Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, διέταξε την «εκθετική» επέκταση του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας του, την ανάπτυξη ενός ισχυρότερου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου και την εκτόξευση του πρώτου κατασκοπευτικού δορυφόρου της, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης σήμερα, Κυριακή 1η Ιανουαρίου.

Ads

Οι κινήσεις του Κιμ είναι ευθυγραμμισμένες με την ευρεία κατεύθυνση του προγράμματος ανάπτυξης πυρηνικών όπλων του, καθώς έχει επανειλημμένα ορκιστεί να ενισχύσει τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα του οπλοστασίου του για να αντιμετωπίσει αυτό που αποκαλεί εχθρότητα των ΗΠΑ.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες λένε ότι η στόχευση του Κιμ να παράγει περισσότερα πυρηνικά και νέα οπλικά συστήματα αντανακλά τις ελπίδες του να εδραιώσει τη μελλοντική διαπραγματευτική του ισχύ, καθώς οδεύει προς παρατεταμένες εντάσεις με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

«Είναι τώρα πρόθυμοι να απομονώσουν και να πνίξουν (σ.σ. τη Βόρεια Κορέα), κάτι πρωτοφανές στην ανθρώπινη ιστορία» δήλωσε ο Κιμ σε μια πρόσφατη συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματος, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA.

Ads

«Η επικρατούσα κατάσταση απαιτεί να καταβληθούν διπλάσιες προσπάθειες για να ενισχυθεί συντριπτικά ο στρατιωτικός μυς» σημείωσε ο βορειοκορεάτης ηγέτης.

Ο Κιμ κατηγόρησε τη Νότια Κορέα ότι είναι «αποφασισμένη να προχωρήσει σε απερίσκεπτη και επικίνδυνη αύξηση των όπλων» και ότι διατυμπανίζει ανοιχτά τις προετοιμασίες της για πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα. Αυτό, είπε ο Κιμ, αναδεικνύει την ανάγκη μαζικής παραγωγής τακτικών πυρηνικών όπλων μάχης και πιέζει για «εκθετική αύξηση του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας», ανέφερε το KCNA.

Ο Κιμ έθεσε επίσης ως στόχο την ανάπτυξη ενός άλλου συστήματος διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) «του οποίου η κύρια αποστολή είναι η γρήγορη πυρηνική αντεπίθεση», σύμφωνα με το το KCNA.

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης κατηγόρησε επίσςη τις ΗΠΑ ότι αναπτύσσουν συχνά πυρηνικά μέσα κρούσης στη Νότια Κορέα και ότι πιέζουν για τη δημιουργία ενός περιφερειακού στρατιωτικού μπλοκ τύπου ΝΑΤΟ. Ο Κιμ δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα θα εκτοξεύσει επίσης τον πρώτο της στρατιωτικό αναγνωριστικό δορυφόρο «το συντομότερο δυνατό», λέγοντας ότι οι σχετικές προετοιμασίες βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο.

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα και ένας στρατιωτικός αναγνωριστικός δορυφόρος συγκαταλέγονται στον μακρύ κατάλογο επιθυμιών του Κιμ για νέα όπλα. Άλλα όπλα που επιθυμεί περιλαμβάνουν έναν πύραυλο πολλαπλών κεφαλών, έναν πιο ευέλικτο ICBM με στερεά καύσιμα, έναν υποβρύχιο πυρηνικό πύραυλο και ένα υπερηχητικό όπλο.

Η ένταση ανέβηκε με θεαματικό τρόπο το 2022 ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα, τον νότιο γείτονά της, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Η χρονιά που ολοκληρώθηκε σημαδεύτηκε από τον αριθμό ρεκόρ πυραυλικών δοκιμών από την Πιονγκγιάνγκ, η οποία εκτόξευσε τον Μάρτιο ICBM για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια. Άλλος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος, που δοκιμάστηκε τον Νοέμβριο, έπεσε στα ανοικτά της Ιαπωνίας.

Τρεις βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τη Βόρεια Κορέα χθες Σάββατο, άλλος ένας σήμερα τα ξημερώματα (τοπική ώρα· χθες βράδυ ώρα Ελλάδας). Το KCNA έκανε λόγο για «άσκηση βολής εκτοξευτήρα πολλαπλών πυραύλων πολύ μεγάλου μεγέθους».

Το νέο δόγμα της Πιονγκγιάνγκ 

«Τα σχόλια του Κιμ από τη συνάντηση του κόμματος διαβάζονται σαν μια φιλόδοξη -αλλά ίσως εφικτή- λίστα αποφάσεων για το νέο έτος», δήλωσε ο Σου Κιμ, αναλυτής ασφαλείας στην RAND Corporation με έδρα την Καλιφόρνια.

«Είναι φιλόδοξη στο βαθμό που ο Κιμ επέλεξε συνειδητά να διευκρινίσει τι ελπίζει να επιτύχει καθώς οδεύουμε προς το 2023, αλλά υποδηλώνει επίσης μια δόση αυτοπεποίθησης από την πλευρά του Κιμ» εκτίμησε ο Σου Κιμ.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Πιονγκγιάνγκ αναγγέλλει μαζική παραγωγή πυρηνικών όπλων, θυμίζει ο Γκο Μιούνγκ-χιουν, ερευνητής στο Asan Institute for Policy Studies.

Η «πρόθεσή της» είναι με τη «μαζική παραγωγή πυρηνικών όπλων», ακόμα και χωρίς να «επιδίδεται σε επιθετικές προκλήσεις», να αναγκάσει τις ΗΠΑ, να μην τους δώσει «καμιά άλλη επιλογή» παρά «να αναγνωρίσουν μια μέρα τη Βόρεια Κορέα ως πυρηνική δύναμη», είπε ο αναλυτής αυτός στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Το μήνυμα του Κιμ Γιονγκ Ουν για το νέο έτος είναι περίπου: ας παίξουμε με τα πυρηνικά όπλα», συνέχισε. Κατά την άποψή του, ο βορειοκορεάτης ηγέτης θέλει να δείξει πως η Πιονγκγιάνγκ«δεν θα ζητιανέψει διάλογο και ότι θα ασκήσει πίεση στη Νότια Κορέα και στις ΗΠΑ, πάνω απ’ όλα στις ΗΠΑ, ενισχύοντας το πυρηνικό της οπλοστάσιο».

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είπε ήδη στα τέλη Νοεμβρίου πως θέλει η Βόρεια Κορέα να αποκτήσει «το ισχυρότερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο». Δυο μήνες νωρίτερα, η Πιονγκγιάνγκ υιοθετούσε νέο δόγμα, που ορίζει πως η απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου από τη Βόρεια Κορέα είναι «αμετάκλητη», ενώ προβλέπει προληπτική χρήση πυρηνικών όπλων σε περίπτωση που απειληθεί η ύπαρξη του καθεστώτος.