Πρόσκληση στους ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να τον συναντήσουν στο Λευκό Οίκο στα μέσα Νοεμβρίου έκανε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν θέλει να περάσει «δύο χρόνια καυγαδίζοντας» με τους νικητές των ενδιάμεσων εκλογών της περασμένης Τρίτης.

Ads

Έχω ήδη προσκαλέσει τους Μιτς Μακόνελ και Τζον Μπόνερ, Χάρι Ρέιντ και Νάνσι Πελόζι σε συνάντηση εδώ κατά την πρώτη εβδομάδα” της τελευταίας συνεδρίασης του απερχόμενου Κογκρέσου, στις 18 Νοεμβρίου, διευκρίνισε ο Ομπάμα.

Ο Ρεπουμπλικάνος Μπόνερ αναμένεται να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ η Νάνσι Πελόζι των Δημοκρατικών είναι η νύν πρόεδρος. Ο Μακόνελ είναι ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, ενώ ο Δημοκρατικός Χάρι Ρέιντ είναι πρόεδρος της Γερουσίας.

«Είναι μια συνάντηση κατά την οποία θέλω να μιλήσουμε σε βάθος για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να κάνουμε να προοδεύσει το πρόγραμμα των Αμερικανών. Αυτό δεν θα γίνει μόνον για τη φωτογραφία», προσέθεσε ο Ομπάμα.

Ads

Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε ακινησίας στις ανώτατες βαθμίδες της ιεραρχίας του κράτους, μεταξύ ενός Λευκού Οίκου τον οποίο κατέχουν οι Δημοκρατικοί και ενός Κογκρέσου στο οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι κατέχουν εφεξής τη Βουλή των Αντιπροσώπων και έχουν μειώσει την πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

Καταλήγοντας, ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα του οι τελευταίες πολιτικές ανακατατάξεις να μην επηρεάσουν τη ρωσοαμερικανική συνθήκη πυρηνικού αφοπλισμού, τη «νέα START» και ότι τελικά αυτή θα μπορέσει να επικυρωθεί στο Κογκρέσο πριν από τη λειτουργία τον Ιανουάριο του νέου κοινοβουλίου που εκλέχτηκε στις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης.