Την ώρα που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κλυδωνίζεται συθέμελα από τις καταιγιστικές αποκαλύψεις για το Qatargate, φαίνεται πως οι συλλήψεις του Αντόνιο Παντσέρι, της Εύας Καϊλή, καθώς και του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντομα θα αποδειχθούν μόνο η “κορυφή του παγόβουνου”.

Ads

Ήδη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, οι βελγικές αρχές ετοιμάζονται να ζητήσουν την άρση της ασυλίας τριών ακόμη ευρωβουλευτών, του Ιταλού, Αντρέα Κοτσολίνο(του οποίου συνεργάτης ήταν τα τελευταία χρόνια ο Τζόρτζι), αλλά και δυο Βέλγων -που φέρεται να βρίσκονταν στο “περιβάλλον Παντσέρι”- ,  του Μαρκ Ταραμπέλα και της Μαρί Αρενά.

Ο Κοτσολίνο ήταν ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τις χώρες του Μαγκρέμπ και των μικτών κοινοβουλευτικών επιτροπών ΕΕ-Μαρόκου. Ήταν επίσης μέλος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία εξέδωσε τα πιο προβληματικά ψηφίσματα για το Κατάρ: ως εκ τούτου κάλυπτε έναν κρίσιμο ρόλο για τους δύο βασικούς «χρηματοδότες» της ομάδας.

Τι είπαν για τον Κοτσολίνο Παντσέρι, Καϊλή και Τζόρτζι

Ads

Για τον Κοτσολίνο – ο οποίος αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται υπό έρευνα – μίλησαν από τη φυλακή τόσο ο Τζόρτζι, όσο και ο Παντσέρι και η Εύα Καϊλή.

Ο Τζόρτζι, συγκεκριμένα, σύμφωνα με την La Repubblica, είπε ότι «υπέθετε» πως ο Παντσέρι μπορεί να είχε δώσει κάποια χρήματα στον Κοτσολίνο. Η Καϊλή είπε, σχετικά με τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της, ότι ο σύντροφός της, «ενδεχομένως να κρατούσε κάτι για το αφεντικό του, Αντρέα Κοτσολίνο».

Άλλοι στενοί ευρωβουλευτές που αναφέρονται στα έγγραφα, είναι ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος, Μπράντο Μπενιφέι και η -επίσης Ιταλίδα- Αλεσάντρα Μορέτι.

Ο ίδιος ο Παντσέρι, προσπάθησε να «δώσει» τον Κοτσολίνο: «Δεν έχω αποδείξεις, αλλά θα πρέπει να ελέγξετε τον πρόεδρο της αντιπροσωπείας του Μάγκρεμπ, Κοτσολίνο. Είναι ο βουλευτής του οποίος είναι βοηθός ο Τζόρτζι. Μεταξύ άλλων, είναι υπεύθυνος να ζητά επείγοντα ψηφίσματα, αλλά αυτό δεν συνέβη σε εμάς, οπότε δεν ξέρω καλά, αλλά ξέρω ότι συνέβη».

Αθώοι δηλώνουν οι τρεις ευρωβουλευτές

Ο Κοτσολίνο είχε ως βοηθό του τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, ενώ οι άλλοι δύο ήταν αρκετά κοντά στον Παντσέρι. Τα ονόματα και των τριών έχουν ακουστεί εδώ και καιρό για εμπλοκή στο Qatargate, αλλά οι ίδιοι δηλώνουν ότι δεν είχαν καμία σχέση.

Ο Μπράντο Μπενιφέι, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας των Ευρωβουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος σε σημείωμα προς τον Τύπο, το οποίο δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Dire, αρνείται τις κατηγορίες. Ο Κοτσολίνο από τη μεριά του δηλώνει αθώος και έτοιμος να συνεργαστεί με τις Αρχές, προαναγγέλλει αγωγές, ενώ επισημαίνει ότι δεν βρίσκεται υπό έρευνα.

Όσον αφορά στους Βέλγους ευρωβουλευτές που βρίσκονταν «κοντά» στον Παντσέρι, Μαρί Αρενά και Μαρκ Ταραμπέλα, φαίνεται πως επίσης είναι στο «κάδρο» των ερευνών. Υπενθυμίζεται ότι είχε γίνει έφοδος στο σπίτι του Ταραμπέλα από τις βελγικές αρχές, παρουσία της Μετσόλα, ενώ ένας βοηθός της Αρενά βρίσκεται υπό έρευνα και το γραφείο του είχε σφραγιστεί.

Ο Μαμέντοφ και αντισαουδαραβική “γραμμή” για χάρη του Κατάρ

Επιπλέον, σύμφωνα  με ρεπορτάζ του Politico, στο επίκεντρο της έρευνας των Βελγικών αρχών, έχει μπει ένας ακόμη σύμβουλος της Σοσιαλιστικής-Δημοκρατικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, ο Λετονός Έλνταρ Μαμέντοφ.

