Πρόβλεψη για δύσκολες διαπραγματεύσεις που μάλιστα δεν θα ολοκληρωθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έκανε η Άνγκελα Μέρκελ, σχολιάζοντας την πρόταση της Κομισιόν για το πακέτο στήριξης της οικονομίας που επλήγη από τον κορονοϊό.

Ads

Υπενθύμισε την πρόταση της Γερμανίας και της Γαλλίας τονίζοντας ότι αποτέλεσε «καλή συμβολή» στην προσπάθεια της Κομισιόν. Βασική προτεραιότητα θα είναι οι πόροι που θα διατεθούν να εξυπηρετούν πραγματικά την ανάκαμψη και το μέλλον, είπε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος.

«Πρέπει πρώτα να εξετάσουμε την πρόταση. Πιστεύω ότι η Γερμανία και η Γαλλία έδωσαν μια καλή συμβολή. Είναι σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και δεν θα ολοκληρωθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο στόχος πρέπει να είναι να βρούμε το φθινόπωρο αρκετό χρόνο προκειμένου να διαβουλευθούν τα θέματα τα εθνικά κοινοβούλια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε όλα να μπορούν να τεθούν σε ισχύ την 1-1-2021» δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όπως τόνισε, οι διαδικασίες θα συμπέσουν χρονικά με την περίοδο της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., το β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ads

«Θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να στηρίξουμε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία» πρόσθεσε η Καγκελάριος.

Δήλωσε επίσης ότι δεν ξαφνιάζεται που η πρόταση των Βρυξελλών δεν είναι 100% ίδια με αυτή που υπέβαλαν η ίδια και ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Αυτή η πρόταση περιέχει στοιχεία αυτών που συζητήθηκαν μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας και στοιχεία που ανέφεραν τέσσερα άλλα κράτη-μέλη (σ.σ. Αυστρία, Σουηδία, Ολλανδία, Δανία), δηλαδή τις εγγυήσεις ή τα δάνεια. Τώρα θα γίνουν διαπραγματεύσεις. Και πάντα -και με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο πάντα είναι έτσι- οι προτάσεις της Επιτροπής δεν παραμένουν ίδιες μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ακόμη περισσότερο μετά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» συνέχισε.

Διαβεβαίωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα «συνοδεύσει εποικοδομητικά» την πρόταση, αφού προηγουμένως την εξετάσει ενδελεχώς.

«Για μένα είναι ιδιαίτερα σημαντικό το πώς θα οικοδομηθεί όλο αυτό, εάν πρόκειται για πόρους οι οποίοι με τη δομή εκταμίευσής τους εξυπηρετούν πραγματικά την ανάκαμψη, εάν εξυπηρετούν το μέλλον, πώς θα μπορούν γίνουν οι έλεγχοι. Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά ζητήματα να διευκρινίσουμε» κατέληξε.

Επιμένει η Αυστρία

Από την άλλη, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς επέστησε την προσοχή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να μην επικεντρωθεί υπερβολικά στη γαλλογερμανική πρόταση για το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αντιμετωπιστεί η κρίση του κορωνοϊού.

«Αναμένω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λάβει επίσης υπόψη και τις ιδέες της Αυστρίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Ολλανδίας. Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις θα διασφαλίσουμε ότι λαμβάνονται υπόψη και τα δικά μας τα συμφέροντα», τόνισε σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Οι τέσσερις αυτές χώρες είχαν ήδη απορρίψει το Σαββατοκύριακο την πρόταση για μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις χώρες της που πλήττονται περισσότερο από την κρίση του κορωνοϊού, την οποία έκαναν πρόσφατα η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν.

«Είναι καθήκον μας να εκπροσωπούμε τους φορολογούμενούς μας και να βρούμε μια λύση με αίσθηση αναλογίας. Θέλουμε να βοηθήσουμε, θέλουμε να δείξουμε αλληλεγγύη στην Ευρώπη, αλλά έχουμε υποχρεώσεις και απέναντι στους πολίτες της χώρας μας», συμπλήρωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας και πρόσθεσε:

«Κατά την άποψη της Αυστρίας, είναι σημαντικό να τεθεί ένα χρονικό όριο, έτσι ώστε να είναι πραγματικά μια βοήθεια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού και να μην οδηγήσει σε μια μόνιμη ένωση χρέους από την πίσω πόρτα. Οι τέσσερις χώρες ζητούν να δοθούν δάνεια και όχι επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό που απαιτείται επίσης είναι μια μη γραφειοκρατική, γρήγορη βοήθεια, σαφείς όροι για μεταρρυθμίσεις και έλεγχος του τρόπου με τον οποίο δαπανώνται τα κεφάλαια».