Κλιμακώνεται τα τελευταία 24άωρα η ρητορική για χρήση πυρηνικών όπλων ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση. Πιο πρόσφατη ήταν η ανακοίνωση της Ουάσινγκτον που προειδοποιούσε τη Μόσχα ότι θα έχει «καταστροφικές συνέπειες» εάν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, καθώς ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ.Λαβροφ διεμήνυσε πως οι περιοχές στις οποίες διεξάγονται δημοψηφίσματα θα λάβουν «πλήρη προστασία» εάν προσαρτηθούν.

Ads

Οι ρωσικές προσαρτήσεις κυρίως στην ανατολική Ουκρανία αυξάνουν τον κίνδυνο μιας άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και ΝΑΤΟ, καθώς οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν δυτικά όπλα, ενώ συμμετέχουν στις επιχειρήσεις και στρατιωτικοί από τη Δύση, όπως καταγγέλλει το Κρεμλίνο. Ενδεικτικά, ο πρόεδρος Ζελένσκι παραδέχεται ότι ο ουκρανικός στρατός θα έχει στη διάθεσή του εξελιγμένο αμερικανικό σύστημα αεράμυνας (NASAMS) που αναζητούσε εδώ και καιρό το Κίεβο.

Σημειώνεται ότι οι ψηφοφορίες σε περιφέρειες της ανατολικής Ουκρανίας, με στόχο την προσάρτηση εδαφών συνεχίστηκαν για τρίτη ημέρα την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου ενώ δεν αποκλείται το ρωσικό κοινοβούλιο να προχωρήσει στην επισημοποίηση της προσάρτησης.

Με την ενσωμάτωση των τεσσάρων περιοχών του Λουχάνσκ, του Ντόνετσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζιας στη Ρωσία, η Μόσχα θα μπορούσε να παρουσιάσει τις προσπάθειες ανακατάληψής τους ως επιθέσεις στην ίδια τη Ρωσία, μια προειδοποίηση προς το Κίεβο και τους δυτικούς συμμάχους του. Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της έχουν απορρίψει τα δημοψηφίσματα ως απάτη που έχουν σχεδιαστεί για να δικαιολογήσουν μια κλιμάκωση του πολέμου και μια κινητοποίηση από τη Μόσχα μετά τις πρόσφατες απώλειες στο πεδίο της μάχης.

Ads

Σάλιβαν σε Κρεμλίνο: «Μη περάσετε τη γραμμή»

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν αποφασιστικά σε οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας και ότι εξήγησαν στη Μόσχα τις «καταστροφικές συνέπειες» που θα αντιμετωπίσει.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν περιέγραψε τη φύση της σχεδιαζόμενης απάντησης των ΗΠΑ στις δηλώσεις του, αλλά σημείωσε ότι «Έχουμε επικοινωνήσει άμεσα, ιδιωτικά και σε πολύ υψηλό επίπεδο με το Κρεμλίνο ότι οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας θα απαντήσουν αποφασιστικά, και ήμασταν σαφείς και συγκεκριμένοι για το τι θα συνεπάγεται αυτό”, δήλωσε ο Σάλιβαν.

Ο Σάλιβαν είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν επίσης καταστήσει σαφές δημοσίως ότι “θα απαντήσουν αποφασιστικά εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα και ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία στις προσπάθειές της να υπερασπιστεί τη χώρα της και να υπερασπιστεί τη δημοκρατία της».

«Εάν η Ρωσία περάσει αυτή τη γραμμή, θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν αποφασιστικά», δήλωσε ο Σάλιβαν στο ειδησεογραφικό πρόγραμμα Meet the Press του NBC.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, κατηγόρησε τον Πούτιν ότι διατυπώνει «απροκάλυπτες πυρηνικές απειλές κατά της Ευρώπης», προχωρώντας σε απερίσκεπτη περιφρόνηση των ευθυνών για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Λαβρόφ: «Θα υπερασπιστούμε ρωσικά εδάφη»

Η τελευταία προειδοποίηση των ΗΠΑ ακολούθησε την πυρηνική απειλή που διατυπώθηκε την περασμένη Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είπε ότι η χώρα του θα χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε όπλο για να υπερασπιστεί το έδαφός της.  Υπενθυμίζεται ότι και την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου ο Πούτιν αναφέρθηκε στην πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων, ανακοινώνοντας επίσης την πρώτη επιστράτευση στη χώρα του μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έθεσε το θέμα σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο μετά την ομιλία του στον ΟΗΕ. Ερωτηθείς εάν η Ρωσία θα είχε λόγους να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για την υπεράσπιση των προσαρτημένων περιοχών, είπε ότι το ρωσικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένου του εδάφους που «περιλαμβάνεται περαιτέρω» στο σύνταγμα της Ρωσίας στο μέλλον, «είναι υπό την πλήρη προστασία του κράτους».

Βρετανίδα πρωθυπουργός: «Ναι θα πατήσω το κουμπί»

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Αυγούστου, η Λιζ Τρας, είχε προκαλέσει αίσθηση καθώς λίγο πριν αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο δήλωσε πανέτοιμη για χρήση πυρηνικών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που απαρτιζόταν από πιστούς των Τόρις στο NEC στο Μπέρμιγχαμ, ρωτήθηκε σχετικά με τις πιθανές προοπτικές χρήση πυρηνικών, λέγοντάς της: «Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα συμβεί όταν και αν γίνεις πρωθυπουργός, θα είναι να μπεις σε ένα δωμάτιο, ένα πολύ ιδιωτικό δωμάτιο στο Νούμερο 10, και θα παρουσιαστούν μπροστά σας αυτά που ονομάζονται γράμματα τελευταίας ανάγκης [για χρήση πυρηνικών]».

«Δεν θα σας ρωτήσω αν θα πατούσατε το κουμπί, θα πείτε ναι, αλλά αν εγώ αντιμετώπιζα αυτό το καθήκον θα ένιωθα σωματικά», προσέθσε ο δημοσιογράφος, ρωτώντας στη συνέχεια: «Πώς σε κάνει να νιώθεις αυτή η σκέψη;». Η Τρας απάντησε: «Νομίζω ότι είναι σημαντικό καθήκον του πρωθυπουργού και είμαι έτοιμη να το κάνω», επαναλαμβάνοντας, «Είμαι έτοιμη να το κάνω».