Ads

Ακύρωση των προγραμματισμένων πτήσεων και ακινητοποίηση των αεροσκαφών της αποφάσισε η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία Qantas, έως ότου επιλυθούν οι διαφορές με τα συνδικάτα των εργαζομένων της.

Από σήμερα, δεν θα γίνονται αναχωρήσεις, ούτε προς εγχώριους ούτε προς διεθνείς προορισμούς.

Στο μεταξύ, περισσότεροι από 13.000 επιβάτες είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν με την Qantas το προσεχές 24ωρο, ενώ περίπου 1.300 από αυτούς βρίσκονταν ήδη στους χώρους αναμονής των αεροδρομίων όταν ανακοινώθηκε η αναστολή της λειτουργίας της.

Ads

«Παίρνω τη γενναία και πολύ δύσκολη απόφαση να καθηλώσω στο έδαφος τα αεροσκάφη μας για όσο διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην αντιπαράθεση με τα σωματεία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλαν Τζόις.

Από την άλλη πλευρά, το σωματείο των πιλότων χαρακτήρισε «άνευ προηγουμένου» την απόφαση της διοίκησης και εκτίμησε ότι η κίνηση εξαναγκάζει σε κυβερνητική παρέμβαση.

Η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία καλείται να αντιμετωπίσει, κατά τη διάρκεια  των τελευταίων μηνών, τις επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της, στις οποίες συμμετέχουν μεταξύ άλλων πιλότοι και μηχανικοί, και έχουν κόστος άνω των 11 εκατομμυρίων ευρώ την εβδομάδα.

Οι σχέσεις της διοίκησης με τους εργαζομένους επιδεινώθηκαν τον Αύγουστο, έπειτα από την ανακοίνωση ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης της εταιρείας και ανάθεσης υπηρεσιών σε τρίτες εταιρείες.

Τα συνδικάτα αντέδρασαν έντονα, θεωρώντας ότι οι αλλαγές θα έχουν ως αποτέλεσμα την περικοπή θέσεων εργασίας.

Την ανησυχία του για την αναστολή της λειτουργίας της Qantas εξέφρασε ο Αυστραλός υπουργός μεταφορών, Άντονι Αλμπανέζ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης της κυβέρνησης στο θέμα.

Στο μεταξύ, η εταιρεία Virgin Australia ανακοίνωσε ότι θα εξυπηρετεί επιβάτες της Qantas, όπου αυτό είναι δυνατόν, αυξάνοντας, παράλληλα, τις δικές της πτήσεις.

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Qantas δείχνει αποφασισμένος να τηρήσει την απόφασή του, επισημαίνοντας ότι η υποχώρηση στις απαιτήσεις των σωματείων «θα κατέστρεφε την εταιρεία μακροπρόθεσμα».