Πρόστιμο 500.000 λίρες (δηλαδή 700.000 ευρώ) θα πληρώσει το Facebook στη Βρετανία για το πολύκροτο σκάνδαλο της Cambridge Analytica. 

Ads

Το πρόστιμο επιβλήθηκε από το βρετανικό Γραφείο Επιτροπείας των Πληροφοριών (ICO) και αφορά την απόκτηση με παράνομο τρόπο, από την εταιρεία της Cambridge Analytica, των προσωπικών δεδομένων 87 εκατ. χρηστών του Facebook. Τα στοιχεία αυτά  χρησιμοποιήθηκαν για πολιτικές διαφημίσεις και προβολή υποψηφίων τόσο στη Βρετανία, όσο και στις ΗΠΑ επηρεάζοντας ενδεχομένως και το εκλογικό αποτέλεσμα. 

Αν και το πρόστιμο είναι σχετικά μικρό, αναλογικά με τα κέρδη της εταιρείας του Facebook, είναι το μέγιστο που μπορεί να επιβάλει η βρετανική αρχή για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η Facebook είχε αρχικά προσφύγει κατά της επιβολής προστίμου, αλλά τελικά, έπειτα από συμφωνία με την ICO, δέχθηκε να το καταβάλει. Πρόστιμο ύψους 5 εκατ. δολαρίων πλήρωσε η Facebook στις ΗΠΑ για το ίδιο σκάνδαλο.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε πρώτη φορά το 2015, προκαλώντας τεράστια διεθνή κατακραυγή, αλλά και μεγάλες ζημιές στη χρηματιστηριακή αξία της Facebook, καθώς η Cambridge Analytica απέκτησε πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών του διαδικτυακού κολοσσού χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Επίσης, έφερε ξανά στο προσκήνιο και με επίταση το ζήτημα της προστασίας της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο, τροφοδοτώντας μαζικές εκκλήσεις για αυστηρότερες ρυθμίσεις.

Ads