Σημαντική πτώση του ευρώ και όλων των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων προκάλεσε ο φόβος διάχυσης της κρίσης και στην Ισπανία και οι φήμες ότι κι άλλοι οίκοι αξιολόγησης, μετά τη Standard and Poor’s την περασμένη εβδομάδα, θα προχωρήσουν σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Λόγος γίνεται επίσης για προσφυγή της Μαδρίτης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με σκοπό να λάβει μια σημαντική χρηματοπιστωτική βοήθεια.

Ads

Στη Λισαβόνα, ο δείκτης PSI-20 «βυθίστηκε» σήμερα στις 7.100 μονάδες στο τέλος της συνεδρίασης. Στη Μαδρίτη, ο βασικός δείκτης Ibex-35 απώλεσε σήμερα πολύ περισσότερες από 100 μονάδες και «έκλεισε» στο επίπεδο των 9.860 μονάδων με ημερήσια απώλεια σε ποσοστό -5,41% .

Και στο Μιλάνο ο FTSEMib έκλεισε με απώλειες -4,70% της αξίας του περιοριζόμενος στις 20.663 μονάδες. Στο Παρίσι, λεπτά πριν να κλείσει η συνεδρίαση ο CAC40 έχανε το -3,50% της αξίας του (-130 μονάδες), μέσα σε έντονη επιφυλακτικότητα όλων των επενδυτών, αθρόες πωλήσεις τίτλων όλων των τομέων, αλλά και «ελάχιστο όγκο συναλλαγών» -ούτε πέντε δισ. ευρώ. Στο Λονδίνο, τέλος ο FTSE100 απώλεσε σήμερα περίπου -2,50% (140 μονάδες) και έκλεισε στις 5.411 μονάδες.

Λίγο πριν το κλείσιμο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx50 σημείωνε απώλειες της τάξης του 3,84%. Αλλά και στη Νέα Υόρκη, λίγο πριν τη μέση της συνεδρίασης οι μεγάλοι δείκτες υποχωρούσαν κατά περίπου 2,5 μονάδες.

Ads

Παράλληλα, η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο που είχε εδώ και ένα χρόνο καθώς ένα ευρώ ανταλλασσόταν με 1,3126 δολάριο.

Οι οίκοι Moody’s και Fitch διαβεβαίωσαν σήμερα ότι δεν επανεξετάζουν την αξιολόγηση της Ισπανίας, που παραμένει γι’ αυτές η ανώτερη δυνατή, δηλαδή ΑΑΑ.

Ωστόσο, τα επιτόκια των δεκαετών ισπανικών ομολόγων αυξήθηκαν στην Ισπανία (στο 4,1%) και κυρίως στην Πορτογαλία (στο 5,28%). Μαζί με την Πορτογαλία, η Ισπανία είναι μία από τις χώρες της ζώνης του ευρώ που ανησυχεί περισσότερο τις αγορές. Τα δημοσιονομικά ελλείμματά της αυξήθηκαν σημαντικά το 2009 λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, στο 11,2% του ΑΕΠ, και η σοσιαλιστική κυβέρνηση υποσχέθηκε ένα σχέδιο λιτότητας για να τα επαναφέρει στο 3% το 2013.

Ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο απέρριψε κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο για επέκταση της κρίσης στην ευρωζώνη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «αβάσιμα» και «ανεύθυνα» σενάρια, ενώ απαντώντας ειδικότερα σε ερώτηση σχετικά με φήμες σύμφωνα με τις οποίες η Ισπανία προτίθεται να ζητήσει στήριξη ύψους 280 δισ. ευρώ από την ΕΕ ο κ. Θαπατέρο τη διέψευσε με τον πιο απόλυτο τρόπο, δηλώνοντας ότι τα σχετικά δημοσιεύματα είναι «παράλογα και ανόητα».

Το ΔΝΤ τόνισε, σήμερα, με ανακοινωθέν του στην Ουάσινγκτον, ότι «δεν υπάρχει αλήθεια» στη φημολογία που είχε καταστροφικό αποτέλεσμα στις συναλλαγές στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, και το αμερικανικό, σύμφωνα με την οποία η Ισπανία θα ζητήσει απ’ αυτό 280 δισ.δολάρια, για να εξυπηρετήσει καλύτερα το μεγάλο εξωτερικό της χρέος.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι «Μετά την Ελλάδα, αν δεν ληφθούν διορθωτικά μέτρα, υπάρχουν και άλλα κράτη που μπορεί να ακολουθήσουν την ίδια πορεία».

