Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της πολυαναμενόμενης πρώτης εσωκομματικής ψηφοφορίας των Δημοκρατικών, στην πολιτεία Αϊόβα, στο πλαίσιο της διαδικασίας για το χρίσμα δόθηκαν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση στη δημοσιότητα με ολόκληρη την Αμερική να μιλά για εκλογές «φιάσκο». 

Ads

Αυτά τα πρώτα αποτελέσματα φέρνουν πρώτο τον Πιτ Μπούτιτζετζ με μικρό προβάδισμα στον αριθμό των αντιπροσώπων στο εθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών από τον Μπέρνι Σάντερς που πάντως προηγείται σε αριθμό ψήφων, πράγμα που επιβεβαιώνει τα στοιχεία που έδωσε χθες το επιτελείο της εκστρατείας του. 

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η γερουσιάστρια Ελίζαμπεθ Γουόρεν καταλαμβάνει την τρίτη θέση. Το πιο θεαματικό στοιχείο αυτής της πρώτης μάχης είναι, ωστόσο, ότι ο Τζο Μπάιντεν, ο άλλοτε συγκάτοικος του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, έρχεται τέταρτος.

Κατά τα ως τώρα αποτελέσματα, ο Μπούτιτζετζ εξασφαλίζει το 26,9 των πολιτειακών αντιπροσώπων στο συνέδριο, ο Σάντερς 25,1%, η Γουόρεν το 18,3% και ο Μπάιντεν το 15,5%.

Ads

Η εικόνα αυτή δεν αποκλείεται να μεταβληθεί, καθώς θα ανακοινώνονται περισσότερα αποτελέσματα. Μέχρι στιγμής έχουν ενσωματωθεί τα 1.099 από τα 1.765 εκλογικά τμήματα, ή το 62%. Ωστόσο η πολιτειακή επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος στην Αϊόβα δεν ήταν σε θέση να ξεκαθαρίσει πότε θα δημοσιοποιήσει τα τελικά αποτελέσματα πράγμα που δίνει συνέχεια στην κριτική που ασκήθηκε για τη διαδικασία αλλά και την ευκαιρία στον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ να επιτεθεί στο Δημοκρατικό κόμμα: «Η εσωκομματική ψηφοφορία των Δημοκρατικών είναι καταστροφή πέρα για πέρα. Τίποτα δεν δουλεύει, όπως ακριβώς όταν κυβερνούσαν τη χώρα», έγραψε στο Twitter.

Η πολυδιαφημισμένη διαδικασία στην Αϊόβα μετατράπηκε σε φιάσκο για τους Δημοκρατικούς, καθώς επισκιάστηκε από τη μεγάλη καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων – σχεδόν κατά μία ημέρα – αφού η νέα εφαρμογή λογισμικού μέσω της οποίας θα καταγράφονταν και θα αναφέρονταν τα αποτελέσματα αποδείχθηκε προβληματική.

Ο πρόεδρος της πολιτειακής οργάνωσης των Δημοκρατικών στην Άιοβα Τρόι Πράις, ο οποίος βάλλεται πανταχόθεν, δεσμεύθηκε ότι θα διενεργηθεί έρευνα. Επέρριψε την ευθύνη σε ένα «λάθος του κώδικα» της εφαρμογής για το πρόβλημα, αλλά διαβεβαίωσε πως τα αποτελέσματα υπάρχουν γραμμένα σε χαρτιά.

«Αυτό που έγινε χθες βράδυ είναι απλά απαράδεκτο», δήλωσε ο Πράις κατά τη διάρκεια σύντομης συνέντευξης Τύπου πριν τη μεταφόρτωση των ακόμη μερικών αποτελεσμάτων στον ιστότοπο της επιτροπής, αλλά τόνισε πως τα δεδομένα είναι αξιόπιστα παρά τις αμφιβολίες που εκφράστηκαν. «Ξέρουμε ότι αυτά τα δεδομένα είναι ακριβή», επέμεινε ο Τρόι Πράις.

Ο Μπάιντεν ήταν ο πρώτος που ανακοίνωση που έμοιαζε να εγείρει αμφιβολίες για τη διαδικασία. Ο Πιτ Μπούτιτζετζ πάλι παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα δεν είναι τα τελικά, χαιρέτισε μια «εκπληκτική νίκη».

Στο μεταξύ, στο άλλο στρατόπεδο αυτό των Ρεπουμπλικάνων η  εσωκομματική διαδικασία στην Αϊόβα ήταν τυπική υπόθεση, με τον Τραμπ να κερδίζει με χαρακτηριστική άνεση.