Προς σταδιακή επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου και πετροχημικών από το Ιράν προσανατολίζεται η ΕΕ, σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters χωρίς να τους κατονομάσει. Όπως επισημαίνει διπλωμάτης, φαίνεται ότι θα προκύψει συμφωνία προς την κατεύθυνση επιβολής εμπάργκο στο πετρέλαιο μετά από έξι μήνες, και της επιβολής εμπάργκο στα πετροχημικά μετά από τρεις.

Ads

 

Παράλληλα, είναι πιθανό να συμφωνηθεί να επιτραπεί στις ευρωπαϊκές οντότητες στις οποίες χρωστούν ιρανικές εταιρείες να λαμβάνουν πληρωμές σε πετρέλαιο.
 
Κίνδυνο στρατιωτικής κλιμάκωσης στο Ιράν βλέπει η Ρωσία
 
Για κίνδυνο «στρατιωτικής κλιμάκωσης» στο Ιράν έκανε λόγο ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, υποστηρίζοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχονται πιέσεις από το Ισραήλ με στόχο την αλλαγή του ιρανικού καθεστώτος.
 
«Υπάρχει κίνδυνος στρατιωτικής κλιμάκωσης στη διαμάχη και προς αυτήν την κατεύθυνση ωθεί το Ισραήλ τους Αμερικανούς», τόνισε ο Πατρούσεφ σε συνέντευξή του σήμερα στην εφημερίδα Kommersant.
 
«Οι ΗΠΑ θεωρούν το Ιράν ως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα. Θα ήθελαν να μετατρέψουν την Τεχεράνη από εχθρό σε πιστό εταίρο και για το λόγο αυτό να αλλάξουν με κάθε μέσο το υπάρχον καθεστώς», πρόσθεσε ο ίδιος.
 
«Επέβαλαν οικονομικό εμπάργκο και προσέφεραν τεράστια βοήθεια στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης», συνέχισε ο Ρώσος αξιωματούχος.
 
«Ακούμε εδώ και χρόνια πως οι Ιρανοί θα κατασκευάσουν, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, μια ατομική βόμβα, αλλά κανείς δεν έχει ακόμα αποδείξει ότι υπάρχει στρατιωτικό σκέλος στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά ο Πατρούσεφ.
 
Ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας αναφέρθηκε και στη Συρία: «Θέλουν να τιμωρήσουν την Δαμασκό, όχι τόσο για την καταστολή του αντικαθεστωτικού κινήματος, αλλά για την άρνηση της να αποκηρύξει τις σχέσεις της με την Τεχεράνη» επεσήμανε.