Την προσφυγή της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ βλέπουν και μάλιστα εντός των επόμενων δυο εβδομάδων βλέπουν αναλυτές της Axa Investment Managers, καθώς όπως επισημαίνουν το κόστος του κρατικού δανεισμού έχει ξεπεράσει τα ανεκτά επίπεδα. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους Financial Times, η Πορτογαλία βρίσκεται σε διαμάχη με τη Γερμανία και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά σχετικά με την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Εν τω μεταξύ συνάντηση με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ είχε σήμερα ο Πορτογάλος πρωθυπουργός. Πρόσθετες οικονομικές μεταρρυθμίσεις ζήτησε από τη Λισαβόνα η Μέρκελ. «Η Πορτογαλία δεν χρειάζεται εξωτερική βοήθεια» επιμένει ο Σόκρατες.

Ads

«Το κόστος δανεισμού είναι πολύ υψηλό» για την Πορτογαλία, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Κρίστοφερ Ίγκο, επικεφαλής επενδύσεων της μονάδας σταθερού εισοδήματος της τέταρτης μεγαλύτερης γαλλικής εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων, Axa. Επιπλέον υποστήριξε πως η Ιρλανδία και η Ελλάδα χρειάστηκε να καταφύγουν στον μηχανισμό στήριξης όταν το κόστος δανεισμού ανήλθε σε υψηλό επίπεδο, με το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου αναφοράς να υπερβαίνει το 7%. Η Πορτογαλία σύμφωνα με τον ίδιο θα ακολουθήσει καθώς το επιτόκιο έχει ξεπεράσει αυτό το επίπεδο.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας ανήλθε στο 7,64% στις 10 Φεβρουαρίου, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από την ένταξη της χώρας στο ευρώ. Σήμερα, Τετάρτη, διαμορφώνεται στο 7,45%. Βρίσκεται στο επίπεδο αυτό από 4 Φεβρουαρίου. Η Ελλάδα προσέφυγε στο μηχανισμό διάσωσης μέσα σε 17 ημέρες από τη στιγμή που πέρασε το 7% ενώ λιγότερο από ένα μήνα χρειάστηκε και η Ιρλανδία.

Εν τω μεταξύ, η Πορτογαλία βρίσκεται σε διαμάχη με τη Γερμανία και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά σχετικά με την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η διαμάχη έγκειται στην άρνηση της Γερμανίας της πρότασης που υποστηρίζει η Πορτογαλία μαζί με άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης να επιτραπεί στο ΕΤΧΣ να αγοράζει ομόλογα των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη χρηματοδότησή τους από τις αγορές.

Ads

Επιπλέον επισημαίνεται ότι υπάρχουν χώρες της Ευρωζώνης που θεωρούν ότι η Πορτογαλία δεν έχει κάνει αρκετά για να «τιθασεύσει» τα δημοσιονομικά της πράγμα που μπορεί να αποβεί μοιραίο στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας συνολικής λύσης στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Από την πλευρά του ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, κ. Σόκρατες δηλώνει αποφασισμένος να αντισταθεί στις πιέσεις που δέχεται για την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ. Σε δηλώσεις που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα είχε πει ότι «η Ευρώπη έχει κάνει ήδη πολλά λάθη, μη αναγνωρίζοντας ότι η απάντηση στην κρίση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή, γιατί το πρόβλημα είναι συστημικό».

Συνάντηση Σόκρατες – Μέρκελ

«Θαρραλέες» χαρακτήρισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρά η πορτογαλική κυβέρνηση, μετά τη συνάντηση της με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό την Τετάρτη, καλώντας ωστόσο τη Λισαβόνα να υιοθετήσει και πρόσθετες αλλαγές. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση της Γερμανίας πως η Πορτογαλία θα πάρει τις σωστές αποφάσεις.

Απ’ την πλευρά του, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του με την καγκελάριο, σημείωσε ότι «προσεχώς η ΕΕ θα δώσει κοινή απάντηση στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη», ενώ τάχθηκε υπέρ του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας που προτείνει το Βερολίνο, επισημαίνοντας πως θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη σύγκλιση τα μέλη της ΕΕ. Τόνισε δε πως η Πορτογαλία δεν χρειάζεται εξωτερική βοήθεια.