Συνάντηση με εκπροσώπους δικτύων κοινωνικής και αλληλλέγγυας οικονομίας από όλη την Ευρώπη είχαν χθες στις Βρυξέλλες οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα σε μια κοινή πρωτοβουλία με Ευρωβουλευτές της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL).

Ads

Πρόκειται για την πρώτη προπαρασκευαστική συνάντηση ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας με στόχο τη μεγάλη διοργάνωση του πρώτου Ευρωπαϊκού Φόρουμ Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιανουαρίου 2016 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE / NGL)  όρισε, τον περασμένο Μάιο, τη στήριξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας (SSE) ως έναν από τους κύριους πυλώνες της στρατηγικής της. Ως εκ τούτου, αποφάσισε τη διοργάνωση του πρώτου Ευρωπαϊκού Φόρουμ Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (1EFSSE) στις αρχές του επόμενου έτους, η οποία θα φέρει κοντά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συνεταιρισμούς, ενώσεις, κοινωνικές επιχειρήσεις και άτυπες ομάδες σε επίπεδο βάσης προωθώντας τις αρχές της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της συνεργασίας, της αμοιβαιότητας, της αμοιβαίας βοήθειας και της βιωσιμότητας.

image

Ads

Ο Στέλιος Κούλογλου, κατά την παρέμβασή του, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία αυτή ως μια «από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες της Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιατί μας βάζει στην καρδιά του προβλήματος και της κρίσης», ενώ τόνισε τη σημασία της ανταλλαγής επιτυχημένων παραδειγμάτων και πρακτικών από όλη την Ευρώπη και τη μεταφορά της γνώσης αυτής και στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε επίσης χαρακτηριστικά σε μια έρευνα που διεξήγαγαν τέσσερις ψυχολόγοι σχετικά με το πώς κατάφερε να επιβιώσει ο κόσμος κατά τη διάρκεια της Κατοχής μέσα στον διαρκή φόβο και το άγχος. Η έρευνα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι μπόρεσαν να επιβιώσουν και να προβάλλουν μάλιστα μεγάλη αντίσταση, χάρη στις εναλλακτικές μορφές οικονομίας που ανέπτυξαν και στην αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε μεταξύ τους. «Αλλιώς ή θα είχαν αυτοκτονήσει ή θα είχαν συνεργαστεί με τους κατακτητές» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σήμερα οι συνθήκες είναι μεν διαφορετικές, ωστόσο «για να σταθεί στα πόδια του ο κόσμος αυτή είναι η απάντηση. Η αλληλέγγυα και κοινωνική οικονομία δίνει απάντηση σ’ένα μέρος της κρίσης» είπε. Ο Στέλιος Κούλογλου παρέπεμψε στο ντοκιμαντέρ «Social economy: An alternative» της Σοφίας Παπαχρήστου και του Κώστα Παπαναστασάτου, μια συμπαραγωγή του γερμανικού ινστιτούτου Χάινριχ Μπελ και του πρώην Ευρωβουλευτού των Πρασίνων Νίκου Χρυσόγελου, όπου συμμετέχουν πολλά ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Ολόκληρη η παρέμβαση του Στέλιου Κούλογλου:

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα επισήμανε ότι η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία δεν είναι απλώς ένα άλλο μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας αλλά ο δρόμος «ο πιο αυθευντικός και φυσιολογικός που πρέπει να ακολουθήσουμε για να χτίσουμε μια άλλη κοινωνία.” Πρότεινε επίσης, η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς να καταλήξει, κατά τη μεγάλη συνάντηση του Ιανουαρίου, σ’ έναν οδηγό όλων των σχημάτων που δραστηριοποιούνται πανευρωπαϊκά και να αναπτύξει δράσεις και δυνάμεις ώστε να γίνει γνωστή σ’ολόκληρη την Ευρώπη η αξία της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, εξετάζοντας ταυτόχρονα και τα κριτήρια, πότε σχήματα κοινωνικής οικονομίας κρύβουν κερδοσκοπικές δραστηριότητες και πότε όχι.

Στην πρώτη προπαρασκευαστική συνάντηση χθες έδωσαν το παρόν περισσότεροι από τριάντα συμμετέχοντες που ανήκουν σε δίκτυα Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο. Από την Ελλάδα συμμετείχαν ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ρουμελιώτης, από τον ιστοχώρο καταγραφής εναλλακτικών δράσεων enallaktikos.gr, ο Μάκης Αναγνώστου από το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο ΒΙΟ.ΜΕ, η Γεωργία Μπεκριδάκη από την πρωτοβουλία «Αλληλεγγύη για όλους» και ο Ιωάννης Μπάρκας, σύμβουλος της αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου και επικεφαλής του τμήματος Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

 
 * Bίντεο και φωτογραφίες στο flickr.com: Βασίλης Κατσαρδής