Άγνωστος οπλισμένος με καραμπίνα εισέβαλλε στα γραφεία της εφημερίδας Liberation στο Παρίσι και άνοιξε πυρ τραυματίζοντας σοβαρά ένα 27χρονο βοηθό φωτογράφου που βρισκόταν στο χώρο. Περίπου δύο ώρες αργότερα, ένοπλος άνοιξε πυρ έξω από τα κεντρικά γραφεία της Societe Generale. Από τη δεύτερη επίθεση δεν υπήρξαν τραυματισμοί. 

Ads

 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο τραυματίας έχει χτυπηθεί επλήγη στο θώρακα και στην κοιλιά και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Μέχρι αυτήν την ώρα τα κίνητρα της επίθεσης δεν έχουν γίνει γνωστά. Ο διευθυντής σύνταξης της Liberation Φαμπρίς Ρουσλό δήλωσε πως αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν τον δράστη ως έναν κοντοκουρεμένο σαραντάρη. «Μπήκε μέσα, πυροβόλησε δύο φορές και έφυγε», είπε ο Ρουσλό στους δημοσιογράφους.
 
«Έφθασα και είδα έναν άνδρα στο πάτωμα με αίματα παντού να κρατάει την κοιλιά του. Διασταυρώθηκα με τους δύο συναδέλφους μου της υποδοχής που ήταν κάτασπροι και μου είπαν, ‘μόλις μας πυροβόλησαν, κρυφτήκαμε κάτω από το γραφείο’», αφηγήθηκε μια συνεργάτρια της Liberation, η Ανασταζιά Βεκρέν.
 
Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη της Liberation, που κατά μαρτυρίες είναι περίπου 40 ετών. Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν το περιστατικό στη Liberation σχετίζεται με την εισβολή, την περασμένη Παρασκευή, αγνώστου στα γραφεία του τηλεοπτικού BFMTVF. Ο ένοπλος είχε εισβάλει κρατώντας επαναληπτική καραμπίνα και απευθυνόμενος προς τον αρχισυντάκτη είπε: «Την επόμενη φορά δεν θα μου ξεφύγετε».
 
Εν τω μεταξύ μετά την επίθεση στην τράπεζα ένας ένοπλος σταμάτησε ένα αυτοκίνητο στη περιοχή της Λα Ντεφάνς και υποχρέωσε τον οδηγό να τον μεταφέρει ως τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο κέντρο του Παρισιού. Δεν είναι σαφές αν το επεισόδιο συνδέεται με τα δύο επεισόδια των πυροβολισμών. Αστυνομική πηγή είπε πως η περιγραφή του ενόπλου ήταν παρόμοια, όπως και τα φυσίγγια που βρέθηκαν στους τόπους των δύο επιθέσεων.
 
Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε την άμεση κινητοποίηση όλων των μέσων ώστε να συλληφθεί ο δράστης, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς έκανε λόγο για «πολεμική σκηνή» στο χώρο υποδοχής της Liberation μετά τους πυροβολισμούς, για μια «πολύ μεγάλη βία» που δεν έχει «καμιά σχέση με τη δημοκρατία». «Ο δράστης διαφεύγει, αντιπροσωπεύει έναν αληθινό κίνδυνο», δήλωσε ο υπουργός μπροστά από την έδρα της εφημερίδας, και «θα κάνουμε τα πάντα για να τον συλλάβουμε».
 
Μετά τους πυροβολισμούς στη Liberation, στάλθηκε αστυνομική φύλαξη στα γραφεία του Monde, της Figaro και της Les Echos.«Όταν κάποιος εισέρχεται με πυροβόλο όπλο σε μια εφημερίδα, για μια δημοκρατία αυτό είναι ένα πολύ πολύ σοβαρό περιστατικό, όποια και αν είναι η ψυχική κατάσταση του ατόμου αυτού», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής έκδοσης της Liberation, Νικολά Ντεμοράν.

* Η φωτογραφία του δράστη