Επεισόδιο που παραπέμπει στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου σημειώθηκε πάνω από την Μαύρη Θάλασσα μεταξύ ρωσικού μαχητικού και αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους.

Ads

Σύμφωνα με την αμερικανική εκδοχή, το ρωσικό μαχητικό κινήθηκε με «μη ασφαλή» τρόπο πολύ κοντά σε ένα αεροσκάφος επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα τη Δευτέρα, φθάνοντας σε απόσταση ακόμη και 1,5 μέτρου από αυτό και κατόπιν περνώντας απευθείας από μπροστά του.

«Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αυτές τις μη ασφαλείς ενέργειες οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο λάθος υπολογισμού, τον κίνδυνο για τα πληρώματα και στις δυο πλευρές, τον κίνδυνο συγκρούσεων στον αέρα», σημειώνεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι το μαχητικό τους αεροσκάφος πέταξε «αυστηρά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες» και συμπλήρωσε ότι είχε εντοπιστεί ένας «άγνωστος αεροπορικός στόχος» ο οποίος πλησίαζε τον ρωσικό εναέριο χώρο περίπου το μεσημέρι πάνω από τα ουδέτερα νερά της Μαύρης Θάλασσας.

Ads