Υπενθυμίζεται, η ομάδα S&D σε ανακοίνωσή της στα μέσα της περασμένης εβδομάδας είχε αποκαλύψει ότι ένας από τους αξιωματούχους της τέθηκε σε διαθεσιμότητα «μετά από σοβαρό παράπτωμα που σχετίζεται με την εν εξελίξει δικαστική έρευνα» και πως «ενημέρωσε αμέσως τις αρμόδιες βελγικές αρχές», χωρίς να κατονομάζει τον Μαμέντοφ.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του σε έναν ιστότοπο που ονομάζεται Responsible Statecraft, στον οποίο έχει γράψει πάνω από 50 άρθρα γνώμης από το 2020, είναι Λετονός πρώην διπλωμάτης που έχει εργαστεί στις πρεσβείες της Λετονίας στην Ουάσιγκτον και τη Μαδρίτη. Μια αρχειοθετημένη ιστοσελίδα στον ιστότοπο των Σοσιαλιστών ανέφερε ότι μιλάει ρωσικά, ισπανικά, λετονικά και αγγλικά.

Σε κάποια από τα άρθρα του, φαίνεται πως προωθεί έντονα μια αντισαουδαραβική γραμμή. Σημειώνεται πως η Σαουδική Αραβία είναι περιφερειακός αντίπαλος του Κατάρ στην Μέση Ανατολή.

Συγκεκριμένα, επαινεί μια επιστολή – με επικεφαλής τους Βέλγους νομοθέτες της S&D, Μαρία Αρένα και Μαρκ Ταραμπέλα- καλώντας την ΕΕ να μποϊκοτάρει μια συνάντηση της G20 στη Σαουδική Αραβία το 2020.

Το περιοδικό Responsible Statecraft για το οποίο έγραφε ο Mαμέντοφ είναι ένα μέσο του Ινστιτούτου Quincy, το οποίο περιγράφει τις αποστολές του ως προώθηση «ιδεών που απομακρύνουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ από τον ατέρμονο πόλεμο και προς τη δυναμική διπλωματία για την επιδίωξη της διεθνούς ειρήνης».

Στο “στόχαστρο” της Κομισιόν ο Αβραμόπουλος

Τέλος, συνεχίζει να μπαίνει στο “στόχαστρο” μεγάλων ευρωπαϊκών ΜΜΕ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αυτή την φορά είναι οι Financial Times, οι οποίοι σε άρθρο τους με τίτλο «Οι Βρυξέλλες ανακρίνουν τον πρώην Επίτροπο για το σκάνδαλο του Κατάρ» υπογραμμίζουν πως η ευρωπαϊκή ηγεσία ζητά από το μέχρι πρότινος κορυφαίο στέλεχός της να εξηγήσει τον αμειβόμενο ρόλο του στην εκστρατεία που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου διαφθοράς.

Το άρθρο, που δημοσιεύτηκε στις 21 Δεκεμβρίου, τονίζει πως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εγκατέλειψε τα καθήκοντά του στις 30 Νοεμβρίου 2019 και αποδέχθηκε αμοιβή 60.000 ευρώ, για να εργαστεί για την Fight Impunity, μια ΜΚΟ, τον Φεβρουάριο του 2021.

Επίσης τονίζει πως ο Ιδρυτής της ΜΚΟ Fight Impunity, Antonio Panzeri, «είναι ένας εκ των κατηγορουμένων για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος στο σκάνδαλο, όπου ερευνάται πιθανή δωροδοκία από το Κατάρ. Oι Βρυξέλλες ανέφεραν ότι θα αποστείλουν επιστολή στον πρώην Επίτροπο για το κατά πόσο τηρήθηκαν οι όροι lobbying κατά την εμπλοκή του με την ΜΚΟ. Ο κ. Αβραμόπουλος είχε τουλάχιστον 9 συναντήσεις με Επιτρόπους το 2021 και δύο συναντήσεις το 2022».

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της επιτροπής Eric Mamer είπε ότι είχε πραγματοποιήσει «εσωτερικούς ελέγχους» σχετικά με τις συναντήσεις. Οι εννέα συναντήσεις μεταξύ 15-17 Νοεμβρίου 2021 ήταν «σύντομες συναντήσεις φιλοφρόνησης». «Σε καμία από αυτές τις συναντήσεις, όπως καταλαβαίνουμε, δεν εκπροσωπούσε τη ΜΚΟ… ούτε συζητήθηκαν τέτοια θέματα», είπε.

Ακόμα, συνάντησε δύο επιτρόπους ανεπίσημα το 2022. Σύντομα και ιδιωτικά.

Όπως επισημαίνουν οι FT, στο δημοσίευμα, η Επιτροπή θα αποστείλει επιστολή στον κ Αβραμόπουλο για να λάβει περαιτέρω πληροφόρηση για τον τρόπο που τηρήθηκαν οι προβλεπόμενοι όροι για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση της θητείας του ως Επιτρόπου, καθώς και για το πως ακριβώς εκπροσωπούσε την συγκεκριμένη ΜΚΟ.