Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση μεταξύ Τούρκου και Ισραηλινού αξιωματούχου, μετά την πολύνεκρη επίθεση του ισραηλινού στρατού στο τουρκικό σκάφος Mavi Marmara, του «Στόλου της Ελευθερίας» πριν από ένα μήνα. Επίσημη τουρκική πηγή, που δεν κατονομάζεται, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πραγματοποιήθηκε η μυστική συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Ads

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο BBC ότι η συνάντηση, η οποία έλαβε χώρα υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, έγινε μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ahmet Davutoglu και του Ισραηλινού υπουργού Εμπορίου Ben Eliezer οι οποίοι διατηρούν φιλική σχέση. Ο εκπρόσωπος δήλωσε πως η συνάντηση έγινε έπειτα από αίτημα της Τουρκίας κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνει η τουρκική πλευρά.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Avigdor Lieberman, κατηγορεί τον πρωθυπουργό της χώρας του, Benjamin Netanyahu, για υπονόμευση των αρμοδιοτήτων του με το να κανονίσει μυστική συνάντηση χωρίς να ενημερωθεί ο ίδιος. Το γραφείο του Lieberman εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «ο υπουργός Εξωτερικών λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του το γεγονός ότι η συνάντηση έγινε χωρίς να ενημερωθεί το υπουργείο Εξωτερικών».

Το γραφείο του Netanyahu, ωστόσο, υποστηρίζει ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν ενημερώθηκε απλά… εξαιτίας τεχνικών λόγων. «Ο υπουργός Εμπορίου Ben Eliezer ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την προσφορά ενός Τούρκου αξιωματούχου να πραγματοποιήσουν ανεπίσημη συνάντηση. Ο πρωθυπουργός δεν έκρινε ότι υπήρχε κάποιος λόγος για να μην γίνει αυτή η συνάντηση, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες έχουν υπάρξει αρκετές πρωτοβουλίες για επαφές με την Τουρκία».

Ads

Οι αναφορές σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής της συνάντησης είναι ποικίλες, με άλλα μέσα να υποστηρίζουν ότι η συνάντηση έγινε στις Βρυξέλλες και άλλα στην Ελβετία.

Μετά την πολύνεκρη επίθεση του ισραηλινού στρατού κατά του τουρκικού Mavi Marmara στις 31 Μαΐου, σε διεθνή χωρικά ύδατα, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ είναι τεταμένες. Η Τουρκία απειλεί το Ισραήλ να περιορίσει τους οικονομικούς και αμυντικούς δεσμούς της με τη χώρα της Μέσης Ανατολής. Από την επίθεση τότε έπεσαν νεκροί 9 Τούρκοι ακτιβιστές.

Πηγή: BBC