Παράταση στην επιλογή αντικαταστάτη του Λουκά Παπαδήμου, στη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup δεν συμφώνησαν στη σημερινή συνεδρίαση για τον νέο αντιπρόεδρο της ΕΚΤ.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η θητεία του κ. Παπαδήμου ολοκληρώνεται το Μάιο, ενώ το χρονικό όριο για την τελική συμφωνία λήγει στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης το Φεβρουάριο.

Οι υποψήφιοι που εμφανίζονται ως φαβορί για τη θέση είναι ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Λουξεμβούργου, Yves Mersch, ο ομόλογος του Πορτογάλος, Vitor Constancio και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας των Τραπεζών Peter Praet.

Ο διορισμός του αντιπροέδρου ενδεχομένως να αποτελεί και ένα προμήνυμα για τον αντικαταστάτη του Jean Claude Trichet στη θέση του Προέδρου το 2011, καθώς ο κάθε υποψήφιος πρεσβεύει συγκεκριμένη οικονομική και νομισματική πολιτική.

Ads

Η απόφαση των υπ. Οικονομικών για τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ θα επικυρωθεί απ’ τους ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο που θα διεξαχθεί στις 25 και 26 Μαρτίου.