Ads

Στα πρόθυρα του εμφυλίου βρίσκεται η Αίγυπτος, λίγες ημέρες μετά την ανατροπή του εκλεγμένου ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό της χώρας. Υποστηρικτές και πολέμιοι του Μόρσι διαδηλώνουν καθημερινά στις αιγυπτιακές πόλεις, τις περισσότερες φορές με αιματηρά αποτελέσματα. Αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν πως τα ξημερώματα της Δευτέρας, αστυνομία και στρατός επιχείρησαν να διαλύσουν με πυρά και δακρυγόνα συγκέντρωση οπαδών του ανατραπέντος προέδρου έξω από την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο. Την ίδια ώρα, σοκ προκαλούν εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και μεταφέρουν τη βία μεταξύ των αντίπαλων παρατάξεων.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ανακοίνωσε ότι 34, σύμφωνα με μία πηγή, 16, σύμφωνα με άλλη πηγή, υποστηρικτές της σκοτώθηκαν τα ξημερώματα από πυρά εναντίον πλήθους που πραγματοποιούσε καθιστική διαμαρτυρία έξω από το στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς όπου κρατείται ο Μοχάμεντ Μόρσι.
 
Σύμφωνα με τον Μουράντ Αλι του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν το πλήθος των υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι δέχθηκε πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Αχμεντ Αρεφ, «16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατό τραυματίσθηκαν, πολλοί από τους οποίους σοβαρά».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν έξω από τη βάση της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο. 

Ads

 

Νωρίτερα, ένας αυτόπτης μάρτυρας είχε δηλώσει: «Είδα με τα ίδια μου τα μάτια να ανοίγουν πυρ εναντίον του κόσμου» και τόνισε ότι οι δυνάμεις της τάξης καταδίωξαν κατόπιν πολλούς διαδηλωτές.
 
Άλλος διαδηλωτής είπε ότι οι δυνάμεις της τάξης πυροβολούσαν στον αέρα με πραγματικές σφαίρες και έριξαν πολλά δακρυγόνα. «Υπάρχουν τραυματίες αλλά δεν ξέρουμε ακόμη τον ακριβή αριθμό. Θέλουν να διώξουν τους διαδηλωτές» που δήλωσαν χθες ότι θα συνέχιζαν την καθιστική τους διαμαρτυρία επ’ αόριστον, πρόσθεσε.
 
Η στρατιωτική αστυνομία εμποδίζει την πρόσβαση των δημοσιογράφων στον τόπο του συμβάντος.
 
Από την πλευρά του, ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε ότι «ομάδα τρομοκρατών» αποπειράθηκε να επιτεθεί τα ξημερώματα εναντίον της βάσης της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Ένας αξιωματικός σκοτώθηκε και 40 τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού.
 
Την Παρασκευή στο ίδιο σημείο τέσσερις ισλαμιστές σκοτώθηκαν σε ανταλλαγές πυρών με τον στρατό.
 
Την ίδια ώρα, σοκ προκαλεί ένα βίντεο που έδωσαν το Σάββατο στη δημοσιότητα Αιγύπτιοι ακτιβιστές. Στο βίντεο εμφανίζονται – όπως καταγγέλλουν – «ισλαμιστές υποστηρικτές του Μόρσι να ρίχνουν δύο νεαρούς άνδρες από ένα κτίριο κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην Αλεξάνδρεια».


 
Την Κυριακή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε πως η Αίγυπτος βρίσκεται στα πρόθυρα ενός εμφυλίου πολέμου. «Στη Συρία μαίνεται ήδη ένας εμφύλιος πόλεμος, δυστυχώς, και η Αίγυπτος κατευθύνεται στον ίδιο δρόμο», δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια επίσκεψής του στο Καζακστάν, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Θα θέλαμε ο αιγυπτιακός λαός να αποφύγει να έχει την ίδια τύχη», πρόσθεσε.
 
Οι υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, από την οποία προέρχεται ο Μοχάμεντ Μόρσι, πραγματοποιούν μαζικές κινητοποιήσεις τις τελευταίες τουλάχιστον δέκα ημέρες σε διάφορα σημεία του Καΐρου για να προασπίσουν τη «νομιμότητα» του πρώην αρχηγού του κράτους, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου στην ιστορία της χώρας.
 
Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης ο στρατός απομάκρυνε από την προεδρία τον Μόρσι έπειτα από τις μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Αίγυπτο.
 
Μετά οι δυνάμεις της τάξης άρχισαν μεγάλη επιχείρηση συλλήψεων στελεχών της ισχυρής αδελφότητας φυλακίζοντας πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους της.