Κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση απαγγέλθηκαν σε βάρος του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο Qatargate στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ads

Ο δικηγόρος του Maxim Töller δήλωσε στο Politico ότι ο ευρωβουλευτής μεταφέρθηκε στις φυλακές του St. Gilles στις Βρυξέλλες και ότι την Πέμπτη θα οδηγηθεί σε προδικαστική ακρόαση, κάτι που επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της βελγικής εισαγγελίας.

Οι κατηγορίες έρχονται μετά τη σύλληψη του Ταραμπέλα από τις βελγικές αρχές την Παρασκευή, ο οποίος βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου ενώπιον του ανακριτή.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν αρκετές έφοδοι: Η βελγική αστυνομία ερεύνησε μια θυρίδα του Ταραμπέλα σε τράπεζα της Λιέγης, καθώς και πολλά γραφεία στην πόλη Anthisnes της Βαλλονίας, όπου ο Ταραμπέλα εξακολουθεί να είναι δήμαρχος.

Ads

Τρεις άλλοι ύποπτοι -η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή, ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζιόρτζι και ο ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι– εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή.

Τον Ιανουάριο, ο Παντσέρι συνήψε συμφωνία να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές και στο πλαίσιο αυτό έχει υποστηρίξει ότι ο Ταραμπέλα έχει εισπράξει έως και 140.000 ευρώ σε δωροδοκίες.

Ο Töller δήλωσε ότι «καμία έφοδος δεν επέτρεψε στις [αρχές] να επιβεβαιώσουν τις κατηγορίες του Παντσέρι» και ότι οι ερευνητές χρησιμοποιούν «ληγμένα» στοιχεία, με βάση τις ομολογίες του Panzeri στις αρχές Δεκεμβρίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήρε την ασυλία τόσο του Ταραμπέλα όσο και του συναδέλφου του Αντρέα Κοζολίνο σε συνεδρίαση της Oλομέλειας την περασμένη εβδομάδα, ανοίγοντας τον δρόμο στους Βέλγους ερευνητές να τους ανακρίνουν.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, ένας άλλος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής, ο Ιταλός Αντρέα Κοζολίνο, φέρεται να συνελήφθη στην Ιταλία το βράδυ της Παρασκευής.

Τόσο ο Ταραμπέλα όσο και ο Κοζολίνο αρνούνται κάθε αδίκημα.

*Με πληροφορίες από Politico