Οι εξελίξεις σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο με χρηματισμούς από το Κατάρ είναι ραγδαίες, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των διαδρομών του χρήματος και πιθανόν τα… «μεγάλα ψάρια».

Ads

Την Τετάρτη, οι τέσσερις συλληφθέντες, η Εύα Καϊλή, ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ένας λομπίστας και ο Πιέρ Αντόνιο Πανζέρι, ευρωβουλευτής επί 15 χρόνια, θα οδηγηθούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος στις Βρυξέλλες. Οι τέσσερις συλληφθέντες κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και διαφθορά. Σημειώνεται πως η Εύα Καϊλή διεγράφη από την ευρωομάδα των σοσιαλδημοκρατών, ενώ καθαιρέθηκε και από τη θέση της αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου.

Από τις έρευνες έχει εντοπιστεί συνολικό ποσό που ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο ευρώ. Η πρώτη έρευνα πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του πρώην ευρωβουλευτή (2004 – 2019) και προέδρου της ΜΚΟ, Fight intimity, Πιέρ Αντόνιο Πανζέρι, στις Βρυξέλλες. Εκεί οι αρχές, σύμφωνα με τις πληροφορίες εντόπισαν 600.000 ευρώ σε μετρητά. Ακολούθησε η επ αυτοφώρω σύλληψη του πατέρα της Εύας Καϊλή, με μια τσάντα γεμάτη μετρητά στο χέρι, και η έρευνα στο σπίτι της εκ των αντιπροέδρων του ευρωκοινοβουλίου. Τα λεφτά που εντοπίστηκαν ήταν σε χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ.

Το ακριβές ποσό δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα, αλλά διασταυρωμένες πληροφορίες που δημοσιεύονται στον βελγικό τύπο αναφέρουν πως με μια μετριοπαθή εκτίμηση στη βαλίτσα του πατέρα υπήρχαν περίπου 600.000 και στο διαμέρισμα τουλάχιστον 150.000 ευρώ. Επίσης το σπίτι φαίνεται πως ήταν γεμάτο με δώρα, μετάλλια και τιμαλφή, που είχαν την υπογραφή του Κατάρ.

Ads

Από την έναρξη των επιχειρήσεων έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 20 έρευνες, 19 σε ιδιωτικές κατοικίες και μία στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι βελγικές αρχές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τις περιπτώσεις ακόμη τεσσάρων Ιταλών εργαζόμενων στο Ευρωκοινοβούλιο, σφραγίζοντας τα γραφεία τους.

Πρόκειται για τη Φεντερίκα Γκαρμπανιάτι, βοηθό της ευρωβουλευτή Αλεσάντρα Μορέτι, (η οποία είχε ταξιδέψει στη Ντόχα για να συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας, ξεκαθαρίζοντας ότι ανέκαθεν ψήφιζε υπέρ του Κατάρ, σύμφωνα με τις υποδείξεις τις ευρωομάδας της), τον Τζιουζέπε Μερόνι, βοηθό της Λάρα Κόμι από το Forza Italia, τη Ντονατέλα Ροστάνιο και τον Νταβίντε Ζόγκια.

Το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε και νέα έφοδος των αστυνομικών αρχών σε γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αστυνομικοί απέκλεισαν ολόκληρο τον 15ο όροφο και σφράγισαν γραφεία, ψάχνοντας στοιχεία, ενώ στο μικροσκόπιο έχουν μπει και δύο Βέλγοι ευρωβουλευτές Μαρκ Ταραμπέλα και Μαρί Αρενά.

Η κορυφή του παγόβουνου

Ως την κορυφή του παγόβουνου χαρακτηρίζει τις πρώτες τέσσερις συλλήψεις ο δημοσιογράφος της βελγικής Le Soir, Λουί Κολάρ, ο οποίος είναι ένας από τους τρεις ρεπόρτερ που αποκάλυψαν το «QatarGate». «Πιστεύω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή» ανέφερε μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» και σημείωσε πως η αστυνομική έρευνα είχε ήδη ξεκινήσει από τα μέσα Ιουλίου.

Οι τελευταίες πληροφορίες από βελγικές πηγές αναφέρουν πως οι έρευνες τις επόμενες ημέρες ενδεχομένως να φτάσουν και σε «μεγαλύτερα ψάρια». Και σε άλλα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και σε αξιωματούχους της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας και της Επιτροπής που έχει έδρα τις Βρυξέλλες. Κρίσιμα στοιχεία πιθανόν να προκύψουν και από τις καταθέσεις και ανακρίσεις της Εύας Καϊλή και των άλλων τριών προφυλακισθέντων κατηγορουμένων.

Οι βελγικές αρχές διερευνούν σε πρώτη φάση τους προορισμούς  των χρημάτων που βρέθηκαν στα σπίτια των εμπλεκομένων. Ακολουθώντας το «μονοπάτι» από τις μίζες, όπως αναφέρει η La Repubblica, η έρευνα μπορεί να φτάσει πιο μακριά. Μάλιστα η ιταλική εφημερίδα έβαλεστο «κάδρο» της υπόθεσης και τον αντιπρόεδρο της κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά.

Το σχετικό δημοσίευμα εκτιμά, ότι η Καϊλή ήταν για το Κατάρ ένα είδος «πασπαρτού» για τις «πόρτες» της ΕΕ. Σε αυτό ακριβώς το σημείο, η εφημερίδα υπενθυμίζει την πρόσφατη φωτογραφία της Εύας Καϊλή στο Άμπου Ντάμπι, μαζί με τον Μαργαρίτη Σχοινά. Αναφέρει επίσης, ότι Μ. Σχοινάς σε tweet , έπλεξε επίσης το εγκώμιο στο Κατάρ, ως μιας χώρας «που εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις και που αξίζει αυτή την παγκόσμια επιτυχία», εννοώντας το μουντιάλ.

Γράφει χαρακτηριστικά η La Republicca: «Ο Παντσέρι δεν εργάστηκε μόνος του. Για να επιβεβαιώσετε τις πολύ υψηλές σχέσεις του, αρκεί να ρίξετε μια ματιά στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ στο οποίο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Φεντερίκα Μογκερίνι (που δεν έχει σχέση με την έρευνα και η οποία χθες παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο) και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Καζενέβ. Ο πρώην βοηθός του Τζόρτζι έπαιξε βασικό ρόλο στην όλη υπόθεση. Σήμερα βοηθός του ευρωβουλευτή του Αντρέα Κοτσολίνο (δεν ερευνάται), είχε σχέση με την αντιπρόεδρο της Βουλής, την Ελληνίδα, Καϊλή».

«Όπως είπαμε, στο σπίτι τους βρέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μετρητά. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση οι μίζες μπορεί να οδηγούν αλλού: για την κυβέρνηση του Κατάρ, ο ρόλος της Καϊλή ήταν ένα πασπαρτού για να ανοίξουν οι πόρτες του ευρωπαϊκού θεσμού».

Το βράδυ της Δευτέρα κυκλοφόρησαν πληροφορίες πως ο Μαργαρίτης Σχοινάς έχει τεθεί υπό έρευνα, ωστόσο κάτι τέτοιο διαψεύστηκε και από τον εκπρόσωπό του αλλά και από την Κομισιόν. Αίσθηση πάντως, όπως σημειώνει το Politico, προκάλεσε το γεγονός πως η πρόεδρος της Κομισίον Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στην ενημέρωση της Δευτέρας απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς παρευρέθηκε στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ εκ μέρους της Επιτροπής και έχει επικριθεί από ευρωβουλευτές για τα tweet του σχετικά με το Κατάρ τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα, είχε επαινέσει το Κατάρ για «σημαντική και απτή πρόοδο στην εργασιακή μεταρρύθμιση», ζητώντας μάλιστα να διατηρηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις. Συμμετείχε δε στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προτείνει την άρση των απαιτήσεων βίζας για το Κατάρ και το Κουβέιτ.

Η ψηφοφορία για το σχέδιο επρόκειτο να διεξαχθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, ωστόσο μετά τις αποκαλύψεις η Ευρωπαϊκή Αριστερά κατέθεσε πρόταση για αναπομπή των συμφωνιών με το Κατάρ. Η εν λόγω πρόταση εγκρίθηκε από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με 366 ψήφους «υπέρ» και 3 «κατά» και έτσι η πρόταση της Κομισιόν επέστρεψε στην αρμόδια Επιτροπή.