Τέλος στην ελεύθερη διέλευση προσφύγων και μεταναστών από τα εδάφη της Ελλάδας και άλλων βαλκανικών κρατών θα επιδιώξει να θέσει η Κομισιόν στη μίνι-σύνοδο που έχει συγκαλέσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Κυριακή, σύμφωνα την «Wall Street Journal».

Ads

Στη μίνι – σύνοδο θα συμμετέχουν Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Αυστρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία και ΠΓΔΜ. Πρόκειται για τις χώρες που έχουν δεχτεί τη μεγαλύτερη πίεση από τις προσφυγικές ροές, που συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Wall Street Journal, που επικαλείται το προσχέδιο της μίνι συνόδου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα και τους ηγέτες των υπόλοιπων χωρών να σταματήσουν την ανεξέλεγκτη προώθηση των προσφύγων προς τις κεντρικές και βόρειες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες αποτελούν και τον τελικό προορισμό των προσφύγων.

«Οι ηγέτες δεσμεύονται να αποφύγουν τη διευκόλυνση της μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα μιας άλλης χώρας της περιοχής χωρίς τη συναίνεση αυτής της χώρας. Η πολιτική του να [στέλνουμε] πρόσφυγες σε μια γειτονική χώρα δεν είναι αποδεκτή», αναφέρεται σύμφωνα με την Wall Street Journal. Επιπλέον η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες «πρώτης γραμμής» θα κληθούν να καταγράψουν κάθε πρόσφυγα που περνάει τα σύνορα καταχωρώντας τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Ads