Υπέρ του Εμμανουέλ Μακρόν ζητά να ταχθούν οι Γάλλοι στο β’ γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης. 

Ads

Με άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Γιάνης Βαρουφάκης καλεί τους Γάλλους στη μάχη των δυνάμεων της δημοκρατίας και του φιλοευρωπαϊσμού ενάντια στην εκλογή της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν. 

Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι ο Μακρόν το 2015, ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας ήθελε «να σώσει την Ελλάδα» και κατ’ επέκταση και την Ευρώπη ως προοδευτική ιδέα και για τούτο οι Γάλλοι ψηφοφόροι θα πρέπει να τον προτιμήσουν έναντι της Λεπέν. Απευθύνεται κυρίως στους ψηφοφόρους της αριστεράς που πιθανώς θα απείχαν από την ψηφοφορία, ή δεν θα ήθελαν να ψηφίσουν Μακρόν, λόγω του φιλελεύθερου οικονομικού του προγράμματος. 

Προς αυτούς ο Βαρουφάκης δηλώνει πως «ναι μεν έχουν όλο το δίκιο» να είναι θυμωμένοι με τον Μακρόν «για το πρόγραμμά του που προβλέπει την απορρύθμιση της αγοράς», αλλά τους υπενθυμίζει πως ο Μακρόν στις δύσκολες ώρες της ελληνικής διαπραγμάτευσης «αποκάλυψε μία πλευρά που λίγοι προοδευτικοί γνωρίζουν».

Ads

Ο Βαρουφάκης στέλνει πάντως μήνυμα και στον ίδιο τον Μακρόν στον οποίο υπόσχεται «πως ναι μεν πρόκειται να κινητοποιηθώ πλήρως για να σας βοηθήσω να ηττηθεί η Λεπέν αλλά θα συνταχθώ και με την ίδια ζέση στις επόμενες διαμαρτυρίες των «Ολονυκτιών» ενάντια στην κυβέρνησή σας – εάν και όταν ως Πρόεδρος προσπαθήσετε να συνεχίσετε την εφαρμογή του δικού σας νεοφιλελεύθερου προγράμματος, που ήδη αποτελεί ένα αποτυχημένο μοντέλο». «Σε καμιά περίπτωση η στήριξή μου δεν αντιστοιχεί σε προσχώρησή μου στο πρόγραμμα που έχει προτείνει ο υποψήφιος Εμμανουέλ Μακρόν» ξεκαθαρίζει τέλος ο Γιάνης Βαρουφάκης.