Σε κοινή ανακοίνωση προχώρησαν λίγο μετά τις 10 ώρα Ελλάδος ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστε και η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν για την απόφαση της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η φινλανδική κυβέρνηση υπέβαλε πρόσφατα έκθεση για την εθνική ασφάλεια στο κοινοβούλιο της χώρας, η οποία σκιαγράφησε την πορεία για ένταξη στη συμμαχία ως μία από τις επιλογές της Φινλανδίας.

Στην κοινή δήλωση, ο Niinisto και ο Marin δήλωσαν: «Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε ολόκληρη την αμυντική συμμαχία. Η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση. Ελπίζουμε ότι τα εθνικά βήματα χρειάζονται λίγο ακόμα χρόνο, και η απόφαση θα ληφθεί γρήγορα εντός των επόμενων ημερών».

Μόλις το κοινοβούλιο εγκρίνει την ιδέα κατ’ αρχήν και τυχόν άλλα εγχώρια νομοθετικά εμπόδια έχουν ξεπεραστεί, αναμένεται ότι το ΝΑΤΟ θα καλέσει τη Φινλανδία να διαπραγματευτεί την ένταξή της.

Ads

Σημειώνεται πως υπέρ της ένταξης της χώρας στη Συμμαχία είναι και η πλειονότητα των Φινλανδών πολιτών ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Φινλανδία ήταν στρατιωτικά ουδέτερη και μοιράζεται με τη Ρωσία σύνορα 800 μιλίων.

Απειλές Μεντβέντεφ για πυρηνικό πόλεμο

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ απείλησε εκ νέου με πυρηνικό πόλεμο τη Δύση, λέγοντας πως αυτό θα είναι ένα καταστροφικό σενάριο για όλους.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Telegram, έγραψε: «Στο πλαίσιο του πολέμου δι’ αντιπροσώπων που έχουν εξαπολύσει οι δυτικές χώρες με τη Ρωσία, θέλω να διατυπώσω για άλλη μια φορά με μεγάλη σαφήνεια πράγματα που είναι ήδη τόσο προφανή σε όλους τους λογικούς ανθρώπους.

1. Η ενίσχυση της Ουκρανίας από τις χώρες του ΝΑΤΟ με όπλα, η εκπαίδευση των στρατευμάτων της να χρησιμοποιούν δυτικό εξοπλισμό, η αποστολή μισθοφόρων και η διεξαγωγή ασκήσεων από τις χώρες της Συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας αυξάνουν την πιθανότητα μιας άμεσης και ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας αντί για τον “πόλεμο δι’ αντιπροσώπων” τους.

2. Μια τέτοια σύγκρουση ενέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε έναν ολοκληρωμένο πυρηνικό πόλεμο.

3. Αυτό θα είναι ένα καταστροφικό σενάριο για όλους.

Τέλος, κάλεσε τη Δύση, να «μην λέει ψέματα στον εαυτό της και στους άλλους» και να «μην πνίγεται από το σάλιο της στους παροξυσμούς της ρωσοφοβίας».