Aνοιχτή επιστολή με την οποία γνωστοποιούν ότι η Μαρία Αλεχίνα και η Ναντέζα Τολοκονίκοβα δεν πρέπει να θεωρούνται μέλη των Pussy Riot υπογράφουν έξι μέλη του ρωσικού πανκ γκρουπ. Πρόκειται για τις γνωστές ως Μάσα και Νάντια, που είχαν καταδικαστεί σε διετή ποινή φυλάκισης επειδή τραγούδησαν μία πανκ προσευχή κατά του Πούτιν στον Καθεδρικό Ναό της Μόσχας. Αφέθηκαν ελεύθερες τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ απομακρύνθηκαν από «τις φιλοδοξίες και τα ιδανικά του γκρουπ».

Ads

 
Τα έξι μέλη του γκρουπ που υπέγραψαν την επιστολή δηλώνουν ότι θέλουν να παραμείνουν ανώνυμα και υπογράφουν ως Γκαράντια, Φάρα, Σαΐμπα, Κατ, Σεραφίμα και Σουμάχερ. Επικρίνουν δε τις δυο γυναίκες για την εμφάνισή τους στη συναυλία της Διεθνούς Αμνηστίας στη Νέα Υόρκη μαζί με τη Μαντόνα.
 
Σημειώνεται ότι οι Αλεχίνα και Τολοκονίκοβα αναφέρουν ότι δεν είναι πλέον μέλη του group, ωστόσο η επιστολή αναφέρει ότι καταγγέλλει η δημόσια ανακοίνωση της συναυλίας έκανε λόγο για «την πρώτη νόμιμη περφόρμανς των Pussy Riot».
 
Η σχετική επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρει ότι οι Αλεχίνα και Τολοκονίκοβα «έχουν τόσο παρασυρθεί τόσο από τα προβλήματα στις ρωσικές φυλακές, ώστε λησμόνησαν πλήρως τις προσδοκίες και τα ιδανικά της ομάδας μας, δηλαδή τον φεμινισμό, την αυτονομιστική αντίσταση και τον αγώνα κατά του αυταρχισμού, λόγους για τους οποίους – όπως αναφέρουν – τιμωρήθηκαν άδικα».
 
«Οι εμφανίσεις μας είναι πάντοτε ‘παράνομες’ και πραγματοποιούνται μόνο σε απρόβλεπτα σημεία και δημόσιες τοποθεσίες που δεν έχουν σχεδιαστεί για παραδοσιακό τρόπο ψυχαγωγίας» τονίζεται στην ανακοίνωση. Πάντως τα έξι μέλη δίνουν τα συγχαρητήριά τους στις δυο γυναίκες για το νέο τους ρόλο αναφέροντας: «χάσαμε δυο φίλες και μέλη αλλά ο κόσμος κέρδισε δυο γενναίες, ενδιαφέρουσες, αμφιλεγόμενες ακτιβίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πολεμούν για τα δικαιώματα των Ρώσων κρατουμένων». «Δυστυχώς, δεν μπορούμε να τις συγχαρούμε από κοντά, επειδή αρνούνται να έχουν οποιαδήποτε επαφή μαζί μας» συμπληρώνει η επιστολή.