Πρόσκληση των κρατών του Κόλπου να συμμετάσχει στη διεξαγωγή συνομιλιών στη Σαουδική Αραβία σχετικά με την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα, αποδέχθηκε σήμερα η Υεμένη την ώρα που κερδίζει έδαφος το αντικαθεστωτικό κίνημα. Εκ νέου πυρ κατά διαδηλωτών άνοιξαν σήμερα οι δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη Ταΐζ.

Ads

Η Σύνοδος Συνεργασίας των Χωρών του Κόλπου κάλεσε την κυβέρνηση και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης της Υεμένης σε συνομιλίες στο Ριάντ σε μια προσπάθεια τερματισμού της κρίσης, χωρίς ωστόσο να έχει οριστεί ημερομηνία για τη διεξαγωγή τους.

Ο στρατηγός Αλί Μοχσέν, σημαντικός στρατιωτικός ηγέτης που πρόσφατα τάχθηκε με το μέρος των χιλιάδων διαδηλωτών που ζητούν την αποχώρηση του Σάλεχ αποδέχθηκε σύμφωνα με τους βοηθούς του να συμμετάσχει στις συνομιλίες, αναφέρει το Reuters, ωστόσο την ίδια στιγμή σημαντικοί ηγέτες της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι θα απαντήσουν στην πρόσκληση μόνο αφού μάθουν λεπτομέρειες σχετικά με τις προγραμματιζόμενες συνομιλίες στο Ριάντ.

Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις ασφαλείας και ένοπλοι άνδρες με πολιτικά άνοιξαν πυρ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Ταΐζ, στα νότια της χώρας, μία ημέρα μετά τις συγκρούσεις που προκάλεσαν τον θάνατο 19 διαδηλωτών. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αρκετοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ όπως τόνισαν εκατοντάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας επιτέθηκαν κατά δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν.

Ads

ΕΕ: «Η πολιτική μετάβαση να αρχίσει τώρα»

«Η πολιτική μετάβαση πρέπει ν’ αρχίσει τώρα» δήλωσε την Τρίτη από τις Βρυξέλλες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση εντείνει τις πιέσεις προς τον πρόεδρο της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ να παραιτηθεί. «Αντίθετα με προηγούμενες δεσμεύσεις, δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την ελευθερία της έκφρασης ή για την ασφάλεια των ειρηνικών διαδηλώσεων» υπογράμμισε η Άστον εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία της για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων». Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας επανέλαβε την έκκληση για μια «μεθοδική πολιτική μετάβαση χωρίς καθυστέρηση ώστε να επιλυθεί η σημερινή κρίση και ν’ ανοίξει ο δρόμος για μεταρρυθμίσεις».