Μιλώντας στην καθολική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Ρώμης, ο κ. Ντράγκι πρόσθεσε ότι «χρειάζεται ένα σύμφωνο σταθερότητας κατά των ελλειμμάτων και μια πραγματική οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να προληφθεί η εξάπλωση της κρίσης».

Η κατάσταση στην Ισπανία και την Πορτογαλία δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτήν στην Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία.

«Η Ισπανία έχει μία αναλογία χρέους/ΑΕΠ λίγο ως πολύ περίπου το μισό αυτής της Ελλάδας, πρόκειται επομένως προφανώς για μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Η Ισπανία έζησε τέσσερις ή πέντε χρονιές (δημοσιονομικού) πλεονάσματος πριν από την κρίση» πρόσθεσε.

Αντιθέτως, ο διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (European Policy Center) και πρώην σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντανιέλ Γκρό εκτίμησε ότι είναι «αρκετά πιθανό» η Πορτογαλία να είναι η δεύτερη χώρα – μέλος της ευρωζώνης, μετά την Ελλάδα, που θα χρειαστεί στήριξη.

Σύμφωνα με τον κ. Γκρο, η οικονομική κατάσταση της Πορτογαλίας δεν διαφέρει πολύ, σε σχέση με αυτήν της Ελλάδας και προέβλεψε ότι αργά ή γρήγορα και η χώρα αυτή θα χρειαστεί οικονομική στήριξη, η οποία θα είναι της τάξεως των 100 δισ. ευρώ. Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ισπανίας είπε ότι παρά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή δεν θα χρεοκοπήσει, καθώς, όπως είπε, η Ισπανία είναι λιγότερο εκτεθειμένη, λόγω της υψηλής εγχώριας αποταμίευσης. Τέλος, ανέφερε ότι η Ιταλία βρίσκεται, σχετικώς, σε πιο ασφαλή κατάσταση, προειδοποίησε, ωστόσο, ότι την επόμενη δεκαετία τα πράγματα θα επιδεινωθούν, λόγω της χαμηλής ανάπτυξης που χαρακτηρίζει την οικονομία αυτής της χώρας.


Στίγλιτς: «Είναι ίσως το τέλος του ευρώ»

Στο μεταξύ, μιλώντας στο ρ/σ BBC 4, ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας, Γιόζεφ Στίγκλιτς προέβλεψε σήμερα ότι το τέλος του ευρώ είναι πιθανό αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να διευθετήσει τα «θεμελιώδη θεσμικά προβλήματά» της.

Ο Στίγκλιτς δήλωσε πως το σχέδιο βοήθειας ΕΕ-ΔΝΤ προς την Ελλάδα, που συνδυάσθηκε μ’ ένα σχέδιο λιτότητας την αυστηρότητα του οποίου επέκρινε, δεν θα μειώσει τη διάθεση των κερδοσκόπων να στοιχηματίζουν στην εξασθένηση της ζώνης του ευρώ. «Οι προφανώς υπερβολικά σκληροί όροι που επιβλήθηκαν στην Ισπανία», είπε εκ παραδρομής, αντί να πει Ελλάδα, «θα είναι στην πραγματικότητα αντιπαραγωγικοί όσον αφορά το να εμποδίσουν μια διάχυση».

«Όταν δούμε πόσο δύσκολο υπήρξε για την Ευρώπη να υιοθετήσει μια κοινή θέση για να βοηθήσει μία από τις μικρότερες χώρες, θα αντιληφθούμε πως, αν μια χώρα λίγο μεγαλύτερη έχει δυσκολίες, είναι πιθανό η Ευρώπη να δυσκολευτεί ακόμη περισσότερο να συμφωνήσει» δήλωσε ο νομπελίστας.

«Συνεπώς πιστεύω ότι η ελπίδα πως (αυτή η βοήθεια) θα εμποδίσει τις κερδοσκοπικές πιέσεις είναι πιθανόν αβάσιμη: μπορεί να λειτουργήσει για κάποιο χρόνο, όμως μακροπρόθεσμα, όσο τα θεμελιώδη θεσμικά προβλήματα παραμένουν, οι κερδοσκόποι θα γνωρίζουν ότι παραμένουν και, στο βαθμό που οι αδυναμίες της Ευρώπης θα επιδεινώνονται, πιστεύω πως θα χαίρονται».

Καθώς τον ρωτούσαν αν αυτό σημαίνει το τέλος του ευρώ, ο Στίγκλιτς απάντησε: «Είναι ίσως το τέλος του ευρώ». Αν η Ευρώπη «δεν διευθετήσει τα θεμελιώδη θεσμικά προβλήματά της, το μέλλον του ευρώ θα είναι ίσως πολύ σύντομο» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης: Υπερψήφισε τη βοήθεια προς την Ελλάδα η Γαλλία