Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να έρθει αντιμέτωπος με την πρόταση μομφής για τα πάρτι που συμμετείχε σε περίοδο lockdown στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ads

Την πρόταση μομφής έχει καταθέσει το ίδιο του το κόμμα, οι Συντηρητικοί, καθώς συγκεντρώθηκαν 54 επιστολές δυσπιστίας από βουλευτές των Τόρις.

Ο Τιμ Μπέιλ, καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, είπε στο Al Jazeera ότι δεν ήταν περίεργο που οι βουλευτές των Τόρις ζήτησαν αυτή την ψηφοφορία.

«Οι δημοσκοπήσεις για το Συντηρητικό Κόμμα σημείωσαν μια αρκετά δραματική κάμψη τις τελευταίες εβδομάδες, ιδιαίτερα ο αριθμός της δημοφιλίας του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλος, κατευθύνθηκε πραγματικά προς το νότο», είπε.

Ads

«Για τους Συντηρητικούς βουλευτές, το βασικό ζήτημα είναι ποιος θα μπορέσει καλύτερα να τους βοηθήσει να διατηρήσουν τις έδρες τους στις επόμενες εκλογές και ο Μπόρις Τζόνσον έγινε περισσότερο υποχρέωση παρά περιουσιακό στοιχείο», πρόσθεσε.

Στην ψηφοφορία θα συμμετάσχουν οι 359 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Αν χάσει τη ψηφοφορία, ο Μπόρις Τζόνσον θα καθαιρεθεί από ηγέτης των Συντηρητικών και θα απομακρυνθεί από πρωθυπουργός της Βρετανίας. Αντίθετα, αν κερδίσει στην ψηφοφορία, θα παραμείνει ακλόνητος στη θέση του για 12 μήνες, όπως ορίζουν οι κανόνες στο Συντηρητικό Κόμμα.

Για να απομακρυνθεί ο Τζόνσον θα πρέπει η πλειοψηφία των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος ή αλλιώς τουλάχιστον 180 βουλευτές να υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής, πράγμα που από πολλά άτομα του Συντηρητικού κύκλου θεωρείται πολύ δύσκολο να συμβεί.

Σημειώνεται πως η τελευταία φορά που υπερψηφίστηκε πρόταση μομφής ήταν το 1979 εναντίον του πρωθυπουργού Τζείμς Κάλαχαν του Εργατικού Κόμματος, η οποία είχε κατατεθεί από την Μάργκαρετ Θάτσερ. Η πρόταση είχε επικρατήσει με έναν ψήφο διαφορά (311 υπέρ – 310 κατά), αποτέλεσμα που οδήγησε σε εκλογές που τελικά επικράτησε η Μάργκαρετ Θάτσερ.

Η ιστορία του PartyGate

Στα τέλη του περασμένου μήνα, η έκθεση της δημόσιας υπαλλήλου Σου Γκρέι σχετικά με αυτό που έγινε γνωστό ως «Partygate» περιέγραφε μία κουλτούρα παραβίασης των κανόνων μέσα στο γραφείο Νο 10 του πρωθυπουργού στην Ντάουινγκ Σριτ.

Η Γκρέι περιέγραψε πάρτι που γινόντουσαν από μέλη του προσωπικού της Ντάουνινγκ Στριτ το 2020 και το 2021, όταν οι περιορισμοί της πανδημίας εμπόδισαν τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου να συναναστραφούν ή ακόμη και να επισκεφτούν τους ετοιμοθάνατους συγγενείς.

Στην συνέχεια, σημείωσε ότι η «ανώτερη ηγετική ομάδα» πρέπει να φέρει την ευθύνη για «αστοχίες ηγεσίας και κρίσης».

Ο Τζόνσον ανέλαβε πλήρως την ευθύνη και δήλωσε ταπεινωμένος, αλλά επέμεινε ότι πρέπει να συνεχίσει και να επικεντρωθεί στην κακοποιημένη οικονομία της Βρετανίας και στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παρ’ όλα αυτά όμως ένας μεγάλος κύκλος των Συντηρητικών πιστεύει ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπος με τις συνέπειες του σκανδάλου.

Οι πιθανοί αντικαταστάτες

Όπως προαναφέρθηκε, αν και είναι δύσκολο να υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής τα σενάρια για τους αντικαταστάτες του Μπορις Τζόνσον έχουν ήδη αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, τα ονόματα που επικρατούν είναι τα εξής: Λιζ Τρους, Τζέρεμι Χαντ, Ρίσι Σουνάκ, Ναντίμ Ζαχάουι, Πένυ Μόρντοντ.

Λιζ Τρους

Η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρους είναι από τα αγαπημένα πρόσωπα στη βάση των Συντηρητικών και βρίσκεται σταθερά στην κορυφή δημοσκοπήσεων μεταξύ των μελών του κόμματος.

Τζέρεμι Χαντ

Ο Τζέρεμι Χαντ είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών και τερμάτισε δεύτερος μετά τον Τζόνσον στην κούρσα της εσωκομματικής εκλογής του 2019.

Ρίσι Σουνάκ

Ο Ρίσι Σουνάκ είναι ο υπουργός Οικονομικών και μέχρι πέρυσι ήταν το φαβορί για να διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον. Ο Σουνάκ επαινέθηκε για ένα πακέτο διάσωσης για την οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος διατήρησης θέσεων εργασίας.

Πένυ Μόρντοντ

Η πρώην υπουργός Άμυνας, Πένυ Μόρντοντ είχε απολυθεί από τον Τζόνσον όταν έγινε πρωθυπουργός, αφού υποστήριξε τον αντίπαλό του Χαντ κατά την τελευταία αναμέτρηση για την ηγεσία. Επιπλέον, ήταν από τους πρώτους που κατέκριναν τα πολιτικά πρόσωπα που συμμετείχαν στο PartyGate, λέγοντας πως είναι «ντροπιαστικό» να σπάνε τα lockdown πολιτικά πρόσωπα και ότι οι ψηφοφόροι ήθελαν να δουν «επαγγελματισμό και ικανότητα» από την κυβέρνηση.