Τεράστιο πλήγμα δέχονται η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και το κόμμα των Τόρις καθώς όχι μόνο δεν κερδίζει περισσότερες έδρες το κόμμα της – που ήταν ο δεδηλωμένος στόχος – αλλά χάνει και την αυτοδυναμία στη βρετανική Βουλή. Την ίδια ώρα, οι Εργατικοί του Κόρμπιν εμφανίζονται ιδιαίτερα ενισχυμένοι. 

Ads

Με τις 647 από τις 650 έδρες να έχουν ξεκαθαριστεί οι Τόρις της Μέι συγκεντρώνουν 316 έδρες και χάνουν την αυτοδυναμία που χρειάζεται 326. Παράλληλα οι εργατικοί του Κόρμπιν έχουν σημαντικά κέρδη. Συγκεντρώνουν 261 έδρες, δηλαδή 31 παραπάνω από αυτές που είχαν στην απερχόμενη Βουλή. 

Η Μέι χάνει την απόλυτη πλειοψηφία λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το Brexit. Αυτό θα αποτελεί μεγάλη ήττα για τους συντηρητικούς καθώς η Μέι αποφάσισε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ακριβώς για να ενισχύσει την πλειοψηφία της και να αποδυναμώσει τους εργατικούς. 

Σε δηλώσεις τους στις αντίστοιχες προεκλογικές τους περιφέρειες, η Μέι ανέφερε ότι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, οι Συντηρητικοί θα διασφαλίσουν την σταθερότητα της χώρας, ενώ ο Κόρμπιν την κάλεσε να παραιτηθεί.

Ads

Το exit poll

image

  • Συντηρητικό Κόμμα (Κεντροδεξιά): 314 έδρες
  • Εργατικό Κόμμα (Κεντροαριστερά): 266 έδρες
  • Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (Ανεξαρτησία Σκωτίας  – Κεντροαριστερά): 34 έδρες
  • Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (Κέντρο): 14 έδρες

Διαβάστε επίσης

Ζωντανή μετάδοση

Τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών [Συνεχής Ροή]