Την κατάθεση προσφυγής από την κυβέρνηση της Πολιτείας Βιρτζίνια κατά μίας πρόβλεψης του νόμου για τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ενέκρινε σήμερα ομοσπονδιακός δικαστής. Πρόκειται για τη διάταξη που υποχρεώνει κάθε αμερικανό να έχει ασφαλιστική κάλυψη, προβλέποντας κυρώσεις για το αντίθετο.

Ads

Η κυβέρνηση της Βιρτζίνια επιχειρηματολογεί πως πρόκειται για εξαναγκασμό ενός προσώπου να αγοράσει κάτι παρά τη θέλησή του, μία κατάσταση που απαγορεύεται ρητώς από το αμερικανικό εμπορικό δίκαιο.

Ο νόμος εγκρίθηκε τέλη Μαρτίου και είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο τάσσεται υπέρ της νομιμότητας τέτοιων προσφυγών σε μία αμερικανική Πολιτεία η οποία έχει ξεκινήσει την σχετική εφαρμογή των διατάξεων.

Στην απόφασή του, αντίγραφο της οποίας προμηθεύθηκε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο, ο δικαστής Χένρι Χάντσον εκτιμά πως «τα επιχειρήματα που αναπτύσσουν αμφότερες οι πλευρές» επαρκούν για να υποστηρίξουν την έγκριση της προσφυγής.

Ads

Η κυβέρνηση Ομπάμα αντιπαραθέτει ότι «καθένας θα έχει σε κάποια στιγμή του βίου του την ανάγκη ιατρικής φροντίδας, και είτε το θέλει, είτε όχι καθένας μας είναι σημερινός, ή αυριανός παράγοντας του συστήματος υγείας». Η κυβέρνηση εξηγεί επίσης πως «για να εξασφαλισθεί πως κάθε πρόσωπο δύναται να πληρώσει μία υγειονομική κάλυψη» το ομοσπονδιακό κράτος έχει ανάγκη τη συμμετοχή όλων, εξ ού και η ρήτρα για την υποχρεωτική ασφάλιση κάθε Αμερικανού.