Προς τα κάτω αναθεωρείται το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ για φέτος, «χάρη σε ανώτερα του αναμενόμενου έσοδα και χαμηλότερες των εκτιμηθέντων αρχικώς δαπάνες, με φροντίδα και το ’12 αυτές να παραμείνουν χαμηλές» -(8,8% του ΑΕΠ, συνολικά 1.316 δισ.δολ., έκπτωση 20% του αρχικώς προβλεφθέντος ελλείμματος), ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Ads

Πρόσθεσε ακόμη ότι το ίδιο ισχύει και για του χρόνου (πρόβλεψη για έλλειμμα σε ποσοστό 6,1% του ΑΕΠ, επαναφορά του κάτω από τα 1.000 δισ.δολ.).

Ο Λευκός Οίκος αναθεώρησε εξίσου προς τα κάτω την πρόβλεψη στο ίδιο χρονικό διάστημα για τηνανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας (φέτος ανάπτυξη με ρυθμό 2,1%, σε σχέση με το αρχικώς προβλεφθέν 3,1%), έναντι ρυθμού ανάπτυξης 3,3% για όλο το 2012 (σε σχέση με το αρχικώς προβλεφθέν 4%).

Υπενθυμίζεται ότι το τρέχον οικονομικό έτος στις ΗΠΑ λήγει την 30η Σεπτεμβρίου.

Ads

Για το τελικό τρίμηνο του έτους (Οκτώβριος-Δεκέμβριος) ο Λευκός Οίκος αναμένει η ανεργία να διακυμανθεί σε ποσοστό 8,2% του ‘ενεργού’ πληθυσμού, δηλαδή σχεδόν μία ολόκληρη εκατοστιαία μονάδα (0,9%) κατώτερη, εκείνης που καταγράφηκε φέτος τον Ιούλιο.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της διεύθυνσης Ομοσπονδιακού προϋπολογισμού στον Λευκό Οίκο, Τζακ Λιού, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε νωρίτερα σήμερα, ανέφερε ότι από τα υπάρχοντα αριθμητικά δεδομένα αναδεικνύεται, σαφώς, η αναγκαιότητα «να δοθεί μια δυναμική αναπτυξιακή ώθηση» στην αμερικανική οικονομία.