Κλειστά έμεινα σήμερα αρκετά αεροδρόμια των χωρών της κεντρικής και νότιας Ευρώπης, λόγω του ηφαιστειακού νέφους. Αν και η κατάσταση κατά τη διάρκεια της ημέρας βελτιώθηκε σε Ισπανία και Ιταλία, η ηφαιστειακή τέφρα έφτασε μέχρι την Κροατία, τη νότια Γερμανία και την Αυστρία, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν αρκετές πτήσεις για προληπτικούς λόγους.

Ads

Σύμφωνα με την Eurocontrol, τον ευρωπαϊκό οργανισμό για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας, τα περισσότερα από τα αεροδρόμια που έκλεισαν θα ξανανοίξουν μέσα σε λίγες ώρες.

Στην Πορτογαλία, μέχρι τις 19:00 (ώρα Ελλάδας) είχαν ακυρωθεί 308 πτήσεις. Η πορτογαλική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας NAV ανακοίνωσε ότι αναμένει να ξεκινήσουν ξανά οι πτήσεις από το Πόρτο το πρωί της Δευτέρας ενώ στο αρχιπέλαγος των Αζορών τα αεροδρόμια θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 09:00. Τη νύχτα αναμένεται να εξομαλυνθεί η κατάσταση και στη Λισαβόνα, όπου παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις, όχι όμως και ακυρώσεις πτήσεων.

Στην Ισπανία, επτά αεροδρόμια έκλεισαν στις 17:00 αλλά μία ώρα αργότερα τρία άλλα, που είχαν κλείσει νωρίτερα, άρχισαν να λειτουργούν και πάλι κανονικά. Στην Ιταλία, ο εναέριος χώρος στα βορειοδυτικά της χώρας έκλεισε το πρωί και ξανάνοιξε το μεσημέρι. Περίπου 300 πτήσεις ακυρώθηκαν από τα αεροδρόμια του Τορίνου και του Μιλάνου και άλλες 100 από τη Ρώμη.

Ads

Στα αεροδρόμια του Μονάχου και της Στουτγκάρδης ακυρώθηκαν «μέχρι νεωτέρας» όλες οι πτήσεις. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι αύριο Δευτέρα το νέφος θα καλύψει όλο το γερμανικό εναέριο χώρο.

Στην Αυστρία έκλεισε ο εναέριος χώρος μέχρι το πρωί της Δευτέρας και ματαιώθηκαν οι πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια της Βιένης, του Ίνσμπρουκ, του Λιντς και του Σάλτσμπουργκ.

Στην Κροατία έκλεισαν τα αεροδρόμια του Σπλιτ και του Ζάνταρ, στις ακτές της Αδριατικής ενώ στην Τσεχία, μολονότι έκλεισε ο εναέριος χώρος στα νότια, το αεροδρόμιο της Πράγας παραμένει ανοιχτό. Στη Σκοτία και τη δυτική Ιρλανδία έκλεισε ένα μικρό μέρος του εναέριου χώρου της.

Υπενθυμίζεται ότι το ηφαίστειο Εϊγιαφιούλ της Ισλανδίας άρχισε ξανά την Πέμπτη να εκτοξεύει μεγάλη ποσότητα τέφρας. Ο Ισλανδός ηφαιστειολόγος Μπγιορν Όντσον είπε πάντως ότι η ποσότητα της στάχτης μειώθηκε σήμερα και το νέφος περιέχει λιγότερα μικροσωματίδια που μπορούν να μεταφερθούν με τον άνεμο σε μεγάλες αποστάσεις.