Εικόνες πανικού και απόγνωσης έρχονται από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου Αφγανοί και ξένοι υπήκοοι βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες και προσπαθούν να διαφύγουν από τη χώρα και από τους Ταλιμπάν.

Ads

Απελπισμένοι Αφγανοί πολίτες στοιβάζονται σε αεροπλάνα, περιμένουν με τις ώρες κάποια πτήση που θα τους πάρει, δίνουν τα μωρά τους σε Αμερικανούς στρατιώτες για να τα περάσουν έξω από τα σύνορα, φέρνοντας στο μυαλό μας εικόνες πολέμου.

Όπως μετάδωσε πριν από λίγο η δημοσιογράφος Κλαρίσα Γουόρντ του CNN, περίπου 10.000 άνθρωποι έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία αλλά δεν μπορούν να αναχωρήσουν από το διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, καθώς το Κατάρ έχει φτάσει στην ικανότητά του να δέχεται επιπλέον Αφγανούς.

Η δημοσιογράφος ανέφερε ότι την Παρασκευή καμία Αμερικανική πτήση δεν είχε φύγει από την Καμπούλ σε διάστημα οκτώ ωρών. Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η παύση των αμερικανικών πτήσεων στην Καμπούλ θα αρθεί και οι πτήσεις θα συνεχιστούν σύντομα.

Ads

Το CNN μετέδωσε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει νέες τοποθεσίες, μεταξύ άλλων στην Ευρώπη, για τη μετεγκατάσταση Αφγανών, καθώς πολλές από τις πτήσεις εκκένωσης της αμερικανικής κυβέρνησης ταξίδευαν στο Κατάρ, αλλά έχουν επιβραδυνθεί καθώς έχει φτάσει τη χωρητικότητά του για τη φιλοξενία ανθρώπων.

Η εικόνα που έγινε viral

Μια εικόνα που έχει γίνει viral τις τελευταίες ώρες δείχνει στοιβαγμένους εκατοντάδες Αφγανούς, ακόμη και στο δάπεδο του αεροσκάφους, σε μεταγωγικό αεροσκάφος, το οποίο σύμφωνα με το Πεντάγωνο, μετέφερε ένα συνολικό αριθμό-ρεκόρ 823 επιβατών.

Μια πρώτη εκτίμηση που έκανε λόγο για 640 επιβάτες που μεταφέρθηκαν με πούλμαν στον διάδρομο αποπροσγείωσης δεν περιελάμβανε τα 183 παιδιά, πολλά από τα οποία κάθονταν στα γόνατα των γονιών τους, αιτιολόγησε η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση.

Πρόκειται για αριθμό-ρεκόρ για ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-17 Globemaster III, υπερδιπλάσιο της κανονικής χωρητικότητας αυτού του μεγάλου αεροπλάνου.

Το Πεντάγωνο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν διευκρίνισε τον αριθμό των μελών του πληρώματος που βρίσκονταν στο κατάμεστο αεροπλάνο, που απογειώθηκε την Κυριακή, σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

Το αεροπλάνο «μετέφερε με πλήρη ασφάλεια 823 Αφγανούς από το διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι», δήλωσε η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση που ήδη την Τρίτη είχε προσπαθήσει να αμβλύνει την επίσπευση και το χάος που επικρατούσε σε σχέση με τους απεγκλωβισμούς αυτούς.

Η φωτογραφία αυτή «μαρτυρά την ανθρωπιά των στρατιωτών μας στην αποστολή τους», είχε δηλώσει ο στρατηγός Χανκ Τέιλορ εκ μέρους του Πενταγώνου.

Το διάγγελμα Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αντιμέτωπος με σφοδρές επικρίσεις για τη διαχείριση της αμερικανικής αποχώρησης από το Αφγανιστάν, που έχει προκαλέσει χάος, απευθύνθηκε με νέο διάγγελμα στον αμερικανικό λαό, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, σχετικά με τις προσπάθειες απομάκρυνσης Αμερικανών και Αφγανών πολιτών.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να απομακρύνουν χιλιάδες ανθρώπους από το Αφγανιστάν έως την προθεσμία της 31ης Αυγούστου, αν και ο Μπάιντεν δήλωσε αυτήν την εβδομάδα πως τα αμερικανικά στρατεύματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, τα οποία παρέχουν ασφάλεια για τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών, θα μπορούσαν να μείνουν για μεγαλύτερο διάστημα, εάν κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές υποστηρίζουν ότι ο Μπάιντεν δεν ενήργησε αρκετά γρήγορα για να απομακρύνει τους ευάλωτους ανθρώπους από το Αφγανιστάν, μπροστά στην ταχεία προέλαση των Ταλιμπάν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι έχει εργαστεί για να βγουν από το Αφγανιστάν 204 Αμερικανοί δημοσιογράφοι.

«Θέλω να παρέχω στον αμερικανικό λαό σύντομη ενημέρωση για όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν» είπε ο Τζο Μπάιντεν που είχε δίπλα του την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν. Όπως είπε, από τη Δευτέρα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος αναφορικά με την επιχείριση εκκένωσης πολιτών από την Καμπούλ.

Ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε πως η η επιχείρηση εκκένωσης είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο δύσκολες όλων των εποχών και η μόνη χώρα στον κόσμο που μπορεί να τη διεξάγει είναι η Αμερική.

«Οι ΗΠΑ μένουν πιστές στις δεσμεύσεις τους που έκαναν σε αυτούς τους ανθρώπους και άλλους ευάλωτους πληθυσμούς, όπως γυναίκες και δημοσιογράφους» σημείωσε στη συνέχεια, σχολιάζοντας τις προσπάθειες να απεγκλωβιστούν Αμερικανοί, αλλά και Αφγανοί πολίτες.

«Αυξήσαμε τον αριθμό των ανθρώπων που αποχωρούν από τη χώρα» υποστήριξε ο Τζο Μπάιντεν. Παρότι οι πτήσεις πάγωσαν για μικρό χρονικό διάστημα, όπως είπε, ο διοικητής μας στην Καμπούλ έλαβε εντολή ώστε να ξεκινήσουν και πάλι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ διευκολύνουν τις πτήσεις για συμμάχους και συνεργάτες. «Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες πριν ολοκληρώσουμε την αποχώρησή μας» πρόσθεσε.

«Όποιος Αμερικανός θέλει να γυρίσει σπίτι, θα σας φέρουμε σπίτι» είπε ο Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο, πρόσθεσε: «η επιχείρηση είναι επικίνδυνη, δεν μπορώ να υποσχεθώ το αποτέλεσμα της, ότι δεν θα υπάρχουν απώλειες».

Ο Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ που διεξάγουν αυτή την επιχείριση στο Αφγανιστάν, ενώ σημείωσε πως βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους Ταλιμπάν, ώστε κάθε Αμερικανός που θέλει να αποχωρήσει να φτάσει στο αεροδρόμιο.

«Το ξεκαθαρίσαμε στους Ταλιμπάν πως κάθε επίθεση θα έχει άμεση και ισχυρή απάντηση» επανέλαβε ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε επίσης, πως το Αφγανιστάν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως βάση τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ ή τους συμμάχους της.

Επικοινωνία Μπάιντεν με Ευρωπαίους συμμάχους

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως τις τελευταίες τρεις μέρες μίλησε με τους Τζόνσον, Μέρκελ και Μακρόν. «Όλοι συμφωνήσαμε και θα συναντηθούμε στα πλαίσια της G7 την επόμενη εβδομάδα» είπε, ώστε να διασφαλίσουμε την κοινή μας απάντηση στο θέμα.

«Η περασμένη εβδομάδα ήταν μια δύσκολη εβδομάδα» παρατήρησε ο Τζο Μπάιντεν και πρόσθεσε πως είναι κατανοητός ο φόβος, η θλίψη και η αβεβαιότητα για όσα θα έρθουν στη συνέχεια. «Δεν πιστεύω κανείς να είδε αυτές τις εικόνες και δεν ένιωσε θλίψη σε ανθρωπιστικό επίπεδο» είπε.

«Οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ βρίσκονται στο πλευρό μας»

«Μιλούσα κάθε μέρα με τους διοικούντες στο πεδίο και τους ξεκαθάρισα πως θα λάβουν όλα όσα χρειάζονται για να διεξάγουν τις επιχειρήσεις» τόνισε ο Τζο Μπάιντεν και πρόσθεσε: «Οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ βρίσκονται στο πλευρό μας» είπε.

Ο Τζο Μπάιντεν εξήγησε πως θα υπάρχει χρόνος να ασκηθεί κριτική στην επιχείριση, αλλά τώρα θέλει να επικεντρωθεί σε όσα γίνονται στο πεδίο. «Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τον αμερικανικό λαό για το σημείο που βρίσκονται οι επιχειρήσεις» συνέχισε.

«Και όταν τελειώσει αυτό θα βάλουμε ένα τέλος σε 20 χρόνια στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν» είπε πριν ξεκινήσει να δέχεται ερωτήσεις δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο.

Λευκός Οίκος: Δεν ξέρουμε πόσοι Αμερικανοί βρίσκονται στο Αφγανιστάν

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν γνωρίζει ακριβώς πόσοι Αμερικανοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα η διευθύντρια επικοινωνιών του Λευκού Οίκου.

«Δεν έχουμε ακριβή αριθμό και υπάρχει λόγος για αυτό», είπε η Κέιτ Μπέντινγκφιλντ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNNi, εξηγώντας πως αυτό συμβαίνει εν μέρει διότι η τωρινή καταμέτρηση «περιλαμβάνει ανθρώπους που ενδέχεται να έχουν φύγει από τη χώρα, που ενδεχομένως έχουν φύγει τους τελευταίους 6 μήνες».

Οι εκτιμήσεις πάντως για τους εναπομείναντες Αμερικανούς ποικίλλουν. Σύμφωνα με την Washington Post, αξιωματούχοι εθνικής ασφαλείας ανέφεραν σε μια διακομματική ομάδα της Γερουσίας την Τρίτη πως περίπου 10.000 με 15.000 Αμερικανοί πολίτες βρίσκονται στο Αφγανιστάν.

Την Τρίτη ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε πως πιστεύεται ότι ο αριθμός των Αμερικανών υπηκόων ανέρχεται μεταξύ 5.000 και 10.000 στην περιοχή της Καμπούλ.