Την έναρξη της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου της Τουρκίας κήρυξαν επισήμως σήμερα, Τρίτη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ανακοίνωσε πως ο σταθμός θα τεθεί σε λειτουργία το 2023.

Ads

Μιλώντας στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Τουρκία, ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι ευγνώμων για την απόφαση της Άγκυρας να δώσει στο πρόγραμμα του Άκουγιου καθεστώς στρατηγικής επένδυσης, καθώς και ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού θα είναι σύμφωνη με τις υψηλότερες προδιαγραφές για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Πρόκειται για τον πρώτο πυρηνικό σταθμό σε τουρκικό έδαφος, ο οποίος θα κατασκευαστεί από τη ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Rosatom Αλεξέι Λιχάτσεφ, που συνοδεύει τον πρόεδρο Πούτιν κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, δήλωσε πως περισσότερες από 350 τουρκικές εταιρείες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού.

Ads

«Προτεραιότητα η παράδοση των S-400»

Η εφαρμογή της συμφωνίας για την προμήθεια συστοιχιών πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400 στην Τουρκία αποτελεί μια προτεραιότητα, δήλωσε ο Πούτιν από την Άγκυρα. 

«Η προτεραιότητα στη συνεργασία (Ρωσίας-Τουρκίας) στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας είναι η εφαρμογή της συμφωνίας της παράδοσης συστημάτων συστοιχίας πυραυλικών συστημάτων S-400 Triumf», δήλωσε στη συνάντηση του Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας – Τουρκίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι προοπτικές για περαιτέρω παραδόσεις προηγμένων ρωσικών αμυντικών προϊόντων στην Τουρκία θα συζητηθεί διεξοδικά σε μια συνάντηση μιας σχετικής διακυβερνητικής επιτροπής.

Τον Δεκέμβριο η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για να προμηθεύσει η Μόσχα την Άγκυρα με συστοιχίες πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400, οριστικοποιώντας μια συμφωνία που βαθαίνει τις στρατιωτικές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Κρεμλίνο.

Συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών

Στη συνέχεια, Ερντογάν και Πούτιν θα έχουν συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών στο προεδρικό μέγαρο, κατά τις οποίες σημαντική θέση αναμένεται ότι θα έχει το ζήτημα της Συρίας, στο οποίο η Άγκυρα και η Μόσχα έχουν στενή συνεργασία.

Ο Πούτιν πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του στις 18 Μαρτίου για μια τέταρτη προεδρική θητεία.

Η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου πραγματοποιείται εν μέσω διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση μετά τη δηλητηρίαση σε βρετανικό έδαφος του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, την οποία το Λονδίνο αποδίδει στη Μόσχα.

Αύριο Τετάρτη, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί θα φθάσει στην Άγκυρα για να πραγματοποιήσει με τους δύο ομολόγους του τριμερή σύνοδο κορυφής αφιερωμένη στη Συρία.

image

Πριν την έναρξη της τριμερούς συνάντησης κορυφής ο ρώσος πρόεδρος θα έχει χωριστή συνάντηση με τον ιρανό πρόεδρο, με τον οποίο, όπως είπε, θα συζητήσει τις διμερείς σχέσεις, το Κοινό Ολοκληρωμένο Διεθνές Σχέδιο Δράσης (Joint Comprehensive Plan of Action) που αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, λαμβάνοντας υπ όψιν τα μηνύματα των Αμερικανών περί αναθεώρησης των όρων της συμφωνίας, όπως και ζητήματα που αφορούν την προετοιμασία της πέμπτης συνόδου κορυφής για την Κασπία και την κατάσταση στη Συρία.

Ο Γιούρι Ουασκόφ ανέφερε επίσης ότι στους προσεχείς μήνες ενδέχεται να υπογραφεί συμφωνία για την δημιουργία ελεύθερης οικονομικής ζώνης μεταξύ της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU ) και του Ιράν (στην EAEU συμμετέχουν η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν , η Κιργιζία και η Ρωσία-σ.σ)

Ο σύμβουλος του προέδρου Πούτιν επεσήμανε ότι οι επενδύσεις των ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών στο Ιράν μπορούν να ανέλθουν στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Υπό την παρουσία 4.000 αστυνομικών θα διεξαχθεί η τριμερής συνάντηση. Τα μέτρα ασφαλείας είναι ενισχυμένα στο αεροδρόμιο Εσένμπογκα της Άγκυρας, ενώ κατά μήκος των κεντρικών λεωφόρων της Άγκυρας απαγορεύεται η στάθμευση, γερανοί θα απομακρύνουν κάθε σταματημένο όχημα. Επιπλέον, αστυνομικοί είναι ακροβολισμένοι στις στέγες των κτιρίων κατά μήκος της διαδρομής των προέδρων. Αυστηρά είναι τα μέτρα ασφαλείας και στα ξενοδοχεία όπου θα καταλύσουν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Χασάν Ροχανί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Τουρκία. Επιπροσθέτως, ισχυρήείναι η αστυνομική παρουσία στους δρόμους περιμετρικά των ξενοδοχείων. Η διέλευση των αυτοκινήτων από τους δρόμους όπου βρίσκονται τα ξενοδοχεία θα επιτρέπεται αφού υποβληθούν σε ειδικούς ελέγχους.

Ενόχληση των ΗΠΑ

Οι σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας,  μετά το ναδίρ στο οποίο βρέθηκαν από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού μετά την περσινή απόπειρα πραξικοπήματος, μπήκαν σε τροχιά συνεργασίας που εξυπηρετεί κοινά συμφέροντα στην Συρία. Ο τουρκικός στρατός κατέλαβε την Μούνμπιτς επιχειρώντας σε συριακό έδαφος με την ανοχή, αν οχι τις ευλογίες της Μόσχας, η οποία στηρίζει τον Ασαντ  για τον οποίο όμως ο πρόεδρος Ερντογάν έχει συχνά αναφέρει ότι πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία.

Η αμφίρροπη αυτή σχέση Τουρκίας – Ρωσίας ενοχλεί τις ΗΠΑ που βλέπουν στα σχέδια τους στην Συρία την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ των ρωσικών προσδοκιών.