Το Εφετείο της Νάπολης ανέβαλε για τις 14 Μαρτίου την απόφαση για την έκδοση του Ιταλού ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο στο Βέλγιο, για το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate στους κόλπους του Ευρωκοινοβουλίου.

Ads

Η ακροαματική διαδικασία, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 14 Φεβρουαρίου, είχε ήδη αναβληθεί κατά δύο εβδομάδες λόγω προφανώς ελλιπούς τεκμηρίωσης.

Το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA μετέδωσε πως οι συνήγοροι υπεράσπισης του Κοτσολίνο, Φεντερίκο Κόντε και Βιντσέντζο Ντομένικο Φεράρο, υποστηρίζουν ότι οι βελγικές αρχές δεν έκαναν διαθέσιμα σημαντικά έγγραφα σχετικά με το ένταλμα σύλληψης. «Τα περισσότερα από τα έγγραφα που δόθηκαν ήταν στα γαλλικά και μόνο ορισμένα μέρη είχαν μεταφραστεί στα ιταλικά», πρόσθεσαν. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του Κοτσολίνο, αυτό δημιουργεί «βάσιμες αμφιβολίες ότι το βελγικό δικαστικό σύστημα θα μπορούσε να εγγυηθεί μια δίκαιη δίκη».

Ο δικηγόρος Φεντερίκο Κόντε αναφέρθηκε στην έλλειψη «διαφάνειας σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης του Κοτσολίνο μετά τη μεταφορά του στο Βέλγιο». Οι δικηγόροι έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις συνθήκες των βελγικών φυλακών λόγω του υπερπληθυσμού και της βίας μεταξύ των κρατουμένων, όπως σημειώνεται σε έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2022.

Ads

«Ζητήσαμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μεταχείριση του Κοτσολίνο, ιδίως σε σχέση με τη θεραπεία της υγείας του, δεδομένου ότι έχει καρδιακά προβλήματα», πρόσθεσε ο Κόντε.

«Πιστεύω ότι μέχρι τις 14 Μαρτίου θα έχουν παρασχεθεί τα έγγραφα που ζητήθηκαν, αλλά έχουμε πολλά άλλα επιχειρήματα υπέρ μας», δήλωσε ο Conte στο POLITICO.

Ο Κοτσολίνο ήταν παρών στη σημερινή ακρόαση στη Νάπολη και αρνήθηκε κάθε κατηγορία.

Ο Ιταλός ευρωβουλευτής συνελήφθη στις 10 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο μιας διευρυνόμενης έρευνας για το πολύκροτο σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε βάρος του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό από τις 11 Φεβρουαρίου στην κατοικία του στο Βόμερο.

Την ημέρα της σύλληψης, η βελγική αστυνομία είχε επίσης ερευνήσει το σπίτι του Κοτσολίνο στις Βρυξέλλες και σφράγισε, αλλά δεν ερεύνησε, το γραφείο του στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι βελγικές εισαγγελικές αρχές υποπτεύονται ότι ο Κοτσολίνο συμμετείχε σε μια συμφωνία «μετρητά έναντι επιρροής», η οποία περιελάμβανε την παρεμπόδιση της έκδοσης κοινοβουλευτικών ψηφισμάτων δυνητικά επιζήμιων για τα συμφέροντα ξένων κρατών, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως βουλευτής από το 2018 έως το 2022.

Από το 2019, ήταν πρόεδρος της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τις χώρες του Μαγκρέμπ (Μαρόκο, Αλγερία και Τυνησία) και συμπρόεδρος της ευρωμαροκινής μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής, καθώς και μέλος της ειδικής επιτροπής Pegasus που διερευνούσε τις καταγγελίες σχετικά με τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus για την υποκλοπή των τηλεφώνων δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτικών.