Ads

Αποφασισμένος να μείνει στη Λιβύη μέχρι τέλους εμφανίζεται ο Μουαμάρ Καντάφι, την ώρα που συνεργάτης του καθεστώτος μετέβη στο Λονδίνο για συνομιλίες με Βρετανούς αξιωματούχους. Από την πλευρά τους, οι αντικαθεστωτικοί δηλώνουν πρόθυμοι να εφαρμόσουν «κατάπαυση του πυρός» υπό όρους, ενώ την ίδια ώρα, εντείνονται οι φήμες για αυτομολήσεις αξιωματούχων του καθεστώτος, με τον πρόσφατα νεοδιορισμένο πρέσβη της χώρας στον ΟΗΕ να δηλώνει πως δεν σκοπεύει να αναλάβει το πόστο. Έρευνα του ΝΑΤΟ για τις καταγγελίες θανάτων αμάχων στην Τρίπολη.

Κατάπαυση του πυρός υπό όρους είναι πρόθυμοι να εφαρμόσουν οι αντικαθεστωτικοί στη Λιβύη. Ειδικότερα, οι αντικαθεστωτικοί θέτουν ως όρο ότι οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι θα διακόψουν την επίθεσή τους εναντίον των πόλεων που κρατούν οι εξεγερμένοι.

«Είμαστε έτοιμοι για μια κατάπαυση του πυρός, με τον όρο ότι οι αδελφοί μας στις δυτικές πόλεις θα μπορέσουν να εκφραστούν ελεύθερα και οι (φιλοκανταφικές) δυνάμεις που πολιορκούν τις πόλεις μας θα αποσυρθούν», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βεγγάζη ο Μούσταφα Αμπντελτζαλίλ, ο οποίος είναι επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Μετάβασης.

Ads

Ερωτώμενος για το εάν ο Καντάφι και οι γιοι είναι ακόμη στη χώρα, ο εκπρόσωπος του καθεστώτος, Μούσα Ιμπραήμ, δήλωσε: «Να είστε σίγουροι, ότι είμαστε όλοι εδώ. Θα παραμείνουμε εδώ μέχρι το τέλος. Είναι η χώρα μας. Είμαστε δυνατοί σε κάθε μέτωπο». «Δεν στηριζόμαστε σε άτομα για να ηγηθούν του αγώνα. Αυτός είναι ένας αγώνας ενός ολόκληρου έθνους. Δεν εξαρτάται από άτομα ή αξιωματούχους», προσέθεσε. Έχουμε εκατομμύρια ανθρώπους που ηγούνται αυτού του αγώνα», είπε ακόμα.

Ο Μούσα Ιμπραήμ απέρριψε επίσης τις υποθέσεις ότι οι αεροπορικές επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων ανέτρεψαν την ισορροπία υπέρ των δυνάμεων των αντικαθεστωτικών που αγωνίζονται κατά του στρατού του Καντάφι ή ότι αυτές ενθαρρύνουν τους απλούς ανθρώπους να επιδιώξουν την αλλαγή μετά τη διάρκειας τεσσάρων δεκαετιών κυριαρχία του Καντάφι. «Με τις αεροπορικές επιδρομές και τον βομβαρδισμό κάθε λιβυκής πόλης, δεν βλέπεις ανθρώπους να βγαίνουν έξω μαζικά ζητώντας αλλαγή», σημείωσε. «Πού είναι η λαϊκή επανάσταση; Πού είναι οι φυλές που θα έβγαιναν και θα έλεγαν στον ηγέτη: ‘Φύγε από τη χώρα’; Πρέπει να δείτε τα σημάδια», κατέληξε.

Στο μεταξύ, ο Μουάμαρ Καντάφι προειδοποίησε χθες ότι οι δυτικές δυνάμεις που πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές στη χώρας του έχουν εξαπολύσει έναν πόλεμο μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων που θα μπορούσε να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. «Εάν συνεχίσουν, ο κόσμος θα μπει σε έναν πραγματικό πόλεμο σταυροφόρων. Ξεκίνησαν κάτι επικίνδυνο που δεν γίνεται να ελεγχθεί και θα ξεφύγει από τον έλεγχό τους. Οι ηγέτες που αποφάσισαν να ξεκινήσουν σταυροφορικό πόλεμο μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στη Μεσόγειο και οι οποίοι σκότωσαν μεγάλο αριθμό πολιτών στη Λιβύη, έχουν τρελάθεί από την εξουσία και θέλουν να επιβάλλουν το νόμο της ισχύος στην ισχύ του νόμου», αναφέρεται σε κείμενο του Καντάφι το οποίο διαβάστηκε στην κρατική τηλεόραση.

Στενός συνεργάτης του Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι στο Λονδίνο

Όπως έγινε χθες γνωστό, το καθεστώς Καντάφι απέστειλε στενό συνεργάτη του δευτερότοκου γιου του δικτάτορα στο Λονδίνο για συνομιλίες με Βρετανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian. Το δημοσίευμα που επικαλείται ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, αναφέρει ότι ένας υπασπιστής του Σαίφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες το Λονδίνο στο πλαίσιο του ανοιχτού διαύλου επαφών των δυτικών με τους Λίβυους τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, ούτε διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε την πληροφορία, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν πρόκειται να δημοσιοποιούμε σχόλια για τις επαφές που κάνουμε με αξιωματούχους της Λιβύης». Ο Βρετανός διπλωμάτης πάντως τόνισε ότι «σε κάθε επαφή που έχουμε, κάνουμε ξεκάθαρο ότι ο Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία».

Αυτομολήσεις αξιωματούχων

Ο κορυφαίος αξιωματούχος της Λιβυκής κυβέρνησης για την εκμετάλλευση του πετρελαϊκού πλούτου της χώρας Σοκρί Γκάνεμ διέψευσε πληροφορίες που τον έφεραν να έχει εγκαταλείψει τη Λιβύη, μόλις 24 ώρες μετά την αιφνιδιαστική αυτομόληση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας και πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Καντάφι Μούσα Κούσα στη Βρετανία, δηλώνοντας ότι παραμένει στο πόστο του.

«Αυτό που κυκλοφόρησε δεν είναι αλήθεια, βρίσκομαι στο γραφείο μου και σε λίγα λεπτά, θα εμφανιστώ στην τηλεόραση» είπε τηλεφωνικά ο Γκάνεμ, ο οποίος είναι πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Πετρελαίων της Λιβύης. Το δίκτυο Al Jazeera, μετέδωσε νωρίτερα την Πέμπτη, ότι «αριθμός αξιωματούχων του καθεστώτος», που ανήκουν στους στενούς συνεργάτες του Μουαμάρ Καντάφι, είχαν εγκαταλείψει τη Λιβύη, καταφεύγοντας στην Τυνησία, ενώ ονομάτισε τον Γκανέμ ως ένα από αυτούς.

Ανάμεσα στα ονόματα των υψηλόβαθμων στελεχών του καθεστώτος, που σύμφωνα με ανώνυμες πηγές όπως μετέδωσε το αραβικό δίκτυο Al Jazeera, εγκατέλειψαν την Πέμπτη τη χώρα τους και κατέφυγαν στην Τυνησία, βρίσκονται ο Πρόεδρος της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Μοχάμεντ Αμπντούλ Κασίμ αλ-Ζουαί, ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Αμπουζείντ Ντορμπά., ο πρώην πρωθυπουργός της Λιβύης (1990-1994) Αμπού Ζαγιέντ Ντορντά και ο επικεφαλής διπλωμάτης για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Αμπντελατί αλ-Ομπαϊντί.

Περίπου 1.000 νεκροί στις συγκρούσεις στη Λιβύη

Περίπου 1.000 άνθρωποι υπολογίζουν ότι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις στη Λιβύη, σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Μολονότι δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός των νεκρών, πολλές πηγές αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν περίπου 1.000 άνθρωποι και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν κατά τις πρόσφατες ταραχές», σημειώνεται στην έκθεση του Φόρεϊν Όφις.

Το υπουργείο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για «τις διαδεδομένες αναφορές περί άλλων σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως βασανιστήρια κι εκτελέσεις χωρίς δίκη, παράνομες συλλήψεις και φυλακίσεις, άρνηση παροχής ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας».

Στην έκθεση, που καλύπτει την περίοδο μετά την εξέγερση κατά του καθεστώτος του Καντάφι, σημειώνεται ότι υπήρξαν «αξιόπιστες» αναφορές για «βιαιότητες» που έκαναν λόγο για θανάτους «αθώων πολιτών» από αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τις δυνάμεις του καθεστώτος «σε πόλεις της Λιβύης όπου γίνονταν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις».

Το ΝΑΤΟ ερευνά τους θανάτους αμάχων

Το ΝΑΤΟ ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς ενός Καθολικού επισκόπου ότι δεκάδες πολίτες έχουν σκοτωθεί στην Τρίπολη της Λιβύης από τους συμμαχικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Ο Καναδός αντιπτέραρχος Σαρλ Μπουσάρ, ο οποίος είναι επικεφαλής των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, δήλωσε ότι είναι ενήμερος για τα όσα έγραψε ο Τύπος για το θέμα αυτό και είπε ότι η έρευνα έχει ως στόχο να διαπιστωθεί αν ευθύνονται οι δυνάμεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για το βομβαρδισμό της Τρίπολης. Διευκρίνισε πάντως ότι η έρευνα αφορά μόνο τις ευθύνες του ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι το ΝΑΤΟ ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο των επιχειρήσεων μόλις σήμερα το πρωί. Την Τετάρτη, όταν είχε το μερικό έλεγχο, οι αεροπορικές επιδρομές συντονίζονταν ακόμη από τις ΗΠΑ.

Νωρίτερα, ο αποστολικός επίσκοπος Τζοβάνι Ινοτσέντζο Μαρτινέλι, είχε δηλώσει στο καθολικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Fides ότι είχε πληροφορηθεί «από πολλούς αυτόπτες μάρτυρες και αξιόπιστους ανθρώπους» ότι υπήρχαν θύματα μεταξύ των αμάχων. Υποστήριξε μάλιστα ότι στη συνοικία Μπουσλίμ της Τρίπολης ένα κτίριο κατέρρευσε από τους βομβαρδισμούς με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 40 άνθρωποι.

«Αληθεύει ότι οι βομβαρδισμοί φαίνεται να είναι στοχευμένοι. Είναι επίσης αλήθεια ότι χτυπούν στρατιωτικούς στόχους, που βρίσκονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές και επομένως πλήττονται επίσης και οι ντόπιοι», σημείωσε.