Χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδο από την ευρωζώνη βλέπουν πολλοί διεθνείς αναλυτές και επενδυτές σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg», ενώ παράλληλα δηλώνουν πως έχουν «ελάχιστη εμπιστοσύνη» στους χειρισμούς της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους.

Ads

Σύμφωνα με την έρευνα του «Bloomberg», το 73% των αναλυτών και επενδυτών προβλέπουν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει, εκτιμώντας πιθανή πτώχευση, ενώ το 41% πιστεύει ότι η χώρα μας θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ.

Ειδικότερα, στην ερώτηση αν η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, το 24% απάντησε ότι είναι «πολύ πιθανό», το 17% «αρκετά πιθανό», έναντι 23% που το θεωρεί «λίγο πιθανό» και 34% που πιστεύει ότι «είναι απίθανο».

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 Ιουνίου σε δείγμα 1001 ατόμων (επενδυτές και οικονομικοί αναλυτές), με τη μέθοδο της τυχαίας δειγματοληψίας από τους 300.000 συνδρομητές του δικτύου, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ads

Οι δύο βασικές ερωτήσεις της έρευνας ήταν: «Από τις ακόλουθες χώρες (δημοσιεύεται σχετικός πίνακας), παρακαλώ καταδείξτε αν θεωρείτε ότι είναι πιθανό ή ότι δεν είναι πιθανό να χρεοκοπήσουν λόγω του κρατικού χρέους» και «Πόσο πιθανό θεωρείτε ότι κάθε μία από τις παρακάτω χώρες θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το ευρώ ως εθνικό νόμισμα;».

Στον σχετικό πίνακα της χρεοκοπίας, την Ελλάδα ακολουθεί η Πορτογαλία με την εκδοχή να εγκαταλείψει την ευρωζώνη «πολύ πιθανή» κατά το 6% και «αρκετά πιθανή» σύμφωνα με το 14%.Στην Τρίτη θέση είναι η Ισπανία με το 5% των ερωτηθέντων να κρίνει «πολύ πιθανή» την αποχώρηση και το 10% «αρκετά πιθανή». Για την Ιρλανδία, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 3% θεωρούν «πολύ πιθανό» να αποχωρήσει από το ευρώ και το 8% «αρκετά πιθανό».

Σχετικά με την πορεία του ευρώ το 60% των επενδυτών και αναλυτών θεωρούν ότι το θα συνεχίσει να υποχωρεί εντός του επόμενου τριμήνου έναντι του δολαρίου, ενώ το 37% εκτιμά ότι το πρόγραμμα στήριξης της ευρωζώνης θα πετύχει τους στόχους του.

Για το ταμείο έκτακτης βοήθειας της ευρωζώνης, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων «εξέφρασε σκεπτικισμό ως προς την αποτελεσματικότητά του». Μόνο το 23% πιστεύει ότι το ταμείο θα πετύχει τους στόχους του, εμποδίζοντας και τη στάση πληρωμών από ένα ευρωπαϊκό κράτος ως προς το χρέος του και την έξοδο μιας χώρας από την ευρωζώνη.

Το 40% των συμμετεχόντων υποστηρίζει ότι μπορεί να υπάρχουν ορισμένες χώρες που θα προχωρήσουν σε «στάση πληρωμών, αλλά η ευρωζώνη θα μείνει αλώβητη». Αντίθετα 35% εκφράζει την άποψη ότι η κρίση του χρέους δεν θα επιλυθεί και ορισμένες χώρες τελικά θα προχωρήσουν στην εγκατάλειψη του ευρώ.

Πιο απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Αμερικανοί επενδυτές και αναλυτές, καθώς μόλις το 14% πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκές προσπάθειες στήριξης του ευρώ «θα πιάσουν τόπο», ενώ αποτυπώνεται και δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε ποσοστό 48%, έναντι της θετικής εικόνας που είχε καταγραφεί (σε ποσοστό 60%) στην προηγούμενη δημοσκόπηση τον Ιανουάριο.

Τέλος, περισσότερα από τα δύο τρία των ερωτηθέντων εγκρίνουν τους χειρισμούς του επικεφαλής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, αλλά συνάμα το 85% εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή κρίση θα πλήξει και τις ΗΠΑ, όχι όμως στο βαθμό που θα επηρεάσει καταλυτικά την πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα Ελληνική Στατιστική Αρχή, η Ελληνική Οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2.5% στο πρώτο τρίμηνο του 2010.