Το ζήτημα της απαγόρευσης της ισλαμικής ενδυμασίας μπούργκα πρόκειται να τεθεί προς ψήφιση σήμερα στο βέλγικο κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προωθείται, όσε γυναίκες θ αψηφούν το νόμο θα «τιμωρούνται» με ποινή 15-25 ευρώ ή με ποινή φυλάκισης έως και επτά ημερών, εκτός αν έχουν την άδεια της αστυνομίας να φέρουν τέτοια ενδυμασία Εάν η απαγόρευση τελικά επιβληθεί, το Βέλγιο θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που λαμβάνει τέτοιο μέτρο.

Ads

Στα τέλη του προηγούμενου μήνα, η επιτροπή Εσωτερικών του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου του Βελγίου υπερψήφισε ομόφωνα την απαγόρευση σε πανεθνικό επίπεδο της εμφάνισης γυναικών με ρούχα ή μαντήλια που δεν επιτρέπουν την αναγνώρισή τους – συμπεριλαμβανομένων του νικάμπ και της μπούργκα. Τα κόμματα της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης συμφωνούν για το μέτρο, και η ολομέλεια της βουλής αναμένεται ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

Στο μεταξύ, χθες η Γαλλία ανακοίνωσε πως τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση θα θέσει στο κοινοβούλιο το θέμα της απαγόρευσης της μπούργκα σε κάθε δημόσιο χώρο.
Μιλώντας στο υπουργικό του συμβούλιο, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι η εν λόγω ενδυμασία «προσβάλλει την αξιοπρέπεια των γυναικών». «Το ζήτημα είναι να μην αφήσουμε το φαινόμενο αυτό να εκτραπεί. Νομοθετούμε για το μέλλον, η ενδυμασία που καλύπτει πλήρως το πρόσωπο και το σώμα αποτελεί ένδειξη μιας αναδίπλωσης της κοινότητας και απόρριψης των αξιών μας», σημείωσε από τη μεριά του ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

Το αντίστοιχο Συμβούλιο της Επικρατείας,της Γαλλίας, έχει ωστόσο προειδοποιήσει πως μια γενική απαγόρευση θα μπορούσε να αμφισβητηθεί νομικά, καθώς «δεν θα μπορούσε να έχει αδιαμφισβήτητη νομική βάση».

Ads