Στις πάγιες θέσεις της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου επέμειναν οι πρόεδροι των δύο χωρών, Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ, κατά την ψηφιακή σύνοδο κορυφής ΗΠΑ – Κίνας, με τις δύο πλευρές πάντως να συμφωνούν ότι πρέπει να αποτραπεί ο κίνδυνος ο ανταγωνισμός ανάμεσά τους να εκτραχυνθεί σε «σύγκρουση», δηλώνοντας πως θέλουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.

Ads

Πρόκειται για τις πιο εκτεταμένες συνομιλίες που έχουν γίνει ποτέ μεταξύ των δύο ανδρών, διάρκειας σχεδόν 3μιση ωρών. Αξίζει να σημειωθεί πως καθεμιά από τις δύο χώρες θεωρεί την άλλη τη βασική ανταγωνίστριά της σε διεθνές επίπεδο. Η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει με βαθιά καχυποψία την άνοδο της ισχύος του Πεκίνου και τις διεκδικήσεις του. Από την άλλη, η κινεζική ηγεσία διαμαρτύρεται ολοένα εντονότερα για τον αμερικανικό προστατευτισμό.

Κατά τη διάρκεια της ψηφιακής συνόδου, ο Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε τον Τζο Μπάιντεν πως η Κίνα είναι έτοιμη να λάβει «αποφασιστικά μέτρα», αν η Ταϊβάν προχωρήσει σε κινήσεις προς την ανεξαρτησία της, ξεπερνώντας τις «κόκκινες γραμμές» της κινεζικής κυβέρνησης.

Ο Σι τόνισε επίσης, απευθυνόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ, ότι οποιαδήποτε υποστήριξη στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν θα είναι «σαν να παίζει με τη φωτιά», σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ φαίνεται να πρόσθεσε πως «όποιος παίζει με τη φωτιά θα καεί».

Ads

Ο Μπάιντεν υποστήριξε πως παρότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να τηρεί την πολιτική της «ενιαίας Κίνας», εναντιώνεται «σθεναρά» σε κάθε «μονομερή» απόπειρα «να αλλάξει το status quo ή να καταφερθεί πλήγμα στην ειρήνη και στη σταθερότητα στο στενό της Ταϊβάν».

Ουσιαστικά ο Μπάιντεν υπενθύμισε στους Ταϊβανέζους να μην κάνουν σκέψεις για ανακοίνωση της ανεξαρτησίας τους, αλλά και στην Κίνα να μην κάνει σχέδια για εισβολή.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν τις συνομιλίες ως «ειλικρινείς, εποικοδομητικές, ουσιαστικές και γόνιμες». Από την άλλη, Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας στο Reuters, ανέφερε πως «δεν περιμέναμε καμία αιφνίδια πρόοδο, και δεν υπήρξε καμία», ωστόσο το σημαντικό είναι πως υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας, όπως είπε.

Παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο κινέζος Πρόεδρος, καθώς ανέφερε πως οι δύο πλευρές «πρέπει να αυξήσουν την επικοινωνία και τη συνεργασία». «Η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να σέβονται η μια την άλλη», είπε ο Σι Τζινπίνγκ. Κάλεσε να αποκατασταθεί καλύτερη «επικοινωνία», να βαθύνει η διμερής «συνεργασία», να επιδιωχθεί «ειρηνική συνύπαρξη». Οι δύο κυβερνήσεις πρέπει να «αναλάβουν τις ευθύνες τους» έναντι του υπόλοιπου κόσμου, εγγυώμενες πως η διμερής σχέση δεν θα οδηγηθεί σε τροχιά σύγκρουσης, είπε. «Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για να αναπτυχθούν και οι δύο χώρες και η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο δεν πρέπει να παίζουν παιγνίδια μηδενικού αθροίσματος», πρόσθεσε.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως ο Κινέζος πρόεδρος χαιρέτισε στην αρχή της συζήτησης χρησιμοποιώντας μια έκφραση στα κινεζικά που αποδίδεται «παλιέ μου φίλε» τον Αμερικανό ομόλογό του, παρότι ο Τζο Μπάιντεν δήλωνε δημόσια τον Ιούνιο πως οι δυο τους δεν είναι επ’ ουδενί «φίλοι».

Ο Κινέζος πρόεδρος επέλεξε να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη έκφραση στην αρχή της συζήτησης με τον Αμερικανό ομόλογό του, σε μια προσπάθεια να δείξει αληθινή καλή θέληση, όπως το είδε ο Ουάνγκ Χουιγιάο, πρόεδρος του ινστιτούτου μελετών Κέντρο για την Κίνα και την Παγκοσμιοποίηση.

Η σύνοδος πάντως διεξήχθη με φόντο την συνεχιζόμενη κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου για σειρά ζητημάτων, από την Ταϊβάν ως τα ανθρώπινα δικαιώματα και από τον συνεχιζόμενο διμερή εμπορικό πόλεμο ως τις κινεζικές εδαφικές διεκδικήσεις, το Χονγκ Κονγκ, τη Σιντζιάνγκ, το Θιβέτ κ.λπ.