και το περιοδικό Knack σχετικά με το σκάνδαλο του QatarGate.

Ads

«Οι νέες κατηγορίες του μετανοημένου Αντόνιο Παντσέρι» είναι ο τίτλος ενός εκ των άρθρων της Soir, το οποίο σημειώνει ότι «στις πρόσφατες ανακρίσεις, ο κ. Παντσέρι παραδέχεται ότι έλαβε –με αυτόν που φαίνεται να είναι το δεξί του χέρι, Φραντσέσκο Τζόρτζι– τουλάχιστον 2,6 εκατομμύρια ευρώ από τα τρία ξένα κράτη που αναφέρονται. Η συντριπτική πλειοψηφία σε μετρητά. Μέρος αυτών των ποσών αναδιανεμήθηκε, σύμφωνα με τον μετανοημένο, σε ευρωβουλευτές και βοηθούς βουλευτών μεταξύ 2018 και 2022.

Το Κατάρ θα ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, ο κύριος «πελάτης» της οργάνωσης της οποίας παραδέχεται ότι ηγήθηκε. Το Μαρόκο είχε πληρώσει τουλάχιστον 180.000 ευρώ σε μετρητά (πέρα από τα δώρα και τα ταξίδια) και η Μαυριτανία 200.000 ευρώ μόνο στους δύο συνεργάτες Παντσέρι και Τζόρτζι».

H εφημερίδα προσθέτει ότι ο πρώην ευρωβουλευτής εξαπολύει βαριές κατηγορίες σε βάρος του Βέλγου Μαρκ Ταραμπέλλα–τον οποίο είχε ήδη κατηγορήσει από την πρώτη του ανάκριση μετά τη σύλληψή του– αλλά και κατά των ευρωβουλευτών Αντρέα Κοτσολίνο, Εύας Καϊλή και Λάρα Κόμι.

Ads

Το όνομα της Ιταλίδας ευρωβουλευτή από το Forza Italia (συντηρητική δεξιά, από την ομάδα του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), που δεν εξελέγη το 2019 αλλά αντικατέστησε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι τον Νοέμβριο του 2022, εμφανίζεται συγκεκριμένα για πρώτη φορά σε αυτόν τον φάκελο.

Επίσης, επισημαίνεται ότι «ο Αντόνιο Παντσέρι επιβεβαιώνει ένα πράγμα μεταξύ των δύο ανακρίσεων που μπόρεσε να συμβουλευτεί η Soir: τον κεντρικό ρόλο –λέει– του Φραντσέσκο Τζόρτζι. Για τον κοινοβουλευτικό του βοηθό όταν ήταν ευρωβουλευτής, ο Παντσέρι λέει ότι ήταν άπληστος για χρήματα, μετρητά, αν ήταν δυνατόν, ότι ήταν σε όλες τις συναντήσεις (ή σχεδόν), σε όλα τα ταξίδια. Ο νεαρός Ιταλός, σύντροφος της Εύας Καϊλή, είχε παραδεχτεί στον ανακριτή λίγο μετά τη σύλληψή του ότι ήταν ο «διαχειριστής του ταμείου» της εγκληματικής οργάνωσης».

Η εφημερίδα προσθέτει επίσης ότι σύμφωνα με τον Αντόνιο Παντσέρι, μετά το 2019 και την αποχώρησή του από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι είχε λάβει το ρόλο του «μαέστρου». «Το καθήκον του Φραντσέσκο Τζόρτζι ήταν να κάνει την εσωτερική διαχείριση και να βοηθήσει τους βουλευτές και τους μη κοινοβουλευτικούς να παρέμβουν. Όσο για μένα, ήταν μια εξωτερική ενέργεια γιατί δεν μπορούσα πλέον να συμμετέχω στις συναντήσεις» φέρεται να έχει πει ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής.

