Εκρήξεις, καταιγισμό πυρών και κινήσεις καμουφλαρισμένων ανδρών των κενυατικών αρχών στο εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι μετέδωσαν πριν από λίγα λεπτά ανταποκριτές μεγάλων διεθνών πρακτορείων.

Ads

Σύμφωνα με αξιωματούχο της κενυατικής αστυνομίας, ο οποίος ζήτησε από το πρακτορείο Reuters να μην κατονομαστεί, πρόκειται για προσπάθεια των ειδικών δυνάμεων να εισέλθουν στο χώρο από την οροφή και να ολοκληρώσουν την ανακατάληψη του Ουέστγκεϊτ, αιφνιαδιάζοντας τους ισλαμιστές ενόπλους της σομαλικής Αλ Σεμπάμπ, οι οποίοι κρατούν ομήρους στο εσωτερικό του κτηριακού συγκροτήματος.

Ήδη απεγκλωβίστηκαν μερικοί εκ των τελευταίων ομήρων, ενώ η επιχείρηση συνεχίζεται, τόνισε λίγο αργότερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αρχηγός της αστυνομίας της Κένυας.

Οι ένοπλοι υπολογίζονται σε τουλάχιστον 10, ενώ από το Σάββατο έχουν επιβεβαιωμένα χάσει τη ζωή τους 69 άνθρωποι, ενώ αγνοούνται άλλοι 63, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.

Ads

Στον ουρανό επάνω από το εμπορικό κέντρο υπάρχει επίσης έντονη συγκέντρωση καπνού, ενώ οι κάμερες έχουν απομακρυνθεί από το σημείο.

Νωρίτερα, σήμερα ο στρατός της Κένυας ανακοίνωσε ότι οι όμηροι είναι πλέον λιγότεροι από 10. «Οι άνθρωποι που κρατούνται ακόμα όμηροι είναι λιγότεροι από 10», δήλωσε ο συνταγματάρχης Σάιρους Ογκούνα, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να δώσει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα σχετικά με το πότε θα ολοκληρωθεί η επιχείρηση.

Δεν ανέφερε επίσης αν η αστυνομία έχει προβεί σε συλλήψεις των ενόπλων. «Οι περισσότεροι από τους ομήρους έχουν απελευθερωθεί και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κένυας έχουν ανακτήσει τον έλεγχο των περισσοτέρων τμημάτων του κτηρίου », δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό KTN. Είπε επίσης ότι η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: δεν θα υπάρξουν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με τους τρομοκράτες.

Ο πρόεδρος της χώρας, Ουχούρου Κενυάτα, ένας ανιψιός του οποίου σκοτώθηκε κατά την επίθεση, ορκίστηκε ότι θα κρατήσει μια σταθερή θέση σε αυτό που χαρακτήρισε «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» στη Σομαλία και πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις της Κένυας κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την αιματηρή τραγωδία. «Διαβεβαιώνω του Κενυάτες ότι οι πιθανότητες να εξουδετερώσουμε με επιτυχία τους τρομοκράτες είναι με το μέρος μας. Οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν αυστηρά» τόνισε.

Χάγη: Αναβλήθηκε η δίκη του κενυάτη αντιπροέδρου

Αναβλήθηκε στο μεταξύ για μια εβδομάδα η δίκη του κενυάτη αντιπροέδρου Ουίλιαμ Ρούτο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να του επιτραπεί να επιστρέψει στην πατρίδα του και να διαχειριστεί την κρίση που έχει προκληθεί στο Ναϊρόμπι μετά την επίθεση στο εμπορικό κέντρο.

69 νεκροί, 63 αγνοούμενοι κατά τον Ερυθρό Σταυρό

Τουλάχιστον 69 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων 63 από την αρχή της επίθεσης ένοπλων ισλαμιστών στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ στο Ναϊρόμπι, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο κενυατικός Ερυθρός Σταυρός, ο οποίος δημοσιοποίησε για πρώτη φορά εκτίμηση για τους αγνοούμενους.

«Ο απολογισμός στις 11:22 είναι 69 νεκροί, ενώ στον Ερυθρό Σταυρό έχει επισημανθεί επίσης πως υπάρχουν 63 αγνοούμενοι», ανακοίνωσε ο οργανισμός στο Twitter.

Σε προηγούμενο απολογισμό αναφέρονταν 68 νεκροί και σχεδόν 200 τραυματίες.