Ένα πρωτοφανές σε ένταση και σε διάρκεια κύμα καύσωνα ετοιμάζεται να βιώσει την επόμενη εβδομάδα η Ευρώπη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες τόσο η ένταση όσο και η διάρκειά του θα οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Ads

Η Τρίτη, η Τετάρτη και ίσως και η Πέμπτη αναμένονται να είναι οι πιο ζεστές ημέρες του φετινού καλοκαιριού, με το θερμόμετρο να φτάνει έως και τους 40 βαθμούς ακόμα και σε χώρες του Βορρά.

Στη Γερμανία, η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει στους 37 βαθμούς την Τρίτη και τους 38 την Τετάρτη, πριν αρχίσει να υποχωρεί, σύμφωνα με την υπηρεσία Wetter Deutschland.

Σε «κίτρινο συναγερμό» έχει κηρυχθεί η Ισπανία από τη δημόσια υπηρεσία μετεωρολογίας Aemet για την Κυριακή, όπου τα θερμόμετρα θα ξεπεράσουν τους 36 βαθμούς. 

Ads

Στο Βέλγιο, που επίσης εκδόθηκε προειδοποίηση για κύμα καύσωνα, οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι η θερμοκρασία θα φτάσει στους 34-35 βαθμούς.

Η Ελβετία θα ζήσει τον καύσωνα με τν υδράργυρο στους 36 βαθμούς την Τρίτη και τους 37 την Τετάρτη, σύμφωνα με τη MeteoSuisse.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η MetOffice προβλέπει σφοδρές καταιγίδες από την Κυριακή μέχρι την Τρίτη, αλλά οι καιρικές συνθήκες θα είναι ζεστές, υγρές και ασταθείς.

Η μισή Γαλλία εκτιμάται ότι θα γνωρίσει έναν καύσωνα μέγιστης έντασης, συγκρίσιμο με εκείνον του 2003.

Ο άγνωστος παράγοντας αυτού του καύσωνα είναι προς το παρόν η διάρκειά του, με πολλούς μετερεολόγους να εκτιούς ότι μπορεί να κρατήσει ακόμη και για έξι μέρες.