Σχετικά με την Εύα Καϊλή , η Soir αναφέρει ότι «η Έλληνίδα ευρωβουλευτής του S&D θα έμενε, σύμφωνα με νέες δηλώσεις του Αντόνιο Παντσέρι, για μια εβδομάδα το 2017 ή το 2018 μαζί με τον ίδιο και τον Τζόρτζι σε ένα από τα πολυτελή δωμάτια του Mamounia, στο Μαρακές. Όλα τα έξοδα θα πληρώνονταν από τον Αμπντεραχίμ Ατμνούν».

Σύμφωνα με τις ίδιες ομολογίες, είχε αποφασιστεί από τον Αλ Μαρί σε συνάντηση στη Ντόχα που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2019, να στηρίξει την ευρωπαϊκή εκστρατεία της Εύας Καϊλή –η ψηφοφορία έγινε στις 26 Μαΐου στην Ελλάδα– με 250.000 ευρώ. Ελπίζοντας να μπορέσει να προσφέρει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αργότερα μια υπηρεσία στους ευεργέτες της.

Επίσης, σύμφωνα με τον Αντόνιο Παντσέρι κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η ευρωβουλευτής είχε ζητήσει από τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, να παρέμβει στον Εμμανουέλ Μακρόν ώστε να ενθαρρύνει το ευρωπαϊκό σχέδιο απαλλαγής από τη βίζα του Κατάρ για είσοδο στη ζώνη Σένγκεν. . «Δεν ξέρω αν το έκανε», λέει ο Παντσέρι.

Τέλος, σύμφωνα με τις υποκλοπές επικοινωνιών της κυρίας Καϊλή από τη φυλακή Χάρεν, είχε ζητήσει από έναν από τους συγγενείς της να συλλέξουν ένα κινητό τηλέφωνο και ένα USB που ήταν αποθηκευμένα σε μια από τις κατοικίες της.

Το USB και οι συνομιλίες

Στο διάστημα τουλάχιστον από τα τέλη Δεκεμβρίου έως τα μέσα Ιανουαρίου, οι τηλεφωνικές συνομιλίες της προφυλακισμένης Εύας Καϊλή με την αδελφή της Μανταλένα, καθώς και με τον πατέρα της, καταγράφονταν από τη βελγική αστυνομία. Το περιεχόμενό τους έχει αποτυπωθεί σε ένα πολυσέλιδο έγγραφο, στο οποίο απέκτησαν πρόσβαση η εφημερίδα La Repubblica της Ιταλίας, η Le Soir και το περιοδικό Knack από το Βέλγιο και μοιράστηκαν με την Kαθημερινή για ταυτόχρονη δημοσίευση.

Σε μία από τις πρόσφατες μεταγωγές της ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου για το θέμα της παράτασης ή μη της προφυλάκισής της, οι Βέλγοι δικαστές έδωσαν στους συνηγόρους της ένα 16σέλιδο έγγραφο της Διεύθυνσης Σοβαρού Οργανωμένου Εγκλήματος. Σε αυτό παρατίθενται σε πλάγιο λόγο οι τηλεφωνικές συνομιλίες της με την αδελφή και τον πατέρα της, το διάστημα από τις 24 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου.

Από το περιεχόμενο των συνομιλιών προκύπτει η αγωνία της Καϊλή για την έκβαση της υπόθεσης στην οποία είναι κατηγορούμενη, ενώ αποκαλύπτονται συνεννοήσεις για τη μίσθωση ακινήτων, έτσι ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις οικονομικές τους ανάγκες.

«Η Εύα σκέφτεται να νοικιάσει ένα διαμέρισμα στο Κολωνάκι ώστε να έχει ένα εισόδημα», αναφέρεται στο έγγραφο για συνομιλία που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της 26ης Δεκεμβρίου. Εύα και Μανταλένα Καϊλή μιλούν ακόμη για την ανάγκη να κλείσουν ή να μετονομάσουν εταιρείες συμφερόντων τους: «Θα αλλάξουν το όνομα της εταιρείας Madegroup σε Hard, θα αλλάξουν επίσης και έδρα», σημειώνουν οι Βέλγοι αστυνομικοί. Υπό συζήτηση τελεί και το ενδεχόμενο να κλείσουν την εταιρεία Real Estate με επωνυμία «Aria» που είχαν προσφάτως συστήσει από κοινού στο κέντρο της Αθήνας οι Καϊλή και Τζόρτζι. Σε συνομιλία με τον πατέρα της το βράδυ της 27ης Δεκεμβρίου, ο τελευταίος «δηλώνει μετανιωμένος που έκανε μια κίνηση πανικού παίρνοντας τη βαλίτσα», ενώ κάνουν χιούμορ λέγοντας ότι είναι είναι σαν να παρακολουθούν «σκοτεινή ταινία με τους ίδιους σε ρόλο πρωταγωνιστών».

Φυσικά, δεν λείπουν οι αναφορές στην κόρη της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, αλλά και στον «ανώριμο» όπως τον χαρακτηρίζουν σύντροφό της Φρατσέσκο Τζόρτζι, για τον οποίο αναφέρουν ότι έχει «λυγίσει από τον φόβο» καθώς και ότι «έπαιζε με τη φωτιά». Κάποιες συνομιλίες γεννούν ερωτήματα και υποψίες, δίχως πάντως να είναι σαφές εάν έχουν ή όχι ποινικό ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, Εύα και Μανταλένα μιλούν για το πότε θα επικοινωνήσουν με τον υπουργό για το θέμα του «Στέργιου» δίχως να αποσαφηνίζεται περί τίνος πρόκειται, ενώ το πρωί της 8ης Ιανουαρίου η Εύα Καϊλή ακούγεται να δίνει στην αδελφή της οδηγίες προκειμένου να εντοπίσει «εκεί που υπάρχει ένας καθρέφτης» μια παλιά συσκευή κινητού και κάποια USB τα οποία χαρακτηρίζει «σημαντικά».

«Πώς είναι δυνατόν οι συνομιλίες αυτές να συνδέονται με την υπόθεση, όταν έχουν γίνει μετά τη σύλληψη της Καϊλή και ενώ η ίδια γνωρίζει ότι οι επικοινωνίες της μέσα από το τηλέφωνο της φυλακής παρακολουθούνται;» σχολίασε στην «Κ» ο κ. Δημητρακόπουλος.

Καϊλή μετά την αποφυλάκιση Τζόρτζι

Την ίδια στιγμή, στο άκουσμα της είδησης της αποφυλακίσης του Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο συνήγορος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, προχώρησε σε ένα δηκτικό σχόλιο χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως «γεγονος νομικά οξύμωρο».

«Είναι προφανές ότι το ποινικοδικονομικό σύστημα του Βελγίου επιβραβεύει τους εγκληματίες, που ομολογούν την ενοχή τους και λιώνει όσους μάχονται για την αθωότητα τους, περιφρονώντας θεσμικά το τεκμήριο αθωότητας, πυλώνα του νομικού ευρωπαϊκού πολιτισμού», σημείωσε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, προσθέτοντας: «Η Εύα Καϊλή αντέχει, δεν θα ομολογήσει αδικήματα που δεν έχει διαπράξει, θα συνεχίσει να μάχεται για την αθώωσή της».

Ακόμα, ο ίδιος τόνισε: «Αλήθεια πόσο νομικά οξύμωρο φαίνεται να παραμένει στην φυλακή η κ. Εύα Καϊλή, επειδή θεωρείται ότι θα καταστρέψει στοιχεία της υπόθεσης αν αφεθεί ελεύθερη, ενώ οι πρωταγωνιστές που αποφυλακίζονται, αν υπάρχουν άλλα αποδεικτικά μέσα… θα τα ποτίζουν για να αναπτυχθούν και μετά θα τα προσφέρουν… στις Αρχές;».