Η ευρωζώνη χρειάζεται πολύ ισχυρότερη τραπεζική και δημοσιονομική ενοποίηση και ενισχυμένη διακυβέρνηση και ο τρόπος επίτευξης αυτών των στόχων θα οριστεί σε έκθεση των ανώτατων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου των ηγετών της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί στις 28-29 Ιουνίου.
 

Ads

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο έχει στη διάθεσή του το Reuters, «οι πρόσφατες εξελίξεις αποδεικνύουν την ανάγκη να φέρουμε την οικονομική και νομισματική ένωση στο επόμενο στάδιο».
 
«Το νέο στάδιο θα βασίζεται στη βαθύτερη πολιτική ενοποίηση και στον συντονισμό. Υπάρχει ανάγκη για πιο συγκεκριμένα στοιχεία, που επικεντρώνονται γύρω από μια πολύ ισχυρότερη τραπεζική και δημοσιονομική ενοποίηση, που θα υποστηρίζονται από μια ενισχυμένη ευρωπαϊκή διακυβέρνηση», τονίζεται στο προσχέδιο.
 
Το κείμενο των συμπερασμάτων θα συζητηθεί την Πέμπτη από τους απεσταλμένους των χωρών της Ε.Ε.
 
Ζ.Μ. Μπαρόζο: Το φθινόπωρο οι προτάσεις
 
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υποσχέθηκε την Τετάρτη, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι καταρτίζονται και θα υποβληθούν «το φθινόπωρο» προτάσεις σε ό,τι αφορά την τραπεζική ένωση, μια ημέρα αφότου ανακοίνωσε ότι η ένωση αυτή μπορεί να έχει τεθεί σε ισχύ, χωρίς τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, το 2013.
 
«Το φθινόπωρο, η Επιτροπή μπορεί να υποβάλει τις θεμελιώδεις προτάσεις της για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος και την εγγύηση των καταθέσεων με πιο ολοκληρωμένο τρόπο» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανέφερε ο κ. Μπαρόζο.
 
Το σχέδιο της τραπεζικής ένωσης που υποστηρίζει η Επιτροπή βασίζεται σε τρεις πυλώνες: μια ενισχυμένη επιτήρηση του χρηματοοικονομικού συστήματος, μια κοινή εγγυοδοσία για τις τραπεζικές καταθέσεις και έναν κοινό μηχανισμό επίλυσης διαφορών και κρίσεων στον τραπεζικό τομέα.
 
Τασσόμενος στην ομιλία του στο Στρασβούργο υπέρ μιας «τραπεζικής ένωσης και μιας δημοσιονομικής ένωσης», ο Μπαρόζο υποστήριξε ότι η Επιτροπή θεωρεί πως είναι «βασικό να συνεχιστεί η διαδικασία με όλα τα κράτη» μέλη της ΕΕ».
 
«Έχουμε ανάγκη περισσότερη ολοκλήρωση στην Ευρωζώνη, αλλά σε καμιά περίπτωση αυτό δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως εναλλακτική οδός σε ό,τι αφορά την εσωτερική αγορά ή την Ένωση», σημείωσε.
 
«Δεν υπάρχει παρά μία Ένωση, ένα Κοινοβούλιο, μία Επιτροπή. Ο κατακερματισμός είναι αδύνατος», σημείωσε, υποστηρίζοντας πως «η χρηματοοικονομική σταθερότητα και η ευημερία χάρη στη νομισματική ένωση αποτελούν κοινούς μας στόχους».