Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον ομόλογό του της Κούβας, τον Μπρούνο Ροντρίγκες, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Κουβανού υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον από το 1958. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το επόμενο διάστημα θα υπάρξει και επίσκεψη του Τζον Κέρι στην Κούβα. Πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι αυτό πρόκειται να γίνει στις 14 Αυγούστου. Η επίσκεψη του Τζον Κέρι στην Κούβα θα είναι η πρώτη που πραγματοποιεί Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στην νήσο έπειτα από 70 χρόνια.

Ads

Στο τραπέζι της συζήτησης βρέθηκαν θέματα σχετικά με την επαναπροσέγγιση των ΗΠΑ με την Κούβα έπειτα από πέντε δεκαετίες. Νωρίτερα τη Δευτέρα, η σημαία της Κούβας υψώθηκε στο κτήριο της πρεσβείας της στην Ουάσινγκτον, σε μία ακόμη κίνηση η οποία επισφραγίζει την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της νήσου της Καραϊβικής και των ΗΠΑ. Το ίδιο συνέβη και με την κουβανική σημαία και έξω από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, όπου υπάρχουν οι σημαίες όλων των χωρών με τις οποίες η Ουάσιγκτον διατηρεί διπλωματικές σχέσεις.

Το Γραφείο Συμφερόντων των ΗΠΑ στην Αβάνα ανέκτησε επίσης το καθεστώς της πρεσβείας, ενώ επίσημη τελετή έπαρσης της αμερικανικής σημαίας θα πραγματοποιηθεί την προσεχή εβδομάδα κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, πριν από τη συνάντηση με τον Τζον Κέρι, δήλωσε πως η ιστορική αποκατάσταση των αμερικανοκουβανικών σχέσεων θα αποκτήσει νόημα μόνο εφόσον η Ουάσινγκτον άρει τις εμπορικές κυρώσεις σε βάρος της Αβάνας και επιστρέψει στην Κούβα τη στρατιωτική βάση στο Γκουαντάναμο.

«Τα ιστορικά γεγονότα που ζούμε θα έχουν νόημα με την άρση του οικονομικού και εμπορικού αποκλεισμού που προκαλεί τόσες στερήσεις και ζημιά στον λαό μας, με την επιστροφή του κατεχόμενου εδάφους του Γκουαντάναμο και με το σεβασμό προς την εθνική κυριαρχία της Κούβας», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο Κουβανός υπουργός δεν παρέλειψε να αποτίσει φόρο τιμής στον ηγέτη της κουβανικής επανάστασης, τον Φιντέλ Κάστρο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Φτάσαμε εδώ χάρη στον Φιντέλ Κάστρο».

Ads