Η παραγωγή ρυζιού το 2023 πρόκειται να σημειώσει την μεγαλύτερη πτώση της εδώ και δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τη Fitch Solutions.

Ads

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πιο εμφανής αντίκτυπος του παγκόσμιου ελλείμματος ρυζιού ήταν, και εξακολουθεί να είναι, οι υψηλές τιμές του ρυζιού εδώ και μια δεκαετία», δήλωσε στο CNBC ο αναλυτής εμπορευμάτων της Fitch Solutions, Τσαρλς Χαρτ.

Υπάρχει κρίση στην  προσφορά ρυζιού ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και των κλιματικών συνθηκών σε οικονομίες που παράγουν ρύζι, όπως η Κίνα και το Πακιστάν.

Ειδικότερα, από την Κίνα μέχρι τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η παραγωγή ρυζιού μειώνεται και ανεβάζει τις τιμές για περισσότερους από 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην Ασία και τον Ειρηνικό, όπου καταναλώνεται το 90% της παγκόσμιας παραγωγής ρυζιού.

Ads

Η παγκόσμια αγορά ρυζιού πρόκειται να σημειώσει το μεγαλύτερο έλλειμμα των τελευταίων δύο δεκαετιών το 2023, σύμφωνα με τη Fitch Solutions.

Και ένα έλλειμμα αυτού του μεγέθους για ένα από τα πιο καλλιεργημένα σιτηρά στον κόσμο θα βλάψει τους μεγάλους εισαγωγείς, είπαν αναλυτές στο CNBC.

Οι τιμές του ρυζιού αναμένεται να παραμείνουν χαμηλές μέχρι το 2024, σύμφωνα με έκθεση της Fitch Solutions Country Risk & Industry Research.

Η τιμή του ρυζιού ήταν κατά μέσο όρο 17,30 δολάρια ανά cwt (σσ: μονάδα μέτρησης για προϊόντα όπως το ρύζι) έως το 2023 και θα μειωθεί μόνο στα 14,50 δολάρια ανά cwt το 2024, σύμφωνα με την έκθεση.

Το παγκόσμιο έλλειμμα για το 2022/2023 θα ανέλθει σε 8,7 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με την πρόβλεψη της έκθεσης.

Αυτό θα σήμαινε το μεγαλύτερο παγκόσμιο έλλειμμα ρυζιού από το 2003/2004, όταν οι παγκόσμιες αγορές ρυζιού δημιούργησαν έλλειμμα 18,6 εκατομμυρίων τόνων, είπε ο Χαρτ.

Το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, εκτάσεις καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη μεγαλύτερη παραγωγό ρυζιού στον κόσμο, στην Κίνα, χτυπήθηκαν από έντονες καλοκαιρινές βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

Οι συσσωρευμένες βροχοπτώσεις στην επαρχία Guangxi και Guangdong της χώρας, τους κύριους κόμβους παραγωγής ρυζιού της Κίνας, ήταν οι δεύτερες υψηλότερες σε τουλάχιστον 20 χρόνια, σύμφωνα με την εταιρεία γεωργικών αναλύσεων Gro Intelligence.

Ομοίως, το Πακιστάν – το οποίο αντιπροσωπεύει το 7,6% του παγκόσμιου εμπορίου ρυζιού – είδε την ετήσια παραγωγή να βυθίζεται κατά 31% από έτος σε έτος λόγω των σοβαρών πλημμυρών πέρυσι, δήλωσε το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), χαρακτηρίζοντας τον αντίκτυπο ως «ακόμη χειρότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν».

«Η παγκόσμια αγορά εξαγωγών ρυζιού, η οποία είναι συνήθως πιο σφιχτή από αυτή των άλλων μεγάλων σιτηρών… έχει επηρεαστεί από τον περιορισμό των εξαγωγών της Ινδίας», δήλωσε ο Hart της Fitch Solutions.

Η Ινδία απαγόρευσε τις εξαγωγές σπασμένου ρυζιού τον Σεπτέμβριο, μια κίνηση που είπε ο Χαρτ ήταν «μείζονος σημασίας κινητήριος μοχλός τιμών» για το ρύζι.

Ωστόσο, η έλλειψη μπορεί σύντομα να ανήκει στο παρελθόν.

Η Fitch Solutions εκτιμά ότι η παγκόσμια αγορά ρυζιού θα επιστρέψει σε «σχεδόν ισορροπημένη θέση το 2023/24».

«Πιστεύουμε ότι η αγορά ρυζιού θα επιστρέψει σε πλεόνασμα το 2024/25 και στη συνέχεια θα συνεχίσει να χαλαρώνει μεσοπρόθεσμα».

Η Fitch προβλέπει περαιτέρω ότι οι τιμές του ρυζιού θα μπορούσαν να μειωθούν σχεδόν κατά 10% στα 15,50 δολάρια ανά cwt το 2024.

«Η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού θα σημειώσει σταθερή ανάκαμψη το 2023/24, αναμένοντας ότι η συνολική παραγωγή θα αυξηθεί κατά 2,5% σε ετήσια βάση», προέβλεψε η έκθεση της Fitch, βασιζόμενη στο ότι η Ινδία είναι ο «κύριος κινητήρας» της παγκόσμιας παραγωγής ρυζιού τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ωστόσο, η παραγωγή ρυζιού παραμένει στο έλεος των καιρικών συνθηκών.

Ενώ η Ινδία αναμένει «κανονικές» βροχοπτώσεις από μουσώνες, οι προβλέψεις για έντονους καύσωνες και κύματα καύσωνα κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2023 συνεχίζουν να αποτελούν απειλή για τη συγκομιδή σιταριού της χώρας, προειδοποίησε η έκθεση.

«Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ρυζιού και σιταριού στον κόσμο και αυτή τη στιγμή βιώνει το υψηλότερο επίπεδο ξηρασίας στις περιοχές καλλιέργειας ρυζιού εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες», λένε οι αναλυτές.

Μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που καλλιεργούν ρύζι, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν επίσης πληγεί από το υψηλότερο επίπεδο ξηρασίας τα τελευταία 20 χρόνια, προσθέτουν.