Για 27.000 ψήφους έχασε το κυβερνών κόμμα και ο υποψήφιος του Μπιναλί Γιλντιρίμ την Κωνσταντινούπολη, όπου βάσει του 99% της καταμέτρησης, επικράτησε ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Εκρέμ Ιμάμογλου, όπως ανακοινώθηκε επίσημα το πρωί της Δευτέρας, βάζοντας τέλος στο ολονύκτιο θρίλερ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχασε και την Άγκυρα, προπύργιο του κόμματός εδώ και δυόμιση δεκαετίες, ενώ παραδοσιακά η κεμαλική αντιπολίτευση κέρδισε και στη Σμύρνη. Αν και στην επικράτεια το «Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμένει πρώτη δύναμη, η απώλεια της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης συνιστά ένα σημαντικό πλήγμα για τον «Σουλτάνο», που γνώρισε την πρώτη του εκλογική ήττα από το 2002. 

Ads

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ο αντιπολιτευτικός Τύπος στην Τουρκία είχε χαρακτηρίσει πρωταπριλιάτικο αστείο το γεγονός ότι δεν υπήρχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή επίσημα τελικά αποτελέσματα για την Κωνσταντινούπολη, παρά το ότι έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση του 98,8% των ψήφων για την μεγαλούπολη. Σε εκείνο το ποσσοστό είχε «κολλήσει» μυστηριωδώς η καταμέτρηση περίπου στα μεσάνυχτα, από το πρακτορείο Αναντολού. Ερωτώμενος σήμερα σχετικά από τους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής δήλωσε άγνοια, προσθέτοντας ότι το Αναντολού «δεν είναι πελάτης μας».

Ολα αυτά συνέβαιναν την ώρα που έχει καταστεί σαφές ότι σε επίπεδο επικράτειας παρά το ότι το κόμμα του διατήρησε τις δυνάμεις του στην επαρχία και αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στην επικράτεια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχασε όλες τις μεγάλες πόλεις συνεπάγεται, ότι περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία ψήφισαν την αντιπολίτευση. Η «προσωπική» μάχη του Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές ίσως μείνει στην ιστορία ως «αρχή του τέλους», σχολίασαν αναλυτές με σημείο αναφοράς το θρίλερ που εξελίχθηκε στην Κωνσταντινούπολη από όπου και ο «Σουλτάνος» ξεκίνησε ως δήμαρχος πριν από 17 χρόνια. «Η αίγλη του Ερντογάν ότι είναι αήττητος πολιτικός  τα τελευταία 17 χρόνια θα υπονομευθεί σοβαρά με αυτές τις ήττες», δήλωσε ο Σονέρ Τσαγκαπτάι, διευθυντής του τουρκικού ερευνητικού προγράμματος στο Washington Institute.

Σύμφωνα με τους Times «οι αποτυχίες του Ερντογαν  είναι πολύ μεγάλες για να κρυφτούν. Μέχρι τώρα κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να υποστεί μια πραγματική ήττα – οι όποιες εκλογές έγινες μετά το 2014 έγιναν μάλλον για το θεαθήναι. Και μέχρι τώρα μπορούσε να εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε κρίση προς όφελός του. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά […] Πάντως οποιαδήποτε απόπειρά του να ανατρέψει το αποτέλεσμα στην Κωνσταντινούπολη είναι πολύ πιθανό να συναντήσει δημόσια αγανάκτηση και διαμαρτυρίες». «Όσο για την αντιπολίτευση μπορεί τώρα να αποδείξει ότι ξέρει να κυβερνά -και καλύτερα. Και να ξαναβρεί το δρόμο που θα την οδηγήσει στην εξουσία» τονίζουν οι Times.

Ads

Κι ενώ η χώρα βιώνει  την πρώτη της οικονομική ύφεση έπειτα από δέκα χρόνια, αντιμετωπίζει πληθωρισμό – ρεκόρ και αύξηση της ανεργίας, οι οπαδοί του Ερντογάν εξέφρασαν δυσαρέσκεια δια της αποχής, όπως επεσήμαναν εκλογολόγοι, ενώ η συμμετοχή μεταξύ 57 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων υπολογίζεται στο 82%. Από την αρχή του έτους, η λίρα έχει  χάσει περίπου 6% σε σχέση με το  δολάριο. Μόνο το Αργεντίνικο Πέσο έχει υποτιμηθεί περισσότερο σε σχέση με  το δολάριο. «Οι επενδυτές φοβούνται το χειρότερο. Ο Ερντογάν θα μπορούσε τώρα (σημ: μετά τα αποτελέσματα των εκλογών) να εντείνει και πάλι τις επιθέσεις του στις χρηματοπιστωτικές αγορές για να αποδείξει τη δύναμή του». 

Το θρίλερ της Κωνσταντινούπολης

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανακοίνωσαν τα μεσάνυχτα ότι κέρδισαν με μικρή διαφορά στην Κωνσταντινούπολη στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής. Τελικά, όπως ανακοίνωθηκε πλέον επίσημα, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος του CHP, επικράτησε με 28.000 ψήφους. Πάντως το κυβερνών κόμμα, που είχε «κατεβάσει» ως υποψήφιο τον πρώην πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ένα από τα ισχυρότερα «χαρτιά» του Ερντογάν, αναμένεται να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα. Ο πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής (YSK) Σαντί Γκιουβέν ανακοίνωσε πως εξετάζονται προσφυγές για περισσότερες από 80 κάλπες.

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση διαμαρτυρήθηκε για «κατευθυνόμενη ροή» της ενσωμάτωσης των ψήφων. Πάντως ο Ερντογάν, αρχικά τη νύχτα των εκλογών, παραδέχθηκε ότι το κόμμα του έχασε ορισμένες πόλεις, πιθανόν και την Κωνσταντινούπολη, και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα επικεντρωθεί τώρα στην εφαρμογή μιας ισχυρής οικονομικής πολιτικής. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν τόνισε ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν σε περίπου 4,5 χρόνια, τον Ιούνιο του 2023, και ότι η Τουρκία σκοπεύει στο διάστημα αυτό να εφαρμόσει προσεκτικά ένα «ισχυρό οικονομικό πρόγραμμα», χωρίς να δεσμεύεται από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Απέρριψε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο Ερντογάν

«Οι μάχες είναι ακόμη αμφίρροπες. Ακόμη κι αν ο λαός μας πήρε τον μητροπολιτικό δήμο, έδωσε τους περισσότερους δήμους στο AKP», υποστήριξε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του στην Άγκυρα. Ο μόνος λόγος που χάθηκαν ορισμένες πόλεις, έκρινε, είναι πως το κόμμα του δεν μπόρεσε να εκφραστεί επαρκώς ώστε να πείσει κάποιους ψηφοφόρους. Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε ότι θα υποβληθούν προσφυγές στα εκλογοδικεία εναντίον των χθεσινών αποτελεσμάτων, όπου κριθεί ότι απαιτείται.

Μεταρρυθμίσεις για τις «επιθέσεις» στην οικονομία και επέμβαση στη βόρεια Συρία

Ο Τούρκος πρόεδρος ανήγγειλε ότι θα προωθήσει τα απαραίτητα μέτρα σε επίπεδο υπουργείων και θεσμών ώστε το σύστημα διακυβέρνησης να γίνει πιο δυναμικό κι ότι θα εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε η οικονομία της Τουρκίας να γίνει πιο ανθεκτική έναντι επιθέσεων. «Από αύριο το πρωί, θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε για να εντοπίσουμε τις αδυναμίες μας και να τις διορθώσουμε», διαβεβαίωσε. Ακόμη, ο Ερντογάν είπε ότι έχει σκοπό να κάνει τη βόρεια Συρία ασφαλή, εξουδετερώνοντας τις τρομοκρατικές οργανώσεις, σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στους Σύριους Κούρδους αντάρτες.

Μετά από 25 χρόνια το Ρεπουμπλικανικό κόμμα μπαίνει στην Άγκυρα

Στη Άγκυρα πρώτος κόβει το νήμα ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Μανσούρ Γιαβάς με ποσοστό λίγο πάνω από 50% έναντι 47,5% του Μεχμέτ Οζχασεκί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Η Σμύρνη είναι η μόνη μεγαλούπολη όπου το αποτέλεσμα ξεκαθάρισε αρκετά νωρίς. Νέος δήμαρχος θα είναι ο Μουσταφά Τουντς Σογιέρ, επίσης της αντιπολίτευσης, με 58% έναντι 38% του Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί. Με τα μέχρι στιγμής ανεπίσημα αποτελέσματα το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας παίρνει 16 μητροπολιτικούς και 25 Δήμους πόλεων, ενώ το Ρεπουμπλικανικό 10 μητροπολιτικούς και 10 Δήμους πόλεων συνολικά. Ωστόσο η νίκη της αντιπολίτευσης σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη αποτελούν ένα σημαντικό πλήγμα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συνιστούν την πρώτη του εκλογική ήττα μετά από 17 χρόνια. 

Επεισόδια με νεκρούς

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κατά την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας διαπιστώθηκαν 310 περιστατικά από τα οποία τα 62 ήταν προπηλακισμοί ή τραυματισμοί και τα 20 παράνομη οπλοφορία. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι σήμερα σκοτώθηκαν 2 άτομα ενώ άλλα δύο είχαν χάσει την ζωή τους πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία. Συνολικά στους 4 ανέρχονται σύμφωνα με αυτή την επίσημη ανακοίνωση οι νεκροί συμπεριλαμβανομένων αυτών που είχαν σκοτωθεί σε προηγούμενες συμπλοκές και γίνεται και μια σύγκριση με τις δημοτικές εκλογές του 2014 όπου σημειώνεται πως τότε είχαν σκοτωθεί 14 άτομα την ημέρα των εκλογών και 5 πριν την ημέρα των εκλογών.

Και το «κερασάκι» της Moody’s

Η μείωση των αποθεμάτων συναλλάγματος της Τουρκίας αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, ενώ η διάθεση από την κεντρική τράπεζα σημαντικού μέρους των αποθεμάτων για τη στήριξη της λίρας εγείρει εκ νέου ερωτήματα για τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία του θεσμού, κρίνει σε ανακοίνωση την οποία δίνει στη δημοσιότητα την επομένη των εκλογών ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Παράλληλα, η νέα υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας στις διεθνείς αγορές και η αβεβαιότητα όσον αφορά το πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση και ποια πολιτική θα εφαρμόσει για την ύφεση επιτείνει τον κίνδυνο περαιτέρω φυγής κεφαλαίων, προσθέτει ο οίκος και σημειώνει πως τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών πιθανόν θα καθορίσουν την πολιτική της Άγκυρας ως προς τα μακροοικονομικά.