Τουλάχιστον 440 παιδιά, εκ των οποίων 35 μωρά, και 33 έγκυες γυναίκες έχασαν τη ζωή τους στα σύνορα της Ευρώπης αλλά και εντός της, από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2021 στην προσπάθεια να φτάσουν στην Ευρώπη, όπως διαπιστώνει το πανευρωπαϊκό δίκτυο δημοσιογράφων Lost in Εurope.

Ads

Τα παραπάνω προκύπτουν από την επεξεργασία των στοιχείων της λίστας της καμπάνιας του Δικτύου United for Intercultural Action, με τίτλο «Θανατηφόρες Πολιτικές της Ευρώπης – Φρούριο». Το δίκτυο United, καταγράφει σε μια λίστα, η οποία ανανεώνεται κάθε χρόνο, τους θανάτους προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη. Συγκροτήθηκε από το 1993 ύστερα από ένα σεμινάριο εναντίον του ρατσισμού στο Συμβούλιο της Ευρώπης

«Το 1993, μέσω του δικτύου, λάβαμε μικρά αποκόμματα εφημερίδων για ανθρώπους που πνίγονταν στον ποταμό Νάισε μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας. Παρατηρήσαμε ότι δεν ήταν μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά μια τραγωδία εν εξελίξει, έτσι ξεκινήσαμε να τα καταγράφουμε σε μια βάση δεδομένων. Από τότε μέχρι σήμερα η γραμματεία του δικτύου United (προσωπικό και εθελοντές) έχει καταγράψει στην βάση δεδομένων 44.764 θανάτους» αναφέρει στο Lost in Europe ο Geert Ates, συντονιστής της καμπάνιας και διευθυντής του United.

Τα στοιχεία αυτά, προκύπτουν από τις περιπτώσεις που δημοσιεύονται στα ΜΜΕ κάθε χώρας. Επομένως, εύλογα μπορεί να υποθέσεις κανείς πως ο πραγματικός αριθμός των μπορεί να είναι μεγαλύτερος. Αξίζει να σημειωθεί πως η λίστα περιλαμβάνει θανάτους όχι μόνο στα σύνορα κάθε χώρας, αλλά και μέσα σε χώρους κράτησης ή φιλοξενίας, καθώς και αυτοκτονίες.

Ads

57 νεκρά παιδιά στην Ελλάδα

Όσον αφορά την περίοδο 2018 – Ιούνιος 2021, όπως αναφέρει η Έλλη Ζώτου στην Αυγή, στην Ελλάδα καταγράφονται οι θάνατοι 57 παιδιών, όπου στην πλειονότητά τους (όλα πλην 9) αφορούν τα σύνορα της χώρας με την Τουρκία, χερσαία και θαλάσσια, δηλαδή τα σύνορα της Ε.Ε.

Τα περισσότερα αφορούν ναυάγια, ενώ και στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο Έβρος. Οι 9 αυτοί θάνατοι που καταγράφονται εκτός συνόρων αφορούν θανάτους είτε μέσα σε κέντρο όπου ζούσε το παιδί με τους γονείς του, είτε τροχαία δυστυχήματα (6 θάνατοι), στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

ΔΟΜ: 1 στα 4 παιδιά πεθαίνουν στη Μεσόγειο

Με το πρόγραμμα Missing Migrants, από το 2014, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) καταγράφει τους θανάτους των πληθυσμών που βρίσκονται σε κίνηση. Τα στοιχεία του οργανισμού συνδυάζουν τους δημοσιευμένους θανάτους στα ΜΜΕ και στοιχεία από τις εθνικές αρχές. Ωστόσο, δεν περιλαμβάνει τους καταγεγραμμένους θανάτους μέσα σε κέντρα κράτησης ή άλλες δομές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ λοιπόν, το 25% των παιδιών που πεθαίνουν κατά τη διάρκεια των ταξιδιών αφορά τη Μεσόγειο και ακόμα ένα 22% τη βόρεια Αφρική. Σημειώνεται ότι ο ΔΟΜ κρατάει ξεχωριστά στοιχεία για τους θανάτους στη Μεσόγειο και ξεχωριστά για τους θανάτους σε όλη την Ευρώπη.