Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η είδηση της εκτέλεσης στη Λευκορωσία δύο ανδρών -του Βλάντισλαβ Κόβαλεφ και του Ντμίτρι Κονόβαλοφ- που είχαν καταδικαστεί για την αιματηρή βομβιστική επίθεση στο μετρό το 2011. Αρχικά οι αρχές ανακοίνωσαν την εκτέλεση του Κόβαλεφ, αλλά αργότερα έγινε γνωστό ότι εκτελέστηκαν και οι δύο.
Ads
Οι εκτελέσεις έγιναν παρά τις διαμαρτυρίες από ευρωπαϊκές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις εκκλήσεις να υπάρξει επανεκδίκαση της υπόθεσης.
Θεωρείται, δε, πολύ πιθανό να επιδεινώσουν περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην πρώην σοβιετική δημοκρατία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πρεσβευτές των κρατών-μελών της οποίας εγκατέλειψαν το Μινσκ αυτό τον μήνα μετά από μια σειρά διπλωματικών αντεγκλήσεων εξαιτίας των νέων κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Λευκορωσία είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη στην οποία συνεχίζει να επιβάλλεται η θανατική ποινή. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν καλέσει την κυβέρνησή της να μην προχωρήσει στην θανάτωση των δύο καταδικασθέντων στην εσχάτη των ποινών, των 25χρονων Βλάντισλαβ Κόβαλεφ και Ντμίτρι Κονόβαλοφ.
Όμως, το πρακτορείο BelTA μετέδωσε με ένα σύντομο τηλεγράφημά του ότι και οι δύο άνδρες εκτελέστηκαν.
«Καταδικάζω την εκτέλεση του Βλάντισλαβ Κόβαλεφ και λυπούμαι που ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο αγνόησε όλες τις διεθνείς εκκλήσεις να μην επιμείνει στη θανατική ποινή» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, όταν ήταν γνωστή μόνο η εκτέλεση του Κόβαλεφ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι η εκτέλεση του προκάλεσε «φρίκη». «Η θανατική ποινή είναι απάνθρωπη και ατιμωτική» είπε.
Οι Κονόβαλοφ και Κόβαλεφ είχαν καταδικαστεί τον περασμένο Νοέμβριο για την επίθεση στο σταθμό «Οκτώβριος» του μετρό στο κέντρο του Μινσκ, το 2011, η οποία είχε προκαλέσει τον θάνατο 15 ανθρώπων και τον τραυματισμό 200 άλλων.
«Λάβαμε μια επιστολή από το Ανώτατο Δικαστήριο σήμερα το πρωί που έλεγε ότι η ποινή εκτελέστηκε» δήλωσε το Σάββατο στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters η Τατιάνα Κοβάλεβα, αδελφή του Κόβαλεφ. «Η επιστολή είχε ημερομηνία 16η Μαρτίου. Τα έκαναν όλα πολύ γρήγορα» είπε η ίδια.
Στη δίκη των δύο ανδρών, ο Κόβαλεφ δεν είχε παραδεχθεί την ενοχή του και είπε πως συμφώνησε να καταθέσει εναντίον του παιδικού του φίλου Κονόβαλοφ μόνο όταν άκουσε τα ουρλιαχτά του από το κελί της φυλακής όπου κρατείτο και ο ίδιος. Αφού καταδικάστηκε, ζήτησε από τον πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο να δείξει επιείκεια.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Λουκασένκο ανακοίνωσε ότι αρνήθηκε να απονείμει χάρη στους δύο καταδικασθέντες, επικαλούμενος τη βαρύτητα του εγκλήματος για το οποίο κρίθηκαν ένοχοι.
Ο Λουκασένκο, τον οποίο η αντιπολίτευση και η ΕΕ χαρακτηρίζουν αυταρχικό ηγέτη, βρίσκεται στην εξουσία από το 1994 κι έχει κρατήσει τη Λευκορωσία εκτός του κύριου ρεύματος στην Ευρώπη. Οι σχέσεις της Λευκορωσίας με την ΕΕ έφθασαν σε ένα νέο ναδίρ μετά την καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης τον Δεκέμβριο του 2010.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >