Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού εμφανίστηκε για πρώτη φορά μετά τη συμφωνία που επετεύχθη το Σάββατο (24/6) για να τερματιστεί αυτό που οι αρχές αποκάλεσαν ένοπλη ανταρσία της μισθοφορικής ομάδας Wagner με στόχο την εκδίωξή του.

Ads

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε το πρωί της Δευτέρας (26/7) από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο Σοϊγκού εμφανίζεται να πετάει με αεροπλάνο μαζί με έναν συνάδελφό του και να ακούει αναφορές σε ένα διοικητήριο που διευθύνει η ρωσική στρατιωτική ομάδα Zapad (Δύση).

Δεν υπήρχε ήχος στο βίντεο και δεν ήταν άμεσα σαφές πού και πότε είχε πραγματοποιηθεί η επίσκεψη.

Το τηλεοπτικό κανάλι Zvezda του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι ο Σοϊγκού, ο οποίος φαινόταν σωματικά αβλαβής και ήρεμος, είχε ακούσει μια έκθεση του συνταγματάρχη Γεβγκένι Νικιφόροφ, διοικητή της ομάδας, σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στα μέτωπα στην Ουκρανία.

Κατά την ανταρσία του, κατά την οποία κατέλαβε τον έλεγχο του στρατιωτικού στρατηγείου της Ρωσίας στη νότια Ρωσία, ο αποστάτης μισθοφόρος αρχηγός του Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, είχε απαιτήσει να του παραδοθούν ο Σοϊγκού και ο Βαλέρι Γκεράσιμοφ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, ώστε να μπορέσει να «αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη».

Ο Πριγκόζιν κατηγόρησε και τους δύο άνδρες για σοβαρή ανικανότητα και διαφθορά και εδώ και καιρό αγωνιζόταν για την απομάκρυνσή τους.

Ο Γερασίμοφ δεν εθεάθη έκτοτε δημόσια και δεν υπήρξε καμία λέξη από το Κρεμλίνο για νέες αλλαγές στο προσωπικό, όταν περιέγραψε τη συμφωνία που έβαλε τέλος στην ανταρσία.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι το ζήτημα των αλλαγών στο προσωπικό ήταν αποκλειστικό προνόμιο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και δύσκολα θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας.

Το Zvezda ανέφερε ότι ο Σοϊγκού κατά την επίσκεψή του είχε ακούσει για το σχηματισμό νέων εφεδρικών δυνάμεων για τη στρατιωτική ομάδα Zapad και είχε σημειώσει αυτό που αποκάλεσε «υψηλή αποτελεσματικότητα» του ρωσικού στρατού στον «εντοπισμό και την καταστροφή εχθρικού στρατιωτικού εξοπλισμού και συσσωρεύσεων προσωπικού σε τακτικές περιοχές».

Τους είχε αναθέσει να συνεχίσουν την ενεργό αναγνώριση προκειμένου να αποκαλύψουν τα σχέδια του εχθρού για την ανατροπή των κινήσεων των ουκρανικών δυνάμεων πολύ πίσω από τις γραμμές του μετώπου, μετέδωσε.

Ο Σοϊγκού έδωσε επίσης ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό που αποκάλεσε «οργάνωση της ολόπλευρης υποστήριξης των στρατευμάτων που συμμετέχουν στην Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση και τη δημιουργία συνθηκών για την ασφαλή στέγαση του προσωπικού».

Ολοκληρώνεται η αποχώρηση της Wagner

Οι μισθοφόροι της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner ολοκληρώνουν την αποχώρησή τους από την περιφέρεια Βορονέζ, στα σύνορα με την Ουκρανία, μετά τον τερματισμό της ανταρσίας τους, δήλωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

«Οι μονάδες της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ ολοκληρώνουν την αποχώρησή τους από την περιφέρεια Βορονέζ», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Telegram ο περιφερειάρχης της Αλεξάντερ Γκούσεφ, διαβεβαιώνοντας ότι η απομάκρυνση διεξάγεται «κανονικά χωρίς επεισόδια».

Οι μισθοφόροι της Βάγκνερ είχαν ήδη αποσυρθεί χθες, Σάββατο, το βράδυ από την πόλη Ροστόφ, στη νοτιοδυτική Ρωσία – όπου νωρίτερα είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους το αρχηγείο του στρατού, σημαντικό κέντρο για τις ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία – μετά την συμφωνία που επετεύχθη για τον τερματισμό της ανταρσίας τους έπειτα από τις διαπραγματεύσεις που έγιναν ανάμεσα στον επικεφαλής της οργάνωσης Γεβγκένι Πριγκόζιν και τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Σήμερα Δευτέρα (26.6) ήρθησαν όλα τα περιοριστικά μέτρα που είχαν τεθεί σε ισχύ στους αυτοκινητοδρόμους της περιφέρειας του Ροστόφ λόγω της ανταρσίας της Βάγκνερ, ανακοίνωσε παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

«Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε», σημείωσε εκπρόσωπός του, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Επίσης, έχει αποκατασταθεί η λειτουργία των σιδηροδρομικών και οδικών συγκοινωνιών της περιφέρειας Ροστόφ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.