Η εκτεταμένη έρευνα των βελγικών αρχών για τις καταγγελίες περί εγκληματικής οργάνωσης, διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος έχει συγκλονίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις Βρυξέλλες. Έρευνες σε 16 σπίτια, ενώ τέσσερις ύποπτοι κατηγορούνται για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά». 

Ads

Tο Κατάρ, σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο, προσπάθησε να επηρεάσει τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με σημαντική πολιτική ή και στρατηγική θέση εντός του EK.

Εύα Καϊλή

Ελληνίδα ευρωβουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία απομακρύνθηκε από το ρόλο της το απόγευμα της Τρίτης 13 Δεκεμβρίου. Συνελήφθη και παραμένει υπό κράτηση, ενώ φέρεται να αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, σύμφωνα με τη Le Soir και το περιοδικό Knack.

Ads

image

Αλέξανδρος Καϊλής

Πατέρας της Εύας Καϊλή, ο οποίος συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος από τη βελγική αστυνομία. Σημειώνεται ότι ο Αλέξανδρος Καϊλής είναι χρόνια ο Γενικός Διευθυντής Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Φραντσέσκο Τζόρτζι

Σύζυγος και συνεργάτης της Εύας Καϊλή, καθώς και σύμβουλος του Ιταλού ευρωβουλευτή των  Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) Αντρέα Κοτσολίνο (που δεν εμπλέκεται στην υπόθεση) για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Πιερ Αντόνιο Παντζέρι

Βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης, ο 67χρονος πολιτικός, πρώην επικεφαλής του κύριου ιταλικού συνδικάτου CGIL, διετέλεσε πρόεδρος της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ευρωκοινοβουλίου μεταξύ 2017 και 2019, όταν παραχώρησε τη θέση του στην πολύ στενή του φίλη, τη γαλλόφωνη Βελγίδα σοσιαλίστρια Μαρί Αρενά, ιταλικής καταγωγής επίσης.

Με ειδίκευση στις σχέσεις με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής ο Παντζέρι ίδρυσε το 2019, στο τέλος της τρίτης θητείας του ως ευρωβουλευτής, τη ΜΚΟ «Fight Impunity», που έχει ως στόχο την καταπολέμηση «της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

image

Μαρία Κολλεόνι

Σύζυγος του Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, η οποία έχει συλληφθεί από τη βελγική αστυνομία.

Σύλβια Παντζέρι

Κόρη του Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, η οποία έχει επίσης συλληφθεί από τη βελγική αστυνομία.

Λούκα Βισεντίνι

Γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας, ο οποίος συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους. Ο Λούκα Βισεντίνι εξελέγη τον Νοέμβριο επικεφαλής της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας, οργανισμού στον οποίο συμμετέχουν 338 συνδικάτα 168 χωρών και εδαφικών ενοτήτων.

image

Αγνώστου ταυτότητας

Βοηθός της Βελγίδας ευρωβουλευτού, Μαρί Αρενά, η οποία ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες, δεν έχει εμπλοκή με το σκάνδαλο και αποχώρησε από την προεδρία της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μαρκ Ταραμπέλα

Βέλγος ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο. Απομακρύνθηκε από το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατικών.

image

Νίκολα Φιγκά-Ταλαμάνκα

Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ «No Peace Without Justice».

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά, έχουν κατασχεθεί περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ευρώ από τις οικίες Καϊλή και Παντσέρι στη βελγική πρωτεύουσα με 600.000 να έχουν κατασχεθεί μόνο στο σπίτι του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή. 150.000 ευρώ βρέθηκαν στο σπίτι Καϊλή – Τζιόρτζι και άλλες 750.000 ευρώ σε μία βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου των Βρυξελλών στην κατοχή του πατέρα της πρώην πλέον αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.