Τις ανησυχίες τους για τις αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασαν οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ, στο πλαίσιο της Συνόδου Κουρφής που πραγματοποιήθηκε στη Βαλέτα της Μάλτας, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι αναγκαίο οι Βρυξέλλες να συνεργαστούν με την Ουάσινγκτον. Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ με τη δημιουργία ακόμη και του δικού της νομισματικού ταμείου.

Ads

Ο Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε την ΕΕ ως τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη που θα πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. «Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ πρέπει να μας κάνει να είμαστε σκεπτικοί για το πως θα προωθήσουμε καλύτερα τις κοινές μας προοπτικές ως χώρες – μέλη της ΕΕ», δήλωσε και έκανε λόγο για «αυτοοργάνωση της Ευρώπης που πρέπει να γίνει κύρια του εαυτού της».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν έκρυψε πως υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των 28 χωρών μελών της ΕΕ για τη φύση της κυβέρνησης και των πολιτικών του Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως μεταξύ χωρών της κεντρικής – ανατολικής Ευρώπης.

«Ναι, μπορούν να υπάρξουν πολλές ταχύτητες στην Ευρώπη και είναι μία ευκαιρία στη Ρώμη (σ.σ. στους εορτασμούς για τα 60 χρόνια της Συνθήκης της Ρώμης) να πούμε τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε, κάποιοι σίγουρα θα προχωρήσουμε περισσότερο. Ωστόσο η Ευρώπη δεν είναι εστιατόριο self service, δεν είναι α λα καρτ, δε μπορεί να τη θυμάται κανείς μόνον όταν την έχει ανάγκη», πρόσθεσε ο Φρανσουά Ολάντ.

Ads

Ο Τζόζεφ Μουσκάτ, πρωθυπουργός της Μάλτας, της χώρας που έχει αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της Συνόδου «εκφράστηκε ανησυχία για ορισμένες αποφάσεις που έλαβε η νέα αμερικανική κυβέρνηση και ορισμένες από τις στάσεις που υιοθετεί». «Δεν υπήρχε καμία αίσθηση αντιαμερικανισμού. Υπήρχε η αίσθηση ότι χρειάζεται να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ αλλά πρέπει να δείξουμε ότι δεν μπορούμε να παραμένουμε σιωπηλοί όταν το θέμα αφορά τις αρχές μας. Πρέπει να μιλάμε και θα μιλάμε όταν πιστεύουμε ότι καταπατώνται αυτές οι αρχές», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε πως «οι αλλαγές στο παγκόσμιο πολιτικό πεδίο υπενθυμίζουν πόσο σημαντική είναι μια ισχυρή ΕΕ». «Η διατλαντική συνεργασία παραμένει μια μεγάλη προτεραιότητα για εμάς, διότι ήταν ένας σταθερός πυλώνας του ελευθέρου κόσμου. Ταυτοχρόνως ξέρουμε ότι σήμερα δεν υπάρχει άλλη επιλογή από να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις», τόνισε, σημειώνοντας πως μετά τη συνέντευξη Τύπου οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ένωσης θα συναντηθούν για να συζητήσουν την Ευρώπη του μέλλοντος σε επίπεδο 27 (σημ: χωρίς τη Βρετανία) και επίσης όλα αυτά σε σχέση με τον επικείμενο εορτασμό της Συνθήκης της Ρώμης.

Σε ερώτηση για το εάν η μεγαλύτερη απειλή για την Ε.Ε. προέρχεται από τον Ντόναλντ Τραμπ ή τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Τουσκ ανέφερε ότι η μεγαλύτερη απειλή για την Ένωση είναι να μην είναι η ίδια αρκετά ενωμένη και να μην έχει το απαραίτητο θάρρος. «Είμαστε ακόμη 28 και όχι 27 και είμαστε ενωμένοι», πρόσθεσε.

«Στο μέλλον ξέρουμε ότι θα είμαστε 27, λόγω προφανών αιτιών, λόγω του Brexit. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή συμμαχία με το Ηνωμένο Βασίλειο εντός του NATO και δεν έχω καμία αμφιβολία – μετά τις σημερινές συζητήσεις – ότι η Τερέζα Μέι θα είναι αρωγός», είπε, υπογραμμίζοντας ότι η διατήρηση των συμμαχικών σχέσεων της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ, επίσης στο πλαίσιο του NATO, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

«Έχουμε διαφορετικό ταμπεραμέντο ή τρόπο έκφρασης, αλλά όλοι μας έχουμε τη βούληση να υπερασπιστούμε την Ευρώπη μας. Πολλοί συνάδελφοί μου εντός της Συνόδου με αποκάλεσαν “ο δικός μας Ντόναλντ”, σε σχέση με τον άλλο Ντόναλντ (σ.σ. Τραμπ) και ήταν κάτι που μου άρεσε», κατέληξε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ τόνισε σήμερα ότι η Ευρώπη θέλει να συνεχίσει τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Σύμφωνα με την καγκελάριο, οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν ότι είναι προς το συμφέρον τους να έχουν καλές διατλαντικές σχέσεις όποτε αυτό είναι δυνατόν. Αναφερόμενη στο Brexit, η Μέρκελ είπε ότι είναι ικανοποιημένη για τη δήλωση που έκανε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι η οποία είπε ότι θέλει μια ισχυρή Ευρώπη.