Δύο γυναίκες που φορούσαν νικάμπ καταδικάστηκαν σήμερα σε πρόστιμα από τη γαλλική δικαιοσύνη, στην πρώτη απόφαση αυτού του τύπου που εκδίδεται από δικαστήριο μετά την έναρξη της ισχύος του νόμου που απαγορεύει στους δημόσιους χώρους τις ενδυμασίες που κρύβουν εντελώς το πρόσωπο.Παρά τα πρώτα πρόστιμα πάντως η 32χρονη  Κενζά Ντριντά που φορά νικάμπ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

Ads

Πολλές γυναίκες είχαν ήδη δεχθεί συστάσεις στο δρόμο από αστυνομικούς, όμως είναι η πρώτη φορά που μια υπόθεση αυτού του τύπου κρίθηκε από δικαστήριο.

Οι δύο γυναίκες είχαν εμφανιστεί φορώντας το νικάμπ, μια ενδυμασία που κρύβει πλήρως το πρόσωπο, στις 5 Μαΐου στη δημαρχία του Μο, κοντά στο Παρίσι.

Κι ενώ τα γαλλικά δικαστήρια ανακοίνωσαν τα πρώτα πρόστιμα σε γυναίκες που εμφανίστηκαν δημοσίως με ισλαμική μαντήλα παραβλέποντας το νόμο, η 32χρονη Κενζά Ντριντέ που φορά νικάμπ από 13 ετών ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας. Η γαλλική εφημερίδα Figaro χαρακτήρισε μάλιστα πρόκληση την υποψηφιότητα της.

Ads

 
Η Ντριντέ είναι γνωστό πρόσωπο στη γαλλική κοινωνία από τις συχνές εμφανίσεις της στα media, όπου εκφράζει τη διαφωνία της στο νόμο που απαγορεύει την ισλαμική μαντήλα που καλύπτει όλο το πρόσωπο σε δημόσιους χώρους. Επίσης, είναι η μόνη γυναίκα που έχει εμφανιστεί με τη νικάμπ στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2009 για να υπερασπιστεί τις θέσεις της.

 
Πάντως ο τόπος και ο χρόνος έναρξης της καμπάνιας της δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, καθώς υπάρχει κίνδυνος να της απαγορευθεί η εμφάνιση σε δημόσιους χώρους με τη νικάμπ. «Η ελευθερία στους δημόσιους χώρους είναι ιερή» υποστηρίζει η εκπρόσωπό της από την πλευρά της, τονίζοντας ότι η απαγόρευση της νικάμπ σε δημόσιους χώρους παